Ma reggel adtunk hírt arról, hogy a Windowsnak a 10-es utáni verziójának Redstone a kódneve. Ezen túl annyi biztos információnk volt csak, hogy valamikor jövőre fog érkezni. Azóta újabb fejlemények vannak, ugyanis a szakma egyik legnevesebb Microsoft-közeli tagja is megnyilatkozott. Mary Jo Foley a ZDNet tapasztalt munkatársa közzétette a Redstone kapcsán szerzett információit.

Legelőször is a Redstone – ahogyan arra céloztunk is – nem kap olyan nevet, hogy Windows 11 vagy 12. Mary Jo Foley információi szerint egy frissítési sorozat része lesz. Az egész még idén ősszel fog elindulni. A nyáron kiadott Windows 10-nek (lánykori nevén Threshold) ugyanis akkor fog megérkezni a – várhatóan – szintén Threshold fedőnevű első frissítéssomagja.

Hogy teljesen őszinte legyek, ez csak részben jó hír nekem. A Windows 8 számomra legnagyobb hibája az volt, hogy pár hét használat után kiderült róla, minden erénye ellenére elkapkodott. Túlzottan ragaszkodtak a bűvös dátumhoz, ezért úgy nagyjából készre faragták, de nem hogy az utolsó simításokat, de ég az utolsó durva reszelgetéseket sem végezték el.

Az, hogy a kiadástól számított mintegy negyedéven belül jön egy tervezett frissítés, arra a gyanúra adhat okot, hogy most is hasonló lehet a helyzet. A jelek egyébként is ebbe az irányba mutatnak: a Windows 10 még közel sincs kés, mégis igen határozottan állítják róla, hogy nyár elején lejuthat az RTM (release to manufacturing, kiadásra kész) állapotig. Durván 2-3 hónapról van szó. Körülbelül annyi ideje teszteljük, és még mindig tele van hibával. Mindegy, most ennyit a morgásról, nézzük tovább a hírt magát.

Tehát: a Microsoft jelenlegi tervei szerint a Windows 10 része lesz az úgynevezett „Windows as a service” modellnek, erről később várható cikk. Szintén a jelenlegi tervek szerint jövőre is egy ilyen nyári majd őszi frissítési ciklus várható – ami a fenti aggodalmakat némiképp csilapíthatja, hiszen ha jövőre is ez a terv, miért ne lehetett volna mr az idei évre is eleve ez a döntés. Ismétlés a tudás anyja: a Redstone jelenlegi információink alapján marad Windows 10-nek.

23227-video-game-minecraft-redstone

A Redstone-t valamennyi Windows 10 felhasználó automatikusan és ingyenesen meg fogja kapni, a letöltés a szokásos havi frissítés részeként érkezik majd. A jelenlegi elképzelések szerint semmi egyéb nem esz, mint egy az átlagosnál combosabb frissítés (nekem óhatatlanul a szervizcsomag szó jut az eszembe), amellyel új funkciók, és újabb eszközök támogatása érkezik a rendszerhez.

A „normál” frissítések általában olyasmikhez érkeznek, mint a Spartan, vagy a Start menü, amelyek igazából nem részei a rendszer magjának. Ennek a magnak a frissítéséhez, amelyre a konkrét eszközök épülnek rá, mint az Xbox, a Surface Hub, a Windows Phone vagy a HoloLens nagyobb lélegzetű frissítések szükségesek: olyanok, mint a Redstone. Ugyanakkor a Redstone-nal érkezhet az összes olyan funkció, amely már nem fér bele a Windows 10 idei kiadásába.

Mary Jo Foley forrásai szerint ugyanakkor a Windows Insider program nem ér véget, hanem folytatódik a teljes Threshold/Redstone frissítési ciklus alatt, vagyis a Microsoft továbbra is biztosít a vállalkozó szellemű felhasználók számára „korai kiadásokat” nem csak a havi frissítésekből, hanem a nagyobbakból is egészen a jövő évig, és talán azon is túl.

Mary Jo Foley persze hivatalos forrásokat is megkérdezett a Redstone ügyről és „meglepő módon” az a válasz érezett, hogy a témában „nincs mit megosztaniuk”.

Egy apró kis adalék a végére. Amint reggel megemlítettem, a Redstone kódnév a Minecraft világából származik, de mivel jómagam nem játszom, ezért hozzátenném mindazoknak, akik szintén nem: a Redstone egy olyan elem a Minecraftban, amely új technológiák kiépítésének az alapja. Most már ezt is tudjuk.

MEGOSZTÁS
Előző cikkWindows 10: lesz átméretezhető Start menü
Következő cikkLumia 535 és Lumia 735: 10 különbség
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.