A mai nap elég szomorú hírrel indul: a Windows Phone történetének egyik legsikeresebb független szerző által írt alkalmazása megy a levesbe. Az ok sajnos nagyon is prózai: bár az alkalmazás az ökoszisztéma korlátaihoz képest még valami jövedelmet is termelt a fejlesztőjének, ám egyre kevesebbet, miközben az alkalmazás mögött álló szolgáltató árai – részben pont az alkalmazás sikere miatt – nem csökkentek, ami végül bedöntötte a valamikor nagy reményű projectet.

Honfiúi kebelünk különben erőst dagadhatna, ha nem ez lenne a kontextus: a Windows Central szerzője nemes egyszerűséggel „egyik kedvenc Windows Phone alkalmazásunk”-nak nevezte a Weather Flow-t, amit tanúsíthatok, hiszen azon kevés alkalmazás közé tartozik, amiért a testembe szorult felföldi fogtechnikus engedte kicsengetni a Dezsőket. Nem utolsó tényező, hogy a fejlesztő Orosz Gergely alig fél éve bocsátotta ki az első komoly verzióváltást (2.0), amely a korábban sem csúnya felhasználói felületet végleg példa értékűvé tette, plusz a felszín mögé is vitt némi változást.

Nem csoda tehát, hogy amikor a Windows Centralnál fülest kaptak arról, az alkalmazás kivonul a Windows Phone Áruházból, akkor rögvest cikket írtak abból a what the holy crap? érzésből, ami üstöllést átjárta őket. Emailt is írtak a szerzőnek, akitől némi várakozás után megérkezett a szomorú válasz, aminek lényegét cikkünk elején egy mondatban összefoglaltunk.

Meteorológiai szolgáltatóm – a Weather Underground – apránként olyan szintre vitte az árait, hogy az alkalmazás elkezdett akkora veszteséget termelni, amit már nem tudtam finanszírozni. 1500 dollárt kértek havonta, miközben az alkalmazás eladásai kezdtek már visszaesni – az utolsó hónapban már körülbelül csak 500 dollárt hozott – így egy idő után már sok volt a különbséget zsebből kifizetni. Sajnos az időjárási adatok drágák, a Weather Flow forgalma viszont magas volt – a végén már majdnem egymillió lekérést generált naponta az élő csempék miatt – olcsó és egyben használható másik szolgáltatást viszont nem találni.

Mind a fejlesztő, mind a mi szempontunkból szerencsére egyéb alkalmazásai maradnak a Windows Phone Áruházban.