Mindíg örömmel tölt el, ha tehetséges magyar fejlesztők alkalmazásait mutathatjuk be. Főleg azért, mert ugyan a Microsoft Windows Phone alkalmazásboltja „csak” párszázezer alkalmazást tartalmaz, de ez is böven sok és könnyedén elszaladhatunk egy-egy ígéretes, új alkalmazás felett. Ráadásul a hazai fejlesztők a szívünk csücskei, akikenek ezen oldalon is igyekszünk lehetőséget biztosítani, hogy bemutathassák, hogy mit készítettek.

Lássuk most a Mobilport Kft által kiadott Click Angol és Click Német programpárossal. A bemutatóban a Click Angolt fogom górcső alá venni, márcsak az adott nyelv ismerete miatt is. A német nyelvvel foglalkozó Click Német pontosan ugyan ezt és ugyan így tudja, csak értelem szerűen németül.

A program fektetett avagy landscape módban indul el és csak ebben az üzemmódban képest futni. Első induláskor engedélyt kér, hogy hanganyagokat játszahsson le, majd egy interaktív bemutató segítségével megmutatja a program funkcióit és lehetőségeit.

guide

A bal felső sarokban levő hamburger-menű alatt érhetjük el a beállításokat. Itt szabhatjuk testre a programot. A menüpontok jól átláthatóak és értelemszerűek, bár az talán kicsit zavaró lehet, hogy a Beállítások menű portré módban jelenik meg, míg maga a program fixen fektetett módban fut. Nade, annyi baj legyen. Maga a beállítások menüre tobb szót vesztegetni nem érdemes, minden értelemszerű. És mivel magyarul beszél velünk az alkalmazás, így a pontok megértése se okozhat gondot senkinek. Ugyan ebből a hamburger menüből elérhetjük a program ismertetőjét, valamint a leckék részletes ismertetőjét valamint a toplistát.

A képernyő jobb felső sarkában levő Bejelentkezés menüpontban – értelemszerűen – a fiókunkba tudunk belépni,, ami lehet egyszerű hozzákapcsolt Facebook vagy Google+ fiók vagy regisztrálhatunk saját e-mail címmel. Ezen fiókunk segítségével szinkronizálhatjuk az elért eredményeinket, illetve ezen accountunkal kerülünk fel a toplistára is.

Az egyébként nagyon szépen megrajzolt főképernyő bal oldalán levő homokórával tanulhatunk szavakat, jobb oldali homokórával mondatokat. A középen levő könyvek pediglen a Nyelviskola, ahol szintén szavak illetve mondatok alapján csoportosított feladatokon (memória, párkereső és társai) kűzdhetjük át magukat. Az osztálytársak alatt, miután csatoltuk a Facebook fiókunkat, hozzáadhatunk az ismeretségeink közül olyanokat, akiket szeretnénk meghívni, hogy ők is használják a programot. A Teljesítmények menüpont alatt láthatjuk a ránk váró „achievmenteket”, amiket különböző feladatsorok teljesítések után kaphatunk, míg az utolsó, Eredmények alatt rengeteg szempont alapján lebontott statisztikáinkat nézhetjük át.

fokepernyo

Nézzük magát a nyelvtanulást. Akár szavakat, akár mondatokat szeretnánk tanulni, feladatcsoportok közül választhatunk, melyek pediglen szavak esetán a küövetkezők:

Memória – A program beúsztat 8 angol-magyar szópárt, amit utána a képernyőn a megfelelő helyre húzogatva kell összepárosítani. Itt rögtön ki is jön a program egyik rákfenéje, vagyis borzasztó a képernyő érzékenysége. Szinte lehetetlen kényelmesen a kártyákat a megfelelő helyre húzni. Ráadásul gyakran – random módon – elfelejt hangot lejátszani, vagyis innentől a telefon (!) következő újraindításáig nincs hang. Illetve ez nem telejsen igaz, mert teljesen ötletszerűen néha magától visszajön a hang. Vagy nem. Vagy igen. Vagy nem. Ami nyelvtanulásnál komoly hátrány, hisz a szavak, mondatok kiejtésének meghallgatása kulcsfontosságú.

Keresd a párját – Majdnem ugyan az, mint a Memória, csak itt megkapunk egy szót és a párját kell megkeresni. Majd a másik nyelven is ugyan azokat a szópárokat.

Fülbemászó – Lejátsza a lecke teljes hanganyagát.

ABC – Lejátsza az adott nyelvben használt betüket, majd hallás után, nagyjából a Keresd a párját feladatnak megfelelően kell megtalálni az elhangzó betűt.

Mondattanulás esetén két feladattípus van. A Mondatkirakóban egyszerű mondatokat hallunk, majd a rendelkezésünkre álló szavakból kell magunknak kirakni a mondatot. A Fülbemászó pedig ugyan az, mint a szavak esetén.

Haramdik csoport, a Szavak illetve a Mondatok után az ún. Vizsga, ahol a Memória, a Keresd a párját, a Mondatkirakó és az ABC feladatok közül választhatunk. Hogy a vizsgákat letehessük a megfelelő mennyiségű szót illetve mondatot kell megtanulnunk.

Pozitívumok:

  • Szép, egységes kezelői felület, kellemes grafikai megjelenítés
  • Ingyenes
  • Nagy szó- és mondatkészlet és gyakori frissítések
  • Többféle feladat

Negatívumok:

  • Menüpontokból való kilépés után zavaróan sokáig tart a teljesítmény szinkronizálása
  • Kellemetlenül pontatlan, alacsony képernyő-érzékenység
  • Sokszor random elveszik a hang és csak “néma” üzemmódban fut a program vagy éppen ötletszerűen többsször ismételi meg a szavakat
  • Csak hallgatni tudjuk a programot, de nem tesztelhetjük a saját kiejtésünk szintjét.
  • Csak angol és német nyelv, bár szinte semmiből nem tartana a meglevő csontvázat feltölteni más nyelvekkel is

Összességében a program jól használható és nagyon sok potenciál van benne, de még messze nem egy Doulingo szint. Viszont mivel ingyen van, ezért egy próbát megér, azoknak akik nagyon az alapokról szeretnék elsajátítani a német vagy angol nyelvet. Elsősorban a nyelv értésére fókuszál a program és nem a beszédre, viszont azt jól struktúráltan és érthetően teszi. Ha a hibákat a fejlesztők kijavítják, akkor közel hibátlan és nagyon szép nyelvtanuló programot fogunk kapni.

A program letölthető az alűbbi QR kódra kattintva.

Click Angol Click Német
Click Angol Click Német

Felhívás! Ezúton szeretném kérni az olvasóinkat, hogy ha van olyan program, amit érdemesnek látnak arra, hogy bemutassunk a nagyközönségnek, vagy ha fejlesztő vagy és szeretnéd, hogy ezen oldalon keresztűl ismertessük meg a többi olvasóval az általad készített programot, akkor a program linkjável küldj egy emailt nekem a [email protected] címre és hamarosan olvasható is lesz az ismertető, bemutató róla. Köszönöm.


MEGOSZTÁS
Előző cikkBemutatták a Windows Hellót
Következő cikkWindows 10 for phone Lumia 930-ra
1996 óta foglakozik hivatásszerűen informatikával. Microsoft támogatói vonalon dolgozott több világhírű magyar és külföldi cégnél. Elkötelezett híve a Microsoft termékeinek és megoldásainak, de élete során megismerkedett sok minden mással is az OS/2-től a Linux/Unix rendszereken át az OS X-ekig. Jelenleg egy Nokia Lumia boldog tulajdonosa, de a múltban kb. a létező összes okos és kevésbé okos mobiltelefonos OS-t használta. Szabadidejében (már ami a gyerekei mellett marad) szenvedélyes fotós és nagy sorozatjunkie.