Allview WI7 tablet – a legolcsóbb Win-tablet.

0

A korábbi Allview telefon tesztben már említettem, hogy pozitív csalódás volt a készülék, és egy teljesen vállalható darabot kaptam kipróbálásra. Így kicsit elfogultan ültem neki a romániai gyártók tabletjének, az Allview WI7-nek, amit a Microsofttól kaptam külcsön kipróbálásra, amit ezúton is köszönök nekik.

A kalandos úton megérkezettet doboz ránézésre semmi újat nem mutatott. Pontosan az Allviewnál már megszokott kék doboz, benne a minimális kiegészítők – 220-as csatlakozófej, micro USB kábel, garanciapapirok – és maga a tablet volt csupán megtalálható. Ez a kombináció abszolút általánosnak mondható ebben az árfekvésben. Is. Meg a jóval komolyabb árcédulával rendelkező daraboknál is.

allview

Ami először szembe ötlik az a tablet formája. Alapvetően nincs semmi gond a 7″-os tabletekkel, jómagam is egy ekkora deszkát használok a mindennapokban, viszont itt rögtön látjuk, hogy valami furcsa. Egymásra helyezve a saját Asus MemoPadommal ki is derül a turpisság. Portré módban nézve egy lehelettel keskenyebb, viszont érezhetően magasabb a tablet. Pont annyira, hogy szokatlannak érezzük. Viszont meglepően kényelmes a fogása. Talán pont emiatt. És ha már a tartás szóba került. Az anyagválasztás kifejezetten jó. Enyhén gumirozott hátlap biztosítja, hogy ne csúszkáljon a kezünkben a tablet akkor sem ha egy kézzel használjuk.

Nézzük is, hogy milyen a vas maga. A már említett gumirozott hátlap alatt lapul egy 2.400 mAh-s Li-Polimer akkumulátor, ami egyben az egyik leggyengébb pontja a tabletnek. Nagyságrendileg 2-2.5 órányi használatot biztosít 50%-os fényerővel. Tehát nagyon messzire ne rakjuk el a töltőt, mert szükségünk lesz rá. Illetve itt található a nem egészen 2 megapixeles hátlapi kamera ami 1600 x 1200 képpontos képeket tud készíteni. Erről majd késöbb. Alul és az eszköz bal oldalán (portré módhoz viszonyítva) semmi nincs, jobb oldalt a bekapcsoló gomb és alatta a hangerőszabályzó található. Szerencsére a lengyel kollegáktól eltérően az Allviewnál logikusan vannak a gombok elhelyezve. A hangerő le van alul, mig a hangerő fel felül. Kedves Colorovo, látjátok, ilyen egyszerű ez. A készülék tetején van egy dedikált Windows gomb – amiért jár egy kis piros pont, hisz jó ötlet, hogy a képernyő alól kikerült az eszköz peremére, de nem tűnt el. A kínai Windowsos tableteknél sokszor ütközhetünk ebbe a hiányosságba, hisz ott teljes egészében eltüntették a hardveres gombokat. Ami hiba. Itt szercsére van, csak kicsit eldugva,, ami nem is baj. Főleg ha megnézzük a lötyögő gombot, jobb, hogy nincs mindíg szem előtt. Mellette a szokásos 3.5 mm-es jack dugó foglalata, egy micro USB csatalkozó (USB 2.0) és egy microSD/SDHC kártyafoglalatot találunk. Az eszköz elejét a már említett nem 16:9-es, de nem is 16:10-es képernyő uralja, bár igen komoly keretet is találunk, hisz a kijelző az előlapnak csupán 66.6%-át foglalja el. Főleg alul és felül tűnik vastagnak a keret, ami jól jön fektetett módú használatnál, mert nem lóg a kezünk a képernyőre. Az oldalsó keretek keskenyebbek, méretük nem zavaró. A bal felső sarokban az előlapi kamera bújik meg. Ez egy 0.31 megapixeles (halk röhögés) kamera, ami a klasszikus 640 x 480-as felbontásban képes rögzíteni a képet.

allview2

A motorház alatt egy négy magos, 1830 MHz-es Intel Bay Trail processzor lapul, hozzá társul egy Intel Atom Z3735G SoC és egy, már szabványosnak mondható, Intel HD Graphics VGA vezérlő. 1 GB RAM és 16 GB tárhely társul még hozzájuk.Ezek szintén általánosnak mondhatóak a belépő szintű tabletek világában. Nem eget rengető, de nem is rossz összeállítás. Nézzük, mi van még? Van WiFi és Bluetooth. Az előbbiről azt állítja, hogy b/g/n szabványokat támogat, de valójában ez inkább csak b/g, mert egyelten n-es csatlakozást nem tudott létrehozni. Ráadásul konkrétan 15 cm-re a WiFi routertől már csak 4 pálcás jelerősséget mutat. Ezek mellett elő-elő fordult, hogy a WiFi egyszerűen letiltotta magát, mert szerinte az jó. Ami a nagyobb gond, hogy a sima letiltás és újraengedélyezés se mindig oldotta meg a problémát, csak a reboot angel segített ilyen esetekben. Szenzorok terén szinte semmit nem kapunk. Van egy gyorsulásmérő és ennyi. Automatikus fényerőszabályzásról, iránytűről vagy GPS-ről ne is álmodjunk.

A tableteknél az egyik legfontosabb szempont a képernyő minősége és használhatósága. Ez a harmadik pont, az akkumulátor és a WiFi után, ahol a tablet súlyosan elvérzik. Rengeteg féle, méretű és árfekvésű tablet volt már hosszabb-rövidebb ideig nálam, de ennyire rossz kijelzővel szerintem még soha nem találkoztam. Alapvetően túl fakó és még árkategóriájában sem színhelyes. Metro/New UI módban nem rossz, viszont ha átváltunk desktop módba, akkor már kibukik, hogy erős kihívásokkal kűzd a kijelző. Majdhogynem olvashatatlan, de legalább is nehezen olvashatók a feliratok. És bár a hivatalos leírás 1024 x 600 képpontos felbontást említ, a valóságban ez 1280 x 768 képpont. Viszont ha megnézzük a képernyő tulajdonságait, akkor pediglen 1024 x 768 képpontos képernyőpanelt látunk, mely 1280 x 768 pixeles felbontásban fut. Katyvasz a javából. És ez meg is látszik a végeredményen. A hozzá társuló 170 ppi-s érték már nem is oszt vagy szoroz. A betekintési szög nagyjából átlagos, de 30-40 fok felett megjeleni az inverz hatás. Ezek mellett a képernyőről még illik tudni, hogy egy sima, kapacitív LCD képernyő, ami 24 bites szinmélységben jeleníti meg a képeket 16.777.216 szín felhasználásával és egyidejűleg 5 nyomáspontot képes kezelni.

Balra Teclast, jobbra Allview
Balra Teclast, jobbra Allview

A szokottól eltérően itt nem volt lehetőségem a tiszta lappal indulással, mert – feltehetően egy korábbi tesztelés miatt – a recovery partició nemes egyszerűséggel hiányzott a tabletről – pontosabban nem volt elérhető a rendszer számára -, tehát minden reinstallra irányuló próbálkozás, beleértve egy szimpla refresht is – egy könnyed kék-halálban csúcsosodott ki. Persze a saját Windows 8.1-emet felrakhattam volna rá, de ott a verziókülömbségek mellett megjelent volna a licenselési probléma is, így ezzel nem foglalkoztam. És bár szerencsére egyre több cég látja meg a lehetőséget abban, hogy teszteszkközöket juttasson el cikkírókhoz, ami jó dolog, sajnos arra még nem fordítanak elég időt, hogy egy teljesen kinullázott és tökéletesen működőképes verziót adjanak ki. És sokszor a tesztelők se veszik a fáradtságot, hogy egy alapállapotra visszaállított eszközt adjanak vissza. Ez gond mindenkinek.

A rendelkezésre álló tárhely nem túl acélos. Szűz indulás után olyan 2 GB-nyi tárhelyünk lehet- ez csak egy erős tipp, hisz nem volt lehetőségem teljesen szűz rendszert megvizsgálni -, de ez nagyon gyorsan bezuhan 1 GB alá és olyan 500-600 Mb-al gazdálkodhatunk. Hisz az alapvetően rendelkezésünkre áll 16 GB-ból majd 5 GB-ot alapban levesz a recovery partició.

Akik már olvastak tőlem tabletekkel foglalkozó írást, pontosan tudják, hogy most fogom megjegyezni, hogy a tablet tartalom fogyasztásra és nem tartalom előállításra való. És igen. Ez itt is igaz. Mivel a Windows 8.1 alapvetően igénytelen az alatta futó hardverre, így még egy ilyen, belépő szintű eszközön is akadásmentesen fog futni. Egy minimális melegedéstől eltekintve semmilyen probléma nem volt és szinte minden program hibátlanul futott rajta. Legyen az akár böngészés, RSS olvasás vagy játék. Ez utóbbinál azért ne feledkezzünk meg a limitációkról, de kazuár játékosok el tudnak ütni pár órát egyszerűbb játékokkal.

Jeleztem a cikk elején, hogy a kamerákról majd külön megemlékezem. A kritikán aluli kamerákat azért nem fogom felróni negatívumként, mert a tablettel történő fotózás önmagában az üldözendő dolgok közé tartozik. Namost ,a front kamera skypeolásra annyira alkalmas, hogy a másik oldal lát egy világosabb és egy sötétebb foltot. De legalább azt is zajosan. A hátsó kamera ennél egy nagyon-nagyon vékony paraszthajszállal jobban teljesít, de az elkészült képek ugyan úgy teljesen használhatatlanok. Színhelyességet nyomokban sem érdemes keresni, de legalább jó sok zaj van a képen. Felejtsük el. Van rajtuk kamera, de használni szerencsére nem kell őket.

Hang. Igen, képes hangot lejátszani a tablet. A minőség pontosan olyan, mint amit egy ilyen eszköztől elvárhatunk. Sőt, meglepően erős a hangja, sokkal hangosabb, mint amire első körben számítottam volna.

Verdikt. Minden negatívuma mellett az Allview WI7 vállalható darab, főleg mert 25.000 Ft alatti árért nem csak a tabletet, de egy egy éves Office 365 előfizetés is kapunk. Így nézve kifejezetten jó választás lehet. Annak ellenére, hogy nagyon messze van a tökéletestől, de például a nemrég tesztelt Colorovo tabletnél sokkal jobb. Mivel ez jelenleg a legolcsóbb Windows 8.1 tablet, így ehhez viszonyítva jó árért kapunk egy használható tabletet, ami arra jó, hogy megismerjük a Windowsos tabletek világát. Semmi többre, de az ára is ennek megfelelő.

Technikai paraméterek:

Méretek (magasság x szélesség x mélység): 194 mm x 107 mm x 9.7 mm

Súly: 283 g

SoC: Intel Atom Z3735G

CPU: Intel Bay Trail, 1830 MHz, 4-Core

GPU: Intel HD Graphics

RAM: 1 GB

Tárhely: 16 GB (ebből 4.5 GB recovery partíció)

Bővítőkártya: micorSD, microSDHC

Képernyő: 7″, LCD, 1024 x 768 (1280 x 768) képpont, 24 bites színmélység, 170 ppi, kapacitív

Akkumulátor: 2.400 mAh, Li-Polimer

Operációs rendszer: Windows 8.1 with Bing, 32-bit

Kamera: 1.92 MP (1600 x 1200 pixel), 0.31 MP (640 x 480 pixel)

WiFi: b/g/n

Bluetooth: 4.0, A2DP

USB: microUSB, 2.0