A Build 2015 jó néhány nem várt bejelentéssel örvendeztetett – egyeseket szomorkodtatott – meg. Az egyik ilyen a Continuum telefonos verziója, amely a Windows 10-zel fog érkezni. Ahogy Joe Belfiore elmagyarázza az alábbi videóban, ez azt jelenti ha nálad van egy az új telefonok közül, azt bármikor csatlakoztatni lehet egy egérhez, egy billentyűzethez és egy nagyobb kijelzőhöz, aminek az eredménye egy majdnem olyan felhasználói élmény lesz, mintha egy pécé előtt ülnénk, annyi különbséggel, hogy a klasszikus Start menü helyén a telefon Kezdőképernyője látható. Ha nem áll rendelkezésre egér és billentyűzet, akkor a telefon is alkalmazható ezekre a célokra. Erre lehet azt mondani, hogy hasonlóra már egy ideje képes a konkurencia is. Ez igaz, csakhogy azokból megoldásokból hiányzik két apróság: a szinte tökéletesen pécés élmény és az, hogy mindeközben a telefon független eszközként is használható.

A Continuum trükkjének egyik felét az univerzális alkalmazások adják, amelyek nagyob felbontás esetén egyszerűen felskálázódnak a megfelelő mérethez – majdnem függetlenül attól, hogy az alkalmazást futtató eszköz miféle. Vagyis például ha megnézed a levelezésedet, az Outlook alkalmazás úgy fog kinézni, mintha a pécéden futtatnád, ha választ írsz, a teljes értékű és pécés kinézetű Word alkalmazás áll a rendelkezésedre. Ha nyaralsz, és a szállodai tévé alkalmas a csatlakoztatásra, ugyanez ejátszható vele, és lehet a fotókat nagy méretben megcsodálni, vagy videót nézni.

A technika másik újdonsága, hogy az új Qualcomm processzorokkal szerelt continuumos telefonok két képernyőt lesznek képesek kezelni egy időben – hasonlóan mondjuk egy pécéhez, tehát miközben a külső kijelzőn dolgozunk, a telefon továbbra is használható marad önállló eszközként. Ez többek között azt jelenti, hogy miközben egy dokumentumot szerkeszt valaki a nagy kijelzőn, közben – ahogy az a videón is látható – telefonként is használhatja a telefonját, vagyis ha az kicseng, nyugodtan felveheti, az addigi műveletek nem szakadnak meg, a pécészerű használat mindvégig folytatódhat.

És itt rejlik a jó hírben a rossz hír – mármint a mostani Windows Phone tulajdonosok számára. A Continuum ugyanis új, speciális hardvert igényel, ami a jelenegi telefonokban nem igazán van meg, vagyis a Continuum kizárólag az új, már Windows 10-zel kiadott telefonokon lesz elérhető, amelyek csak a rendszer kiadása, tehát az idei nyár után jelennek meg – egyes hírek szerint ez úgy októberben lesz leghamarabb.