Windows 10 for phones: egy pillantás az új Outlookra

6
windows-phone-outlook
Forrás:

WinBeta

A Windows 10 for phones múlt hét pénteken érkező verzióját elég sokan töltötték le annak ellenére, hogy egyrészt mi is figyelmeztettünk akit lehet, hogy ez nem csak játék és mese, plusz a beígért időpontban voltak „apróbb nehézségek” a frissítés körül. Az új verzió jó néhány úgynevezett univerzális alkalmazást tartalmaz, ezekről tudjuk, hogy pécén és telefonon is futnak.

Az egyik legfontosabb ilyen az Outlook Mail és Outlook Calendar alkalmazás, amely kiváltja a jelenlegi mail és calendar alkalmazásokat. Ezek a korábbi alkalmazások nyomtalanul eltűntek a rendszerből, senki se keresse. Aki a telepítés alkalmával (vagy később akár) Windows Phone 8.1-es mentésből állítja helyre a rendszerét, az ne csodálkozzon, ha az asztalra kitűzött mail csempéi nem fognak élni. Cserébe az új Outlook Mail hibátlanul átveszi ezek beállításait, tehát ezzel nem kell vacakolni. Az email fiókok beállítása egyébként is elképesztően egyszerű, a winmagazinos fiókom beállítása egy perc alatt megtörtént, holott eddig igencsak kellett vele tornázni. Még a desktop Outlookhoz képest is hihetetlenül egyszerű volt.

wp outlook mail

A felület a metrós mail alkalmazás után számomra túl desktop, de ezt leszámítva egyáltalán nekem bejön. A maileket jobbról balra simítással lehet a lomtárba helyezni, balról jobbra simítással pedig flaggel ellátni, vagyis megjelölni, kiemelni. És ami a legfontosabb, végre egészen komoly szerkesztőeszközök állnak a rendelkezésünkre. Közbevetőleg megjegyzem, az új kurzorkezelési megoldás szinte tökéletes.

Amit sokan kifogásolnak, az az a bizonyos hamburger menü, ami bevallom férfiasan, nekem nem fáj. Egyszer, logikus, érintésbarát (vagy hogy kell ezt mondani) és kevés helyet foglal, amikor éppen nincs rá szükségünk, márpedig alapértelmezetten nincs. A hamburger menüvel tudunk többek között fiókot váltani, az aktuális fiók mappái között navigálni, átváltani a Outlook Calendar alkalmazásra, visszajelzést küldeni, illetve a beállításokhoz navigálni. A klasszikus metrós három pötty elmarad, ez utóbbi nekem kicsit fáj, de legyen ez az én bajom.

Egy igen durva hiba azonban van. Az egy dolog, hogy az azonnali értesítés finoman szólva nem működik, ám ha rákoppintok az értesítésre, akkor az Outlook Mail helyett az Outlook Calendar jelenik meg. Ne már, kedves Microsoft, ennyire amatőr hibát hogy lehet elkövetni?

wp outlook calendar

Az Outlook Calendar is az egyszerűség jegyében fogant, és bár nekem nagyon hiányzik elődje heti nézete, el kell ismernem, az új megoldás logikus. Ahogy le- vagy felfelé görgetünk, a megfelelő pontokon szépen átvált az előző vagy következő napra, szép, meg hó, de valahogy csak nem tudok vele igazából kibékülni.

Összefoglalva: az Outlook Mail és az Outlook Calendar nagy eséllyel a Windows 10 for phones appok jövőbli kinézetébe ad némi betekintést. A felhasználói felület radikálisan megváltozott, ez a Windows Phone Classic márka hívőinek komoly csalódást fog okozni, akik nem konkrétan a felület, hanem a rendszer stabilitásának és egyszerűségének a hívei, azok túl fogják élni valahogy. Simán el tudom képzelni, hogy a klasszikus felület híveiből szekta fog alakulni, amit bevallom, részben én is megértek. Ha eljön a Windows 10 for phones, már semmi sem lesz a régi. El fog veszni az életünkből egy csipetnyi extra elegancia, egy csipetnyi teljesen egyedi látásmód és dizájn.

Le roi est mort, vive le roi!