UTOK de nem ÜTÖK – tabletológia pár szóban

1

A Microsoft jóvoltából eljutott a szerkesztőségünkhöz néhány eszköz, amelyek közül kettő az én kezeim közé került. Az egyikük egy UTOK i800 8″-es tablet. Annak ellenére, hogy egy román márkanévről beszélünk, Magyarországon még nem cseng túl ismerősen. Maga a tablet – nem meglepő módon – Kínában készült, ahogy ezt a készülék hátoldalán lévő felirat is fennen hirdeti.

WP_20150406_17_11_45_Raw

Ahogy a specifikációt megnéztem, nagyon ismerősnek tűnt. Pár hónapja személyes használatomban van egy kínai gyártó gyakorlatilag iker gépe, annyi különbséggel, hogy az UTOK i800-ban 1 GB DDR3 RAM található, ami fele annyi, mint a saját táblagépem memóriája. Ezért is izgatott a tény, hogy milyen érzékelhető teljesítménybeli különbségeket fogok majd felfedezni. Erről majd a tesztem későbbi részében még bővebben fogok írni.

A kijelző egy 1280×800 pixel felbontású panel, ami egy ilyen méretű táblagép esetén szerintem teljesen elegendő és minden igényt kielégít. El kell árulnom, hogy az olvasás néha megerőltető számomra, ugyanis egyes esetben szemüveget kell viselnem, hogy jól lássam a képernyőn megjelenő szövegeket, vagy ha elfáradnak a szemeim az olvasás során. Ennek ellenére ez a felbontás még nekem sem okozott gondot. Retina ide vagy oda egy belépő szintű táblagépnek tökéletesen elegendő ez a pixelszám.

WP_20150406_17_12_26_Raw

De ne ugorjunk egyből fejest a specifikációba. Szeretném a tesztet a szokványos módon, a csomagolástól kezdeni. A készülék egy egészen egyszerű kis dobozban érkezett. A doboz tetején egyből a táblagép fotója fogad minket, az alján pedig megtaláljuk a specifikáció fő elemeit. A dobozt kinyitva maga a tablet köszönt bennünket. A kiegészítők tekintetében a megszokott darabok csücsülnek a dobozban. Egy töltőfej, egy USB kábel, OTG kábel és egy használati utasítás.
WP_20150406_17_16_46_Raw
Ha kézbe vesszük a tabletet egy kellemes tapintású és viszonylag jó minőségű eszköz érzetét kapjuk. Bár műanyag a készülékház, de még sincs az a nagyon kopogós, recsegős műanyag érzetem. A kijelző tetején helyezkedik el a 0,3 MP-es előlapi kamera (legalább ebben hasonlít az új MacBookhoz). Sajnos nem túl jó a képminősége, de egy napfényes közegben lebonyolított Skype beszélgetés során talán felismernek minket a videó képen. A készülék jobb oldalán találjuk a hangerő gombokat. Ezen kívül hiába is keresnénk más kezelőszervet a tablet oldalain. A tetején foglal helyet minden érdemi rész. Lássuk hát mik is ezek.

WP_20150406_17_17_16_Raw

WP_20150406_17_16_21_Raw
A sorrend a következő, ami a mellékelt képen is látható, balról jobbra haladva. Első a bekapcsoló gomb. A bekapcsoláson kívül ennek még az a funkciója, hogy a kijelzőt lezárjuk, vagy éppen aktiváljuk. A következő egy szokványos 3,5-es jack dugó, erre csatlakoztatva a fej- vagy fülhallgatónkat élvezhetjük zenéinket. A következő aprócska nyílás egy mikrofon, és ez után következik a sorban a mikro USB csatlakozó, ami egyben a töltő is. Ezen keresztül az OTG kábel segítségével csatlakoztathatjuk külső USB eszközeinket a táblagéphez. Az utolsó nyílás a mikroSD kártyánk elhelyezésére szolgál, így maximum 32 GB-tal bővíthetjük az offline elérhető tárhelyünket. Ezzel véget is ért a felsorolás. A hátlapról még nem tettem említést. Ez egy fémes hatású, szürkére festett műanyag hátlap. A tetején találjuk a 2 MP-es hátlapi, fő kamerát, amitől ne várjunk tűéles képeket, de úgy gondolom, egy táblagép tekintetében ez nem is a legfontosabb funkció. Ez a személyes véleményem és lehet, hogy lesznek olyanok, akik majd emiatt vitába szállnak velem. Bocsássatok meg nekem, de nem készítettem tesztképeket, mert úgy gondolom, hogy a kamera minősége miatt nem érdemes erre nagyobb hangsúlyt fektetni. A hátlap alján helyezkedik el két aprócska hangszóró nyílás, krómozott apró lyukrácsos borítással. Nekem ez tetszett. Igényesebbnek tartom, mint ha csak egy egyszerű kivágás tátongana a hátlapon.

WP_20150406_17_15_58_Raw

Nézzünk kicsit bele a „gépezet” belsejébe. A készülék lelke egy négymagos Intel Atom Z3735G processzor, ami magonként maximum 1,33 GHz-en ketyeg. A videóvezérlő egy Intel HD Graphics chip, ami nem is okoz túl nagy meglepetést. Ez éppen arra elég, hogy akadás mentesen lejátsszuk a 1080p-s full HD videóinkat, de ne várjunk tőle egy gamer PC élményét. Az energiaellátásról egy 4000mAh-ás Lithium Polimer akkumulátor gondoskodik. Ez nem éppen a legerősebb, így aktívabb használat mellett várhatóan nem bír ki a készülék huszonnégy órát egy töltéssel.

Használat közben azt kaptam, amire valójában számítottam. Az alaprendszer tökéletesen működik, remekül lehet böngészni, képeket nézegetni, dokumentumokat szerkeszteni. Böngészés közben azonban érezhető volt az 1GB memória szűkössége itt-ott. A nagyobb tartalmú weboldalak, vagy a közösségi hálók betöltése, görgetése nem volt teljesen zökkenőmentes. Ha egy-egy képet, posztot vagy videót nyitottam meg, akkor bizony volt, hogy egy pár másodperces késlekedéssel nyíltak meg ezek a tartalmak.

Magyarországon jelenleg 50000 Ft körüli áron juthatunk a tablethez. Úgy gondolom, hogy aki nem szeretne bizonytalan forrásból, Kínából, vagy egyéb távol-keleti országból rendelni és fontos a garancia, illetve a megfelelő hazai támogatás, akkor ez az ár tökéletesen beilleszthető egy belépőszintű, megbízható táblagép vásárlásának szándékába. De ki ki döntse el maga, hogy mi az elfogadható számára.