Nem volt túl könnyű éve a Windows Phone-nak, ezt már nyugodtan kijelenthetjük. A tavalyi év eleje még csak-csak bíztató volt, hiszen mindenki a 8.1-es verziót várta, aztán az Update 1-et, és a 8.1 valóban rengeteg újdonságot hozott, ám az igazi áttörésnek valahogy nem voltak jelei. Aztán ahogy átfordultunk 2015-be, nem hogy az áttörés, vagy legalább a bíztató jelek feltűntek volna, helyettük csupa gond, baj és búbánat. A problémák minden szinten jelentkeztek: a nagyobb piacokon jó esetben stagnált a rendszer, az akalmazások száma nem nőtt radikálisan, ugyanakkor több nagy név vagy továbbra sem hajlandó hivatalos alkalmazást kiadni Windows Phone-ra, vagy hagyta a csudába a fejlesztést, vagy akár ki is vonta korábbi alkalmazását. Igaz, közben a háttérben elkezdett dübörögni a Windows 10 az univerzális alkalmazásokkal, és jelen helyzet szerint legalább egy alapszintű verziót minden jelenlegi windows 8-as telefon meg fog kapni, ám az a híd még odébb van (sőt, pontos határidőt sem tudunk), vagyis nem most fogunk átmenni rajta.

kantar march  2015 eu5Ehhez képest – de szigorúan csak ehhez képest – a Windows Phone tulajdonképpen egyáltalán nem teljesített rosszul. Mármint Európában, mert az Egyesült Államokban még mindig a hibahatáronhatárán stagnál, Kínában és Japánban pedig továbbra is nagyjából észrevehetetlen. Ezen a három piacon tehát tulajdonképpen nem történt változás (igaz, nem is volt visszaesés, mint tavaly többször is), pedig már nagyon kellene. Japánt leszámítva ugyanakkor elég általános tendencia az Android visszaesése, és a megüresedő helyen többnyire a Windows Phone és az iOS osztozik.

kantar march 2015 q1Az úgynevezett EU5-öknél (Franciaország, Nagy-Britania, Németország, Olaszország, Spanyolország) azonban nincs ok a teljes elkeseredésre. Az Android aránya az eladott telefonok körében ezeken a főbb európai piacokon 3,1 százalékponttal csökkent, és ez végre nem egy az egyben az iOS részesedését növelte, hanem a fele a Windows Phone-hoz vándorolt, így mostanra már durván minden tizedik EU5-ben értékesített telefon Windows Phone, ami már alig kevesebb, mint a fele az iOS-ének. A legdurvább Franciaországban a helyzet, ahol a Windows Phone eladások aránya 8,3%-ról 14,1%-ra emelkedett, ami elképesztő, majdnem 70%-os növekedés. Németország a második – hol van már a Nokiával szembeni sértődöttség – ahol 6,6-ról 8,7 százalékra (több, mint 30%-os növekedés) emelkedett a részesedés, míg az ellenpélda a már eddig sem túl erős Spanyolország, ahol az eleve nem túl izmos 3,1% csökkent még tovább 2,8%-ra – ugyancsak Spanyolország lóg ki a többi közül azzal, hogy az EU5-ök közül egyedül itt növekedett az androidos eladások részesedése.

Aki akarja, az alábbi játékszeren megnézheti, mikor és hol mekkorák voltak az egyes rendszerek részesedései.

MEGOSZTÁS
Előző cikkFriss hírek az Ignite konferenciáról
Következő cikkA Microsoft lelövi az App Socialt
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.