Éjszaka útjára indult a Windows 10 10061-es kiadása, amelyből már több részlet is kiszivárgott, mint például az új Windows Phone hangulatú fekete téma, amelyet eddig a belső körben, tehát a Microsoft emberei tesztelhették csak, amit szintén megírtunk. Most nyilvánossá vált, de csak azok számára, akik a Fast ringet (gyors kiadási kör) választották. Következzen egy rövid ismertető, mik az újdonságok!

  • Új Mail és Naptár alkalmazás. Javították a teljesítményüket, és most már 3 panelesek, és gyorsan lehet váltani az emailek és a naptár között. A mail alkalmazásban testreszabható gesztusok alkalmazhatók, tehát például balra vagy jobbra simítva egy adott elemet, az megjelelölhető vagy törölhető egyetlen mozdulattal, akárcsak a telefonos Windows 10 Outlook alkalmazásában.
  • Start, Tálca és Értesítési központ fejlesztések, köztük például a már emlegetett fekete téma, amely mindhármat érinti. A Start menü és a Tálca végre átlátszó, ha valaki arra bukik, a Start menü pedig ismét szabadon árméretezhető, amint azt nemrég megjósoltuk. Emellett úgynevezett AutoColor támogatás is van, ekkor az elsődleges szín az Asztal elsődleges színe lesz. A Beállítások Személyre szabás részében megadható a Start, a Tálca és az Értesítési központ színe és átlátszósága is.
  • Continuum fejlesztések. A Tálca jobban optimalizálható tabletekre. Ha átváltunk tablet módra, a Start gomb, a Cortana és a Task View (alkalmazás váltó) gomb mérete megnövekedik, hogy alkalmasabbak legyenek érintőképernyős használatra, és az Értesítési terület elemei is szélesebbek lesznek, ugyanezért. A futó alkalmazások eltűnnek a Tálcáról, hogy egyszerűsítsék a használatot, de ha valakinek jobban tetszik, ha mégis kint vannak, az beállíthatja magának. A 10″ alatti tabletek automatikusan tablet módban fognak indulni, de ez is beállítató lesz minden eszközre.
  • A Task View (alkalmazás váltás) nézete is megváltozik, mindenféle finomítások kerülnek bele, és maga a Task View gomb is megváltozik.
  • Akárhány virtuális asztal létrehozható lesz. Ha valaki annyit csinál, hogy már nem fér el egy nézetben, egy új megoldás segít abban, hogy bármelyik elérhető legyen.

Néhány hibajavítás is belefért az előző verziókhoz képest, ezek közül is szemezgetünk párat.

  • Javították az Outlook indexelési hibáját.
  • Javították a Hyper-V hibát, ami miatt nem lehetett bekapcsolni.
  • A Visual Studio nem omlik össze új univerzális alkalmazás létrehozásakor.
  • Több hibát javítottak a Project Spartanban. Végre működik például az alkalmazás ablakának a kicsinyítése és nagyítása a fejlécére való dupla kattintással, és a Favorites Bar buta kinézeti problémáját is megoldották végre.

Az új kiadás ezen felül támogatja a hamarosan megjelenő, számos újdonságot hozó új windows 10-es Xbox One alkalmazást is, amely hamarosan megjelenik. Egyelőre nem ígérünk biztosan semmit, de amint lehetséges, egy kis képgalériát teszünk közzé az új kiadásról – ha hajlandó telepüni, ugyanis egyelőre hibaüzenettel leáll.