Ma este elkezd kigördülni a Lumia 930/Icon kivételével (aminek egyelőre megoldatlan kijelző skálázási problémái vannak) az összes Lumia készülékre a Windows 10 for phones Technical Preview következő buildje. Előre szólunk, boldog-boldogtalan tölteni fogja, tehát ha nem jön le egyből, vagy lassú lesz a letöltés, akkor ne tessék reklamálni. Türelem, a hosszú élet ritka. Mivel az első build – igen finoman szólva – csak a telefonok töredékére jutott el, ezért a felhasználók többsége tapasztalatlan. Igen, szinte mindenki letöltheti és feltelepítheti a telefonjára, de ácsi! Tudjuk, hogy mindenki mennyire izgatott, hogy végre betekintést nyerhet a jövőbe, ezért előre szólunk: tessék kicsit visszavenni a lelkesedésből és ami a legfontosabb, ne tessék elkapkodni semmit. A kezdőknek pedig erősen ajánljuk, hogy barátkozzanak meg az alábbi kifejezésekkel: hard reset, soft reset, roll-back (visszatérés a korábbi verzióhoz). Akinek nem ugrik be pár másodperc alatt ezeknek a kifejezéseknek a jelentése, annak azt tanácsoljuk: ez nem nektek való. A Windows 10 for phones Technical Preview ugyanis nem csak játék és mese, hanem igen komoly kockázat is.

A legtöbben hallottatok róla, nagyon sokan ki is próbáltátok a Windows Phone Preview for Developer programot. Akik kipróbálták, azok hozzászokhattak, hogy ugyan korai, ám stabil, végleges verziókat kaptak a telefonjukra. Csakhogy ez nem az a program. Azon túl, hogy mindkettő elnevezésében ott a Preview szó, semmi közük egymáshoz. A Technical Preview segítségével ugyanis félkész, fejlesztés alatt álló rendszerhez lehet hozzájutni. Sem a rendszer magja, sem a rendszer egyéb elemei nincsenek még készen. A funkiók jönni és menni fognak, az alkalmazásaink vagy működnek az éppen aktuális verzióval, vagy nem. Nézzük vázlatosan, mik történhetnek veled, ha belevágsz: egyes funkciók nem működhetnek, a rendszer összeomolhat, a Telefon alkalmazás lefagyhat pont akkor, amikor baromi fontos lenne valakit felhívni, sőt, jöhet égszakadás-földindulás is (akár). Aki ezek után is eltökélt, annak annyit üzen a Microsoft: „A Technical Preview kiadást a Windows Phone rendszer elkötelezett rajongóinak és a szükséges ismeretekkel alaposan felvértezetteknek ajánljuk. Ha például nincs tisztában az S/MIME betűszó jelentésével, inkább maradjon ezúttal a Windows Phone 8.1-es verziónál.”

Ami biztos, a felhasználók két csoportjának nem ajánlanánk semmiképpen a telepítést.

 • Kezdők, és informatikai analfabéták. Aki nem tud úszni, az ne másszon a fára, mert előbb-utóbb elüti a villamos. Aki nem tudja fejből (lásd fentebb), hogyan kell soft resetelni egy telefont, ha az lefagy neki a nagy magyar pusztaság kellős közepén, az inkább várja ki a nyarat, amikor nem hogy ezt, de ennél sokkal jobbat fog kapni, csak kockázatok nélkül.
 • Akiknek fontos a stabil működés, mert például a telefon a munkaeszközük. Nem hinném, hogy boldogok lennének, ha pont akkor derülne ki, hogy nem megy a telefonon a Nagyon Fontos Alkalmazás, amikor pénteken késő délután ott állnak a tudjuk hol. Vagy mondjuk egyszer csak nem érkeznek meg a céges levelek. Ha céges VPN-ed van, akkor pedig eleve bele se kezdj (lásd alább).

Ha a második soport tagja vagy, és van egy második, feláldozható telefonod, akkor nosza, arra mehet. Az első csoport tagjai ezt is kétszer gondolják meg. Kérünk szépen, kérünk szépen! Továbbá: mi előre szóltunk!

Abban bízva, hogy néhányótokra még hathat a józanság szava, íme egy „rövidke” hibalista az aktuális Technial Preview-ról.

 • Felejtsd el a meglevő riasztásaidat (pl. ébresztés), mert azok nem kerülnek át az új rendszerbe,
  Megoldás: resetelni kell a riasztásokat a frissítés után.
 • A WiFi beállítások nem mennek át a többi készülékedről a frissítés után.
  Megoldás: állíthatsz be mindent kézzel.
 • A VPN nem elérhető. Ha megpróbálod beállítani, hibával leáll. Majd később elérhető lesz.
  Megoldás: vársz.
 • A nem amerikai angol billentyűzetkiosztások esetleg nem elérhetők.
  Megoldás: újra meg kell nyitni a Windows Insider alkalmazást, és újra beállítani az Insider Fast/Slow lehetőséget. Utána elvben működik az egyéb billentyűzetek letöltése.
 • A Photos alkalmazás rendszeresen nem indul, amikor valaki megpróbál képet csatolni egy emailhez, vagy egy OneNote vagy Facebbok elemhez.
  Megoldás: addig kell újra próbálkozni, amíg sikerül.
 • A Quiet Hours nem tartalmazza azt a beállítást, hogy automatikusan bekapcsoljon, ha egy eseménynél az van bellítva, hogy „elfoglalt”. Az a beállítás sem érhető el, hogy bárki el tud érni, ha 3 percen belül kétszer hív, viszont ez az alapértelmezett.
  Megoldás: vársz.
 • Az alkalmazások fogyasztása frissítés után nem jelenik meg a Battery Saverben.
  Megoldás: vársz.
 • Az APN nevek lejárhatnak a helyreálító lemezképekben. Egyes telefonok esetében ez azzal járhat, hogy nem lesz adat és az MMS forgalom.
  Megoldás: Mielőtt használnád a Windows Mobile Recovery Toolt a helyreállításra, mentsd el az APN adatokat, majd a helyreállítás után állítsd be kézzel.
 • Hiába engedélyezed az adat roamingot, nem működik.
  Megoldás: valamiért első engedélyezéskor ez nem megy. Kapcsold ki, majd vissza és utána működni fog.
 • Ha bluetooth-os headsetet használsz videolejátszás közben, a videó szaggatni kezd, mivel a videólejátszás és a Bluetooth közötti kapcsolat hibás.
  Megoldás: használj vezetékes headsetet.
 • A frissítés után nem megy a szinkronizálás a Microsoft Banddel.
  Megoldás: meg kell szüntetni a kapcsolatot a Banddel, aztán újra létrehozni
 • A Data Sense „elfelejti” az adatforgalmat.
  Megoldás: nincs. Majd a következő aktuális forgalom nullázás után megint jól fog mérni.
 • A Zárképernyő háttérképének beállítása nem mindig sikerül.
  Megoldás: újra kell próbálni.
 • A frissítés után sem a Kezdőképernyőre kitett, sem a Zenelejátszóban levő lejátszási lista nem megy, szürke.
  Megoldás: vársz.
 • A frissítés után nin kint a Cortana csempéje.
  Megoldás: ki kell keresni az alkalmazáslistából és újra kitűzni.

Ezen felül sokan lassúnak, néhányan pedig elviselhetetlenül lassúnak fogják érezni a rendszert. Ismét csak azt ismételhetjük, ez egy korai állapotú, befejezetlen, fejlesztés alatt álló rendszer, ami persze a későbbiekben javulni fog, de egyelőre ha lehet, ne kerüljön fel az elsődleges telefonra.

Update: néhány hasznos információt a Microsoft illetékes oldaláról is sikerült kinyerni.

Milyen funkciók hiányoznak a Technical Preview kiadásból?

 • Az Üzenetek alkalmazásból egyelőre hiányzik a Windows Phone 8.1 verzióban megszokott funkciók némelyike, például a két SIM kártya támogatása, a keresés, a piszkozatok, a hangjegyzetek és a csengőhangok megosztása, a kétirányú írást használó nyelvek támogatása, a külföldi számok tárcsázásakor vétett hibák kijavítása, a levélszemétszűrő, a csoportos üzenetek címzettjeinek megtekintése, a Cortana emlékeztetői és Ne zavarjanak! funkciója, a több melléklet csatolásának lehetősége és a GSM-műveletek támogatása. Ha gyakran használja ezeket a funkciókat, célszerű későbbre halasztani a próbaverzió telepítését. Az újabb buildek ugyanis tartalmazni fogják a most még hiányzó funkciókat.
 • A Cortana asszisztens csak az English (United States) területi beállítással működik a telefonokon. Az ettől eltérő területi beállítások a szokásos keresőfunkciókat biztosítják csak.
 • A próbaverzióban nem kapott helyet a Szobák funkció. A fényképalbumok, naptárak és jegyzetek továbbra is elérhetők a weben, illetve a telefon más alkalmazásaival. A csevegési előzmények nem érhetők el, és újabb csevegőüzenetek küldésére, illetve fogadására sincs lehetőség. Ha a szobákban folytatott csevegésekben fontos, megtartani kívánt információkat vannak, akkor azokból készítsen másolatot egy másik eszközre, mielőtt a telefont Technical Preview kiadásra frissíti. További tájékoztatást a Szobák és csoportok – gyakori kérdések című cikkben talál.
 • Bizonyos szövegrészek honosítása még várat magára a próbaverzióban, ezért csak angolul jelennek meg. A termék végleges verziójának megjelenésekor a teljes szövegtartalom elérhető lesz a honosított nyelvekhez.
 • A próbaverzióban szereplő Telefon alkalmazás nem támogatja két SIM kártya használatát és a levélszemétszűrést.
 • A Windows 10 kisegítő lehetőségei még fejlesztés alatt állnak, így a Technical Preview-ban nem működnek teljes körűen. Ha a böngészéshez szüksége van például a Narrátorra vagy más kisegítő funkcióra, célszerű várnia a telefon frissítésével.
 • Az internetmegosztás elérhető a Technical Preview-ban, de a telefon kikapcsolása előtt ki kell kapcsolni az internetmegosztást. Ha az internetmegosztás kikapcsolása nélkül kikapcsolja vagy újraindítja a telefont, a továbbiakban nem fog működni a Wi-Fi. A telefont csak úgy lehet helyreállítani, ha a Windows Phone Recovery Tool helyreállító eszközzel visszatér Windows Phone 8.1-re, majd újratelepíti a Technical Preview-t.

Biztonsági mentés és visszaállítás

 • A Technical Preview kiadás telepítését megelőző biztonságimásolat-készítésről és a telefon Windows Phone 8.1 verzióra történő visszaállításáról a Biztonsági mentés és visszaállítás című témakör ír részletesen.

A végén egy félmondatban megismételnénk a lényeget: mi szóltunk előre!

Hasznos linkek

A telefon alaphelyzetbe állítása, ha a telefon egyébként működőképes.

Soft és hard reset, ha a telefon se kép, se hang állapotba kerül.

A telefon helyreállítása, a gyári rendszerre. Az ehhez szükséges eszköz a Windows Phone Recovery Tool: katt a letöltéshez.

A Windows 10 Technical Preview felhasználási feltételei – szintén csak angolul.

MEGOSZTÁS
Előző cikkWindows Áruház: játék és muzsika tíz percben
Következő cikkFrissült a Telegram Messenger Beta
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.