Előző tesztemben is írtam, hogy nemrégiben több eszközt is kaptunk tesztelésre a Microsoft jóvoltából. Ezek egyike az Allview W1m dual SIM-es belépő kategóriás mobiltelefon, amit a következő pár sorban szeretnék kicsit tüzetesebben bemutatni nektek. A márkanév egyre ismertebbé válik itthon. Ez elsősorban a termékek árazásának köszönhető.

WP_20150421_09_38_39_Raw

Maga a készülék egy színes, de nem túl hivalkodó dobozban érkezett. A csomagolás tetején a márkanév, a telefon típusszáma és képe mellett egy nagy Windows Phone márkanév és logo jelenik meg. Ezen kívül, ami érdekes és informális lehet a vásárlók számára, első ránézésre, az a doboz alja, ahol a különböző nyelveken megjelenő tartozék listákat, illetve a specifikáció részleteit találjuk. Szívmelengető módon ezek az informális elemek a Metro UI designjához hasonlatos megjelenést kaptak.

Nézzük is sorban mit láttunk és mi fogad minket a csomagolás kibontása után. A dobozban legfelül maga a készülék fogad minket. Alatta egy kartonlappal elrejtve található egy töltőfej, egy USB kábel, egy olcsóbb headset (ha szeretünk zenét hallgatni, akkor ajánlott ezt lecserélni), egy garanciajegy és végül egy használati utasítás. Több tartozék nem jár a készülékhez. Ma már sajnos az is szokatlan, hogy headset van a dobozban. A hasonló kategóriájú Lumia készülékeknél ez manapság sajnos ez nem mindig kerül a dobozba.

WP_20150421_09_32_32_Raw

Az első kis négyzet fennen hirdeti, hogy egy két SIM kártyás 3G képes készülékről beszélünk. Manapság egyre több ismerőstől hallom felmerülni az igényt, hogy szeretnének egy olyan telefont vásárolni, amivel egy készüléken belül használhatják a privát és a céges SIM kártyájukat is. Úgy hiszem ezek alapján is megalapozott lehet a gyártó piaci döntése, hogy forgalomba hoz egy ilyen terméket.

WP_20150421_09_34_00_Raw

A következő listában felsorolásra kerülnek a specifikáció főbb elemi. Nézzük is sorra ezeket. A telefon lelkét egy a Qualcomm által gyártott MSM812-es Snapdragon 200-as processzor jelenti. Ez ugyanaz, mint ami a Microsoft Lumia 530-ban is muzsikál. A négy processzormag egyenként 1.2 GHz teljesítményre képes, ami megfelel a mai belépőszint elvárásainak és megfelelően képes kiszolgálni a rendszert a telepített alkalmazások mellett. Mint azt már említettem a telefon 3G képes így az LTE csatlakozást ez esetben elfelejthetjük, de ez is a kategória sajátossága, hogy úgy mondjam. A RAM, azaz a rendszer számára fenntartott memória mennyisége 512 MB, ami viszont nem a legjobb, de ha nem telepítünk túl sok alkalmazást, akkor ez sem jelenthet gondot a mindennapi használat során. Ezen kívül 4 GB tárhelyet kapunk, ami tovább bővíthető microSD kártyával, egészen 32 GB-ig, igény szerint.

WP_20150421_09_34_31_Raw

A készülék 122.5×64.4×9.9 mm méretekkel rendelkezik, és a készülék kialakítása is olyan, hogy nagyon kényelmesen beleül a felhasználói tenyerébe. A 110 grammos súly is azt érezteti a felhasználóval, hogy egy valódi készülék van a kezében, nem pedig egy műanyag játék telefon (ebben kicsit erősebben érezhető a személyes véleményem). A Hátlap műanyag, de az ár tekintetében sem kell rossz minőségre gondolnunk. A Hátlap kicsit bordázott, így attól sem kell tartanunk, hogy használat közben kicsúszik a kezünkből. A kijelző egy 4”-es 800×480px felbontású TFT-LCD panel, ami 233 PPI pixelsűrűséget jelent. Ez valamivel kisebb, mint a Lumia 530 esetén (246 PPI). Ne várjunk tűéles képmegjelenítést, soha sem látott színekkel, de úgy gondolom, hogy az átlagos felhasználók tökéletesen elégedettek lesznek a képmegjelenítéssel.

WP_20150421_09_34_57_Raw

A hátlapon találjuk még az 5 MP-es főkamerát, amitől ne várjunk DSLR minőségű képeket, és ne is tervezzük vele fotós versenyeken való részvételt, de akinek nincs igénye arra, hogy ezeken teljesítsen és dobogós pozíciót érjen el, csupán átlagfelhasználóként szeretne megörökíteni pillanatokat, annak szerintem tökéletesen elég egy hasonló optika. A meglepő számomra az volt, hogy a kategóriától és árazástól szokatlan módon ez a telefon rendelkezik egy 0.3 MP-es előlapi kamerával is, ami lehetővé tesz akár egy kényelmesebb skype beszélgetést is, persze ez sem egy HD minőségű videó kapcsolat, de a kapcsolat túl végén lévő partnerünk azért felismer minket a beszélgetés során. Fényérzékelőt sajnos nem találtam a készüléken.

WP_20150421_09_37_02_Raw

Készítettem néhány tesztfotót, hogy szemléltessem a kamera képességeit (a képre kattintva megnyílik a galéria):

A hátlap alatt egy 1420 mAh-s Li-Ion akkumulátort találunk, ami 200 óra készenléti időt és 380 perc aktív beszélgetési időt jelent a specifikáció szerint. Személyes tapasztalatom az, készenléti módban reálisak az adatok és aktív használat mellett is kibír a telefon egy teljes napot.

WP_20150421_09_36_48_Raw

 

WP_20150421_09_36_31_Raw

A készüléket körbejárva a külső kezelőszervek listája sem túl hosszú. A telefon tetején találunk egy 3,5-es jack kimenet, a jobb oldalán helyezkednek el a hangerő vezérlő gombok, illetve a kikapcsoló gomb. Ezen felül ne is keressünk nagyon más érdekességet. A szokványos micro-USB-s töltő a telefon bal oldalán helyezkedik el, a mikrofont pedig a készülék alján találjuk.

WP_20150421_09_38_26_Raw

Összességében azt kell mondanom, hogy egy belépőszintű telefonhoz képest sem többet, sem kevesebbet nem vártam el. A készülék magyarországi ára 23.000 Ft és 30.000 Ft között alakul. Ebben az árkategóriában egy megbízható és használható készülékről beszélünk az AllView W1m „személyében”. Mindazoknak, akiknek bőven elegendő ez a kategória, jó választás lehet ez a készülék. Bátran ajánlanám, akár családtagok részére is.