Forrás:

via Neowin

Sajnos nálunk nem jelent meg a hír amikor még friss volt, de csütörtökön megérkezett a Windows 10 Mobile próbaverziójának 10080-as kiadása igen komoly ráncfelvarrással, és jó néhány új funkcióval. Öveket kérem bekapcsolni, varázsvesszőket kézbe venni, iróniamétereket pedig a maximumra.

hamburger_menusTöbbek között az új, igencsak átszabott Áruházzal (pardon, Áruház próbaverzióval) támadnak ránk, ami az új Office alkalmazások (Excel, PowerPoint, Word) próbaverziójának letöltésére is alkalmas. A régivel meg nem, az eljárás már ismerős lehet az asztali verzióból. Hogyne, van neki hamburger menüje, és naná, hogy nagyon kiforratlanul néz ki. A Word ugyanakkor nagyon kellemes meglepetés volt az eddigi, nagyjából jegyzettömb szintű alkalmazás után, amivel eddig alázták a platform kitartó híveit. Jó egy évvel az iOS alkalmazás után tehát a windowsos telefonokra is eljut. Meg van Music Preview és Video Preview is, a Music Preview-t azt például nagyon dícsérik, nekem sajnos a Terminátoron rekedt a teljes zenegyűjteményem, ezért egy hónapos Xbox Music próbaverzió lehetne a megoldás, ám az ugye az én régiómban almás. Érted? Almás!

Ezen felül jócskán akadtak hibajavítások, ami rá is fért a rendszerre, ugyanis eddig egy kaotikus bughalmaz volt – pre-béta, soha ne feledjük. Egy régi Windows Phone felhasználó ismerősöm ki is jelentette, ha olyan lesz, akkor ő átmenekül a nem zöld (és nem is fekete-fehér) logós rendszerhez. Őszinte leszek, időnként megértettem, de a pre-béta varázsszó mindig segített. És most is vannak benne olyan bizarr megoldások, mint például ha a Zárképernyőre szeretném kiválasztani, hogy mi jelezzen, akkor világos szürke alapon fehér bötükkel jelenik meg a választék. Zseniális. Jony Ive sírva adja vissza a diplomáját.

Ezeket a bosszantó marhaságokat leszámítva az új kiadás külseje a legtöbb helyen az előnyére változott, méghozzá sokat. Valószínűleg a skálázási gondokat sikerült megoldani, mert az első reakcióm az volt, hogy mennyivel szebb lett a betűtípus, holott valószínűleg ugyanaz.

A parajelenségeket kezdjük azzal, többeknek csinál például olyat, hogy bootolás után a Start képernyő nem indul el, ám ezt egy hardveres soft reset (bekapcs + hangerő le kitartóan nyomva) elvben elintézi.

forever_loadingAz én személyes kedvencem a random nem működő érintőképernyő, sőt időnként a Vissza, Start és Bing/Cortana gombok sem reagálnak semmire, amit szerencsére a lezár-felold művelet természetesen véletlenszerű mennyiségben való elvégzése általában megold. Én azért a biztonság kedvéért csipetnyi koponyamohát is szoktam rászórni. Sebaj, cserébe a Cortana lassan már szemmel verésre is képes elindulni, napi szintű jelenség, hogy éppen csinálok Valami Nagyon Fontosat, mire egyszer csak előpattan a Microsoft dzsinnlánya, hogy mit parancsolsz kedves gazdám. A sztenderd válasz persze az lenne, hogy „azt, hogy húzz már el a vérbe,” de ilyet én persze nem mondok, mert a csúnya beszéd minden fajtáját kerülöm és megvetem, ti is mindig beszéljetek illedelmesen, kedves gyerekek! Viszont a Cortana egyre jobban érti az én hunglishomat, ami szívderítő és jár a high five a redmondiaknak.

Ha már Cortana és parajelenségek: egyesek olyanokat észleltek a használata közben, hogy mindenféle az angol ábécében csak mérsékelten szereplő karakterek jelentek meg nekik. Érdemes megnézni az alábbi vicces (bár tökéletesen olvasható) példányt, amelyen az első benyomás ellenére nem sátánista rúnák, hanem egyszerű a fonetikai jelek vannak. Az ártatlan tweetelő inkább mégis az előzőre tippel, ezért nagyjából annyit fűz hozzá, hogy „mi az ördög, a Cortanát megszállta a gonosz?” Sajnos hiányzik a neve végéről a d betű, úgy lenne az összhatás az igazi.

Ó, igen, és az akkumulátorhasználat. Ami röviden és tömören fogalmazva teljesen megbízható maradt az előző kiadás óta is. Egyetlen egy szóval kevésbé röviden és tömören megfogalmazva pedig: teljesen megbízhatóan értékelhetetlen. Például jelen pillanatban azt állítja nekem a Battery Saver, hogy 2 nap és 7 óra a következő töltésig, ami egy Lumia 920 esetében eleve a klasszikus fizikában nem értelmezhető jelenség lenne: ha ugyanis ez igaz, akkor a perpetuum mobile nem csak, hogy megvalósítható, de elég hozzá pár bájos kiscica gombolyagokkal. Legyünk igazságosak. Ha az égvilágon semmit nem csinálok vele, akkor egy bakarasznyit már tovább bírja. Újra megnézem, most már 8 óra 52 perc. Igazából nem tudom, melyik a vészjóslóbb a kettő közül, de azt hiszem, jobb lesz, ha a perpetuum mobilébe szánt bájos kiscicákat és a gombolyagokat sürgősen feláldozom Chtulhunak. Sohasem lehetünk elég biztosak.

Azt hinnéd, vége, mi? Így a cikk írásának az ő vége felé furdalt a kíváncsiság, ezért ismét rápillantottam. 2 nap és 4 óra. A bájos kiscicák és gombolyagok megmenekültek. De csak ideiglenesen, mert öt perc múlva már 2 nap és 17 óra jött ki. A Windows 10 Mobile 10080-as kiadásában tehát beépített funkció a perpetuum mobile: a Lumia 920 a levegőből tölti az akkumulátorát, akkor meg már semmi szükség a bájos kiscicákra és gombolyagokra. Történet vége, a valóságban meg persze merül, mint U-Boot az Atlanti Óceánon.

Ami nagyon jó, és hát mégiscsak az egyik legfontosabb tényező, az az, hogy az alkalmazások futatásának stabilitása javult sokat. Az előző kiadásban (pre-béta, pre-béta, pre-béta) nem egy alkalmazás egyáltalán nem, vagy totálisan véletlenszerűen jutott el odáig, hogy használni is lehessen. Jellemző volt az elindul, kicsit molyol a sötétben, megjelenik valami darabja, majd Kezdőképernyő effektus. Aztán máskor ugyanaz rejtélyes módon elindult. Ezek a parajelenségek nálam nagyok megritkultak. Nem mondom, hogy teljesen megszűntek, néha szórakoztatnak, mert izgalom nélkül mit is ér az élet, de már kifejezetten elviselhetővé szelidültek, és van alkalmazás, ami teljesen meg is gyógyult, holott eddig olyan 20-ból egyszer sikerült elindulni, és utána 10-ből ötször egy idő után kis sötétség és Kezdőképernyő, a háttérbe tenni pedig eleve hamvába holt ötlet volt. Gondolom reszelgettek valamit a memóriakezelésen, de megérte, az biztos.

Az összkép tehát még mindig felemás (pre-béta), de a javulás mértéke bíztató.

Részemről ennyi, most ti következtek kedves olvasóink. Nektek mi a véleményetek az új kiadásról? Mi javult, mi romlott, mi tetszik, és mi nem? Elő a farbával, ne szégyenlősködjetek!

Powered by Typeform
MEGOSZTÁS
Előző cikkA Windows 10 jobban fut az új MacBookon, mint az OS X
Következő cikkMár a Windows 10-re gyúr a Dropbox
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.