Forrás:

Neowin

Szerintem elég kevesen tudnák, egy vetélkedőben vakon megmondani, hogy a Longhorn egy bár neve a brit-columbiai Whistler-Blackcomb síparadicsomban, Kanadában. Ezen belül Whistler az egyik üdülőváros neve, ahová a redmondi dizájnerek visszavonultak alkotni. Azt viszont nagy eséllyel még kevesebben tudnák, mi a közös a következő elnevezésekben: Snowball, Chicago, Nashville, Wolfpack, Janus, Impala, Freestyle, Symphony, Lonestar, Blackcomb.

Ha viszont azt mondom Blue, vagy Threshold, akkor legalább a hűséges olvasóink többségének beugrik a megoldás: igen, ezek a Windows 8.1, illetve a Windows 10 kódnevei. Mert ha valamit, hát a kódneveket nagyon szeretik Redmondban. Természetesen a fentebb sorolt nevek is mind különböző Windows verziók kódnevei. Vannak közöttük ismertek (Chicago – Windows 95, Whistler – Windows XP, Longhorn – Windows Vista, Blackcomb – Windows 7), kevésbé ismertek (Snowball – Windows for Workgroups 3.11, Symphony – Windows XP Media Center Edition 2005), sőt meg sem valósultak, mint a majdnem Windows 96-tá váló Nashville.

A Microsoft az utóbbi időkben többször is közölte, hogy a korábbi frissítési ciklus fegyorsul, ennek megfelelően már dolgoznak is a Windowsnak a 10-es utáni verzióján. Ennek a kódneve Redstone, és a kódnév most sem véletlen: ez egy népszerű tárgy a nemrég megvásárolt népszerű játékban a Minecraftban. A Microsoft logikája alapján lesz még folytatás a Minecraftból, ahogyan annak idején a Halo is adott már nekik párszor ihletet, lásd a Spartan böngsző, vagy a legismertebb név: a Cortana.

Logikusnak tűnik, hogy a Redstone nem lesz egy igazán nagy frissítés. A Windows 10 teljesen felforgatja a rendszert, tehát a Redstone várhatóan inkább csak egy kisebb frissítés lesz, valahogy úgy, ahogyan a Windows 8.1 a Windows 8 után. Valójában még azt sem tudjuk, hogyan képzeli a Microsoft a Windows 10 utáni világot, tehát sok kérdés vár még válaszra.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a Windows Server következő kiadása 2016-ban, vagy 2016-ig várható, tehát elképzelhető, hogy a Redstone-nak lehet hozzá köze.

Egyelőre azonban még csak a kódnevet tudjuk. Persze figyelünk, és igyekszünk közzétenni, bármit is megtudunk.

MEGOSZTÁS
Előző cikkWindows Phone: baljós árnyak
Következő cikkElásta a csatabárdot a Getty Images és a Microsoft
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.