A korábban Project Spartan néven ismert Microsoft Edge a Windows 10-zel fog érkezni valamikor idén nyáron. Megjelenése után még az idén elindul hozzá a független kiegészítők támogatása, sőt a Build 2015-ön Belfiore azt állította, hogy a Google Chrome (és a Firefox) kiegészítői minimális macerával portolhatók lesznek hozzá, ami a jelenlegi sebességét tekintve igen vonzóvá teheti a fehasználók körében.

Adja magát a kérdés, mi lesz a helyzet Windows Phone-on, elvégre a Microsoft Edge mégiscsak egy univerzális alkalmazás, tehát a kiterjesztések támogatása a mobil verzióban is valószínűnek tűnik. A helyzet azonban ennél kicsit árnyaltabb. A tegnapi nap folyamán Twitteren rendezett kérdett-felelek fórumot a Microsoft Edge Dev (vagyis fejlesztői) csapata, amelyen (meglepő módon) az új böngészővel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Természetesen felmerült a kérdés, a mobil verzióban is lesznek-e kiterjesztések , amire a csapat ezt válaszolta:

Vagyis hogy „ez hosszú távú cél, és először csak pécére lesz elérhető. A kijelzőtőtől a memórián át a teljesítményig több korlát is van.” Ami egyértelmű, hiszen a kiterjesztéseknek is van erőforrásigénye, és még pécén is leterheli a rendszer ha több tucatot használ valaki. Persze ahol a felhasználónak akár 16 GB memória, dedikált grafikus egység és erős, többmagos processzor állhat a rendelkezésére, ez nem akkora probléma. És a folyamatos energiaellátásról még nem is volt szó.

Ezek az erőforrások egy telefonon azért eléggé korlátozottak. Érdekes lesz megfigyelni, hogyan néz szembe ezzel a kihívással a Microsoft, és hogy milyen döntéseket hoz majd az elkövetkezendő hónapokban. Egyelőre az biztos, hogy igen, tervezik a kiterjesztéseket telefonra is, de senki se vegyen mérget arra, hogy egyhamar érkeznek, ugyanis nagyjából 2016-ig szinte biztosan nem.

MEGOSZTÁS
Előző cikkMegjelent a Circle Stopwatch Windows Phone-ra
Következő cikkAlkalmazás ajánló: Lockmix
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.