Az Internet Explorernek – dacára az utóbbi évek bíztató fejlesztéseinek – már jó ideje negatív a megítélése: lassú, elavult és csak a gondot okozza a fejlesztőknek. Részben ennek is köszönhető, hogy a Microsoft az Internet Explorer project 1994-es indítása után több, mint húsz évvel végleg megszabadul a tehertől. Olyannyira, hogy az Internet Explorer amely 1998. június 25-től, a Windows 98 nyilvános megjelenése óta a Quick Launch, vagyis a gyorsindító menü alapértelmezett része volt, a Windows 10 10061-es kiadása óta végleg nincs kitűzve a Tálcára sem, a rendszer alapértelmezett böngészője pedig a Project Spartan lett.

Az a Project Spartan, amely végül a Microsoft Edge nevet nyerte el a keresztségben: ezt is a Builden jelentette be – ki más, mint – Joe Belfiore az április 29-i keynote „levezető” részében. Egyben hivatalossá vált néhány olyan funkciója is, amelyekről már korábban is tudtuk, hogy részei lesznek, mint például a kézi jegyzetelés stylus segítségével, illetve hogy valóban lehet hozzá extensionöket (kiterjesztések) fejleszteni, ahogyan az Firefox és Chrome esetében jó ideje megszokott – ráadásul utóbbiból könnyedén áthozhatók lesznek.

edge_extensionsA New Tab oldal szemre jó, és tele van információval, sokban hasonlít a Windws 10-ben a Start menübe integrálódó Start képernyőre. Amint látható, nem egyszerűen csak a legnépszerűbb vagy az utoljára meglátogatott oldalak okonjai vannak rajta, hanem akár helyi időjárásjelentés, népszerű alkalmazások, hírek és a felhasználó saját kedvencei is.

edge_new_tabsAz új alkalmazás logója ugyan egy az egyben az Internet Exploreréből vezethető le, mégis egy kicsit szokatlan, tulajdonképpen egy taréjt kapott az eredeti.

edge logo
Az Edge logót az IT cafétól vettük át

Én természetesen csak a saját előzetes tapasztaltaimat oszthatom meg: az új böngésző néhol eszeveszetten gyors (a WinMagazint alig több, mint egy másodperc alatt betölti), néhol bugos (példál ha a szerkesztőfelületbe szeretnék valamit a vágólapról beilleszteni, akkor újratölti az egészet és nem szúrja be a kívánt tartalmat), néhol pedig egyszerűen még fájdalmasan béta, vagy inkább pre-béta állapotú.

Nektek mik a tapasztalataitok az új böngészővel?

MEGOSZTÁS
Előző cikkNyugodj békében Windows Media Center!
Következő cikkFelmérés: fotózol te eleget?
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.