Forrás:

WMPoweruser

A Microsoft már bejelentette, hogy a Windows 10 Mobile valamennyi jelenlegi Windows Phone 8 telefonra meg fog érkezni. A nagy kérdés azonban az, vajon milyen korlátjai lesznek ennek, főleg mondjuk az olyan nagyon alsó kategóriás telefonok esetében, mint mondjuk az itt nem is olyan régen megénekelt Lumia 530, amelynek már a Windows Phone 8-cal is voltak kisebb-nagyobb teljesítmény problémái. Ami szinte biztosnak tekinthető az az, hogy a Microsoft nem fog kiadni több telefont 512 MB memóriával, hiszen már a legújabb „olcsónál is olcsóbb” telefonja, a Lumia 430 is 1 GB memóriát kapott, és inkább a kamerán spóroltak durván.

512 MB Windows PhoneA napokban egy belső dokumentum szivárgott ki, amely nagyjából összefoglalja, milyen korlátokkal kell szembenéznie ezen telefonok tulajdonosainak. A jó hír az, úgy tűnik nem volt igaza azoknak, akik szerint eleve csak egy lebutított verziót kapnak, a rossz viszont az, hogy ennek ellenére sem lesz egészen rózsás a helyzet. Persze a HDR felbontás nem valószínű, hogy nagyon érdekelni fog valakit aki egy olcsó készüléket vett, aminek eleve nem valószínű, hogy túl jó kamerája van, de mondjuk a VoIP problémáknak nem hiszem, hogy örülnek majd. Nézzük akkor végig a listát, nem feledve, hogy ezek a problémák jórészt már most is fennálnak, és sokaknak nem jelentenek majd túl nagy újdonságot!

512 MB Windows Phone

 • Alkalmazások, amelyeknek a háttérben is folyamatosan kell futnia. Például egy navigációs alkalmazás, aminek illik akkor is futnia, ha éppen nincs az előtérben. Nos, ezek működése erősen függ az elérhető memória mennyiségétől, vagyis a kevesebb memóriával rendelkező készülékek esetében a rendszer jóval nagyobb eséllyel gyakrabban függeszti fel ezek működését.
 • High Dynamic Range, vagyis az az eljárás, amikor a készülék különböző expozíciós időkkel felvett képekből rak össze egyet. Az 512 MB memóriájú eszközök esetében 8 helyett 5 megapixel, illetve 5 helyett 3 képkocka lesz a korlát.
 • VoIP esetében például a videóbeszélgetéssel lehetnek gondok, ezen felül nagyobb eséllyel lehet lemaradni egy bejövő hívásról, illetve a beszélgetés megszakadhat, ha közben más alkalmazást próbálunk futtatni. Mivel a háttérben futó VoIP szolgáltatás viszonylag kevés memóriát (20 MB) igényel, ezért az utóbbi két probléma inkább csak akkor fenyeget, ha híváskor éppen viszonylag nagy memóriaigényű alkalmazás fut a háttérben, illetve beszélgetés közben ilyet indítunk el.
 • Alkalmazások letöltése. A jelenlegi alkalmazások körülbelül 97 százaléka futtatható 512 MB memória esetén is. Ugyanakkor egyes fontos alkalmazások memóriaigénye magas. Plusz természetesen ha fut is az alkalmazás, a váltás és az újra betöltés gyorsasága finoman szólva nem ideális.
 • Multitasking, jobban mondva az alkalmazások futásának kezelése. Az előbbiekben említett problémához társul az, hogy eleve kevesebb alkalmazás, vagy esetenként akár egy sem állhat át alvó állapotba, ahonnan gyorsan képes folytatni a működését onnan, ahol abbahagytuk. Az alvó alkalmazások újra betöltése jelentősen lassulhat és nagyobb eséllyel lesz sikertelen. Ha pedig nagy memóriaigényű alkalmazás fut, akkor más alkalmazások elindítása akár 5 vagy több másodpercbe is telhet.
 • Internet Explorer (későbbiekben Microsoft Edge) esetében legfeljebb két olyan lap használható, amelyek nagy méretűek, és ha a felhasználó visszavált mindig újra tölti a lapokat. Az egyes lapokon lassabb a görgetés és gyakrabban “fehéredik el” a kijelző, mert a lapok ideiglenes tára kisebb. Emellett a nagyon nagy méretű lapok (a legismertebb 1000-nek nagyjából 1 százaléka) vagy nagyon lassan tölt be, vagy akár váratlanul be is záródhat a böngésző.

 

MEGOSZTÁS
Előző cikkÚjabb Android OEM-eket csábított el a Microsoft
Következő cikkAlkalmazás ajánló: Briefcase

Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.

 • Roland Lukács

  Vicc ez az egész komolyan mondom, a Win10 teljesen elviszi a WP vonalat egy gagyi Android klón irányába, ami csak a rossz tulajdonságokat örökli át?! 😀
  Kifagyó appok, RAM problémák? Eddig nem volt, majd most lesz, ahhoz szokott a nép! 😀
  Hamburger menü? Win10-en koppints a képernyő legtávolabbi sarkába, Droidon már “belapozható” oldalról, mint a panoráma WP-n amit épp kukáznak…

  • knor1982

   szerintem is nagyon rossz irányba megy ez a dolog a WP10-zel. Lehet érdemes lenne itt is egy “Longhorn” resetnek…

 • Mark Ivanics

  Hello!

  Elnézést az offért, de Windows 8.1-es tablet vásárlásán gondolkodok és segítséget szeretnék kérni. Netezésre, zenehallgatásra, videónézésre, néha egy kis játékra (Hearthstone) és weboldal fejlesztésre használnám(HTML5, CSS3 és Javascript). Azok a tabletek amikben 1GB Ram van tényleg használhatatlan lenne?

  8 inces tabletek vannak 40-45 körül amiben 2GB Ram van és 32GB tárhely, de a 8 inch lehet kicsi lenne ezekre a feladatokra. (Pl: Asus VivoTab Note 8)

  10,1 inches tabletet találtam 55 ezerért, viszont abba csak 1GB Ram van és 16GB-os a tárhely. (Modecom Momentum 10)

  A Modecom jobban tetszik, egyedül az 1GB Ram miatt nem tudom megéri-e, nem-e fog belassulni vagy néhány appnak kevés lesz.

  Még egy olyan kérdésem lenne, hogy minden tablet támogatni fogja a Windows 10-et vagy csak a 10 inches?