Az év első fele óta a Microsoft egyik bevallott célja az alsó kategória kiszolgálása nem csak a telefonos, hanem a tabletes vonalon is. Aki olvas minket, az nyilván tapasztalhatta ezt, hiszen az utóbbi mondjuk két hónapban olyan eszközök tesztjeit olvashatta nálunk, amelyek létezése – mondjuk – tavaly még elképzelhetetlen volt.

A történetben azonban jelenleg van egy csavar, és egyre motoszkál bennem valami, hogy ezt majd valamilyen hosszabb fejtágító formájában a kedves és a kedvetlen olvasók nyakába öntsem, azonban fel lehet lélegezni, ez a pillanat egyelőre nem jött el, és igen, drága olvasóm, ha szerencséd van, soha nem kapod meg tőlem ezt a klasszikust a túl hosszú, minek olvassam el kategóriában.

Most csak egy részletre koncentrálnék, mivel a tegnapi napom két fontos dolog köré szerveződött. Egyrészt egy bérenc háttérbeszélgetésre készültem a gyíkemberekkel, másrészt próbáltam rávenni egy bizonyos gyártó egy bizonyos termékét (bővebb részleteket sajnos egyelőre nem árulhatunk el) arra, hogy a Windows 10 egyik verziójáról (bővebb részleteket sajnos egyelőre nem árulhatunk el) frissüljön a következőre (bővebb részleteket sajnos egyelőre nem árulhatunk el).

A klasszikus történetmesélés szabályait felrúgva kezdjük a végkimenetellel. A történet hőse (bővebb részleteket sajnos egyelőre nem árulhatunk el) elbukta a feladatot. Egyes rosszindulatú pletykák szerint eközben lila fejjel és a nyakán kidagadó erekkel próbálta afféle modern Rockyként a világ tudomására hozni az érzéseit, ám erről bővebb részleteket sajnos egyelőre nem árulhatunk el. Ha másért nem, a kiskorúak érdekében.

Nem fogok nagy újdonságot elárulni, de ami korlát, az korlát. Épp nemrég beszélgettem az általam említett készülék hazai forgalmazójának egyik emberével arról, hogy képtelenek megfelelni a várakozásoknak. Ha 16 GB háttértára van egy készüléknek, akkor az a konklúzó, a konkurenciáé mennyivel szexibb a duplájával, ha legalább 32 GB, akkor az, a konkurenciáé (amelyben csak 16 GB van) mennyivel olcsóbb.

Márpedig ez a bizonyos 16 GB komoly korlát. A klasszikus verziófrissítés elképzelhetetlen ennyi háttértárral. Rendben, ez sarkalatos kijelentés volt, hiszen ha összesen két weboldalt nézegetsz vele, vagy a kredenc billegését szünteted meg vele, és két órája vásároltad, akkor a frissítés elméletben lehetséges. Nem akarok senkit illúziókba kergetni, ezért bevallom, így nem próbáltam. Csak azt, hogy kőkemény egy hét használat után egy átlagosan használt tabletről előbb az Office csomagot törlöm, aztán az ezt, aztán az azt, aztán tulajdonképpen mindent, és aztán a végén úgyis az arcomba röhög, hogy frissíted ám a kviddicsedet. A végén már külső telepítőről próbáltam. Lúzer vagyok.

Ez most nem egy képekkel telerakott cikk, bocsássatok meg.

MEGOSZTÁS
Előző cikkMicrosoft Lumia 640 XL – Nagyon nagy Ő?
Következő cikkMegérkeztek az univerzális MSN (Bing) alkalmazások Windows 10 Mobile-ra

Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.

 • Youkai

  Igen, ezért is fogom az androidos borzalmat amit használok egy Ipad-ra cserélni. Hogy miért nem windows-ra, hát ezért, vagy inkább helyesen ez is az egyik ok. Jelenleg a Windows-os tabletek között nem találok normálisat, elég lenne egy aktuális wp-t kissé megmódosítani, kb gsm modul opcionális kezelését, azt lehetne rakni a tabikra, de nem teljes win 8.1 vagy 10 jön majd rá, azt ha nincs helyed kéretik újra a kasszához fáradni, ha veszel egy Apple terméket azt évekig használhatod, s kb az erkölcsi avulás előbb kényszeríti a cserére, mint a tényleges fizikai avulás. Ezt kéne másolnia az MS-nek nem a csili-villi OS-t

  • Roland Lukács

   Ezzel így nem értek egyet. Egy Apple termék árából kapsz teljesértékű, nem belépőszintű Windows tabletet is, amit évekig használhatsz. Van egy 2 éves Asusom, 10″, 64 giga háttértár, 4G-s GSM modul. Az egyetlen “szépséghibája” hogy újonnan 150k volt, de akkor még a Windows 8-as tabletek jóval magasabb árcédulával kerültek a polcokra…
   A tabletekhez mindig úgy álltam hozzá hogy nincs értelme, nem kell egy 7-8-10 inches telefon, mert a “konkurens” tabletek nagyjából ennyit tudnak felmutatni (volt egy 2012-es Nexus 7-em, már nincs.). És akkor ott vannak a Windowsos tabok, amik egy teljesértékű “asztali” OS-t adnak a kezedbe, elérhető áron (akár).

   • Youkai

    S van rajta egy desktop win 8.1, aham köszi nem a tablet nekem cél eszköz amit tud, azt tudja kurva jó a többire ott a PC-m, de nem akarok egy kicsi pc-t aminek van érintőkijelzője ez számomra zsákutca, akinek jó, az örüljön neki, de én nekem ez nem jó. Szóval ezek után marad az apple…

    • Akkor viszont ne a cikkre mutogass, hogy lám, ezért. iPadet akarsz venni, mert csak, azt meg, hogy itt mit keresel az önigazoláson kívül, hát nem tudom.

     • Youkai

      Az ön igazolásra nincs szükségem, magammal kell mindenben elszámolnom, szóval ez nem tudom, hogy hogyan jött ide.

      Viszont! Windows-t használok, az asztali gépemen, a telefonon WP7 óta, s nem bántam meg, szerettem volna, egy WP-s tabletett is, de jelenleg nem használható alternatíva nekem. S ezt leírtam, s sajna az is igaz, hogy a belépő szintű Windows-os tablettek kb a hulladék android kategóriával versenyeznek, szívesen vennék normális wp-s tabi-t ami tudná, az elvárásaimat, de nincsen, az RT vonal érdekelt volna, kinyírták, most kb kapunk egy desktop win-t tabin, hát ez nekem nem kell. Biztos, hogy lesz olyan akinek ez lesz minden álma, de nekem nem. Nekem a tablet tartalom fogyasztásra kell, ara meg marad az ipad, s tekintve hogy az MS a szolgáltatásait kb jobban tolja az Apple cuccain, mint a saját platformjain, elégé elgondolkoztató, hogy az MS kb. kényszerből tartja a tabi vonalat, mert az tényleg ciki volna, hogy az apple kb. etalont csinált. S az eladási adatok is ezt bizonyítják. Én lennék a legboldogabb, ha a Nokiám úgy fütyülne össze egy 7 vagy 10 colos surface.el mint anno évekkel ezelőtt demozták, de ez jelek szerint megmarad a Hawaii five-0 szereplőinek…. 😉

     • Tamás

      Én még mindig nem értem hogyan jön egy alsó kategóriás Win-es tablet az iPad-hez…
      iPad áron már normális hardverrel kapsz Win-es tabletet korlátok nélkül. Lehet, hogy iPad-en jobbak a “mobil” alkalmazások, de Win-en korlátok nélkül tudsz bármit csinálni és bármit futtatni. Az iPad pedig csak egy korlátozott játékszer továbbra is. Használtam iPad minit egy fél évig aztán lecseréltem egy Switch 10-es Acer tabletre és azóta nem használok laptopot sem mert minden igényem kielégíti. Ellenben az iPad-nél már az iTunes is a sírba tudott vinni. Szép volt meg gördülékeny a szofver, de amúgy teljesen felesleges játékszer, telefonon is megcsinálom azokat amiket az iPad-en, azért meg felesleges pénzkidobás az egész.

     • Youkai

      Arról akarsz meggyőzni, hogy jó lenne nekem egy 10 colos noti ami tablet is, ezért ne vegyek ipad-ot 😀 ,de én tartalmat akarok rajta fogyasztani, s nem excelt buzerálni, arra ott a normális asztali gép vagy normális latop. Nekem a tabi arra kell, hogy felkapjam azt olvassam a net-et meg néha fb, azt ennyi, semmi szükségem egy komplett windows-ra, az igényeimnek kb elég lenne egy WP 8.1-et futtató tabi is, de az már nincs, arról meg ne is beszéljünk, hogy rosszul vagyok amikor a 7 colon a tabi bemegy desktop módba. Nem tudom, hogy win10-el elmúlik-e ez a hülyeség, de ha nem akkor marad ipad.

     • Tamás

      Nem akarlak én meggyőzni semmiről sem, én csak azt mondom, hogy szerintem felesleges játékszer az iPad mikor jobb lehetőségek is vannak tőle. Tapasztalatból beszéltem nem csak hasraütésszerűen. Ha neked elég az iPad akkor használd egészséggel, én azért használok Win-es tabletet mert a laptopomat is ki tudom vele váltani meg tartalmat is tudok fogyasztani. Minek adjak ki duplán pénzt feleslegesen ha ez mindenre jó és ugyanolyan kényelmes.

     • IamTwo

      “Nekem a tabi arra kell, hogy felkapjam azt olvassam a net-et meg néha fb, azt ennyi,”
      Én itt elvesztettem a fonalat…. Ezt gyakorlatilag bármilyen eszköz kielégíti. Most tehát miről is beszélünk?

     • Youkai

      Azt azért megnézném, hogy a 400 literes dupla ajtós hűtő fagyasztóval bevonulsz a slozira, vagy egy szárítógéppel XD Bár, ahogy elnézem a trendeket, lehet, hogy hamarosan akár azzal is 🙂

    • ebegab92

     Számomra viszont pont ez volt a fontos egy tabletben, hogy szoftveresen a lehető legtöbb dolgot tudjam rajta csinálni, ezért nem volt opció nekem az Android (arra ott a telefon) és az iOS. Viszont ezekre a tabletekre kapunk egy teljes funkcionalitású Windows-t, ami emulátor segítségével tudja futtatni pl. az Androidos appokat. Viszont a kicsi belső tárhely (8-16 GB) ezen tableteknek a rákfenéje, ezért lesz/lehet probléma majd a Windows 10-re frissítés vagy csak a sima rendszerfrissítések a hely szűke miatt 😀

  • IamTwo

   A fenti cikk valószínűleg egy belépő szint közeli tabletről szól. Az általad hivatkozott ipadod árából bőven vehetsz olyat, ami maximálisan kiszolgál.

  • A tartalom félreértéséből jár a cslilagos ötös. 🙂

 • Kiss Bela

  Én vettem egy lenovo miix 2-t 64gb háttértárral, wimboot módban újrahúztam az oprendszert, telepakolva még van 25 gb szabad helyem..

 • Lazaollá

  Jók ezek a fórumok, mert a 40-50e Forintos tesztkészülékeket gyakran hasonlítják a 150-250e Forintos egyéb készülékekhez. Van ennek értelme?
  Azt illene szem előtt tartani, hogy egy Win környezetben 100%-osan dolgozó és szinkronizáló, ultra-mobil eszközről beszélünk, amelyek BIZONYOS célokra lényegesen jobban megfelelnek, mint a 4-5x annyiba kerülő iPadok, vagy akár hasonló ársávban mozgó Androidos kütyük. Aki másra szeretné használni, az körül se nézzen ezen a piacon, mert teljesen más a felhasználási cél.

  Mindezek után lehet kérdés, hogy a 16GB mire elég, de a gyártók már most úgy adják ki a W10 upgrade infókat, hogy szükséged lesz hozzá egy külső USB-s egységre, még a 32Gb és 64GB esetén is ez javasolt (ott már persze nem az egyetlen megoldás). Egy 16GB-s pendrive-ja meg mindenkinek van otthon. 🙂

  Egyrészről az elmondások alapján a W10 kompaktabb lesz (nem foglal el akkora helyet, mint a jelenlegi), de a telepítő partíciót ha bárki a beépített memón szeretné tárolni akár 64Gb esetén is, az merő luxus: érdemes kiírni egy külső HDD-re, amúgy csak feleslegesen “cipeled” magaddal. Egy SD-vel meg bármikor tudod bővíteni az egységet, ha szükséges.
  Persze, ezek a cuccok már úgy kezdtek elterjedni Nyugat-Európában, hogy cél a cloud tárolás, nem a lokális! Hogy mi le vagyunk maradva ezen a téren, az helyi sajátosság, nem a gyártók butasága.

  Másrészről egy béta verzió (jelenlegi W10) babrálásával kapcsolatban senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket, az nagy butaság volna…