Forrás:

Betanews

Nyár végéig már nincs sok hátra, ha minden igaz, akkor fog érkezni a Windows Phone utódja a Windows 10 for phones. Tény, hogy ideje lenne már valamit villantania a Microsoftnak mobil fronton, ugyanis a Windows Phone helyzete közel sem bíztató.

Az utóbbi időkben ugyanis olyasmi történik, amire nem nagyon volt még példa: alkalmazásokat kezdenek kivonni a Windows Phone áruházból. A legutóbbi áldozat az NBC Today volt, ami nálunk annyira nem jelentős, nem így az Államokban, ahol valósággal szimbolikus ez az esemény. Ráadásul pont akkor, amikor iOS-re és Androidra éppen most frissült. Viszont nagyon más oka nem lehetett az alkalmazás visszavonásának, mint az, hogy fejlesztők (sajnos nem egy jelentős fejlesztőhöz hasonlóan) magasról tesznek a Windows Phone-ra mint rendszerre. Majdnem egy éve nem kapott frissítést az alkalmazás, holott a felhasználók folyamatosan panaszkodtak, mennyire silány a két másik rendszerre valóhoz képest. Amelyeket időközben folyamatosan fejlesztettek.

A másik alkalmazás helyzete teljesen más, és egy kicsit bonyolultabb, ugyanakkor mégis ugyanaz. A 6snapről van szó, amelyet talán az egyik leghíresebb és legnépszerűbb független fejlesztő, Rudy Huyn készített. Az ok a szokásos volt: nem létezett hivatalos alkalmazás, ezért ő pótolta. Ugyanúgy, ahogyan annak idején például az Instagram pótlására készített, és a hivatalos verziónál a mai napig fényévekkel jobb alkalmazás, a 6tag.

https://twitter.com/evanspiegel/status/401870895595024384

Ami sokkal nagyobb gond, Evan Spiegel a Snapchat vezérigazgatója ponosan ugyanúgy gondolkodik a Windows Phone-ról, mint az NBC illetékesei: magasról tesz rá, mivel kicsi piaca. És ha úgy vesszük, van is némi igazsága, hiszen ha csak a százalékos piaci részesedést nézzük, akkor a Windows Phone összességében megragadt 3% alatt, és jelenleg nem látni azt, hogy ez majd növekedésbe csap át. Ugyanakkor ez nem indokolja, hogy – ha már ők nem fejlesztenek hivatalosan – letiltják a független alkalmazásokat, ami jelenleg az egyszem 6tag, tehát alig leplezett a szándék. Vagyis helyesbítenék: nem magasról tesz rá, hanem kifejezetten ellenséges.

Rudy egyébként azt ígéri, két alkalmazásra bontja majd 6napet, és úgy próbálja kikerülni a tiltást. Információnk szerint ez hamarosan bekövetkezik, ám félő, hogy ezek nem lehetnek teljes funkcionalitásúak, hiszen Rudy sem megy el a Snapchattel való nyílt összetűzésig.