Forrás:

BBC

Néhány napja a Erópai Unió bíróságának határozata kimondta, hogy a Skype szoftver neve könnyen összekeverhető a Sky tévécsatorna nevével, illetve hogy logójának formája is éppen egy felhőt formáz, az pedig köztudomásúlag az égen (sky) van, ami csak növeli a félreértés lehetőségét. A Microsoft nem először botlik a Skyba, felhasználói felhőszolgáltatásának neve a Sky nyomására változott SkyDrive-ról OneDrive-ra. Az eljárást a bíróság korábbi döntése miatt indította a Microsoft, amely szerint a Skype márkanév túlzottan hasonlít a Skyra ahhoz, hogy EU-s védjegy lehessen belőe.

A BBC híre némi késéssel bejárta a magyar médiát is, többnyire olyan tálalásban, hogy most mi lesz a Skype névvel, és hasonlók. Aki ezekre a forrásokra támaszkodik, az könnyen hiheti azt, hogy a Skype neve hamarosan ugyanúgy meg fog változni, mint annak idején a SkyDrive-é.

A félreértések elkerülése kedvéért: a döntés nem a név használatával kapcsolatban született, tehát jelenleg szó sincs arról, hogy a Skype nevét meg kellene változtatni. A Microsoft szerette volna levédetni a márkanevet és a logót Európában is, ennek a folyamatnak lett az eredménye a hétfői döntés, ahogyan azt a Microsoft egyik szóvivője is elmondta. Egyben bejelentette azt is, hogy (ismét) fellebbeznek a döntéssel szemben.

Biztosak vagyunk abban, hogy a két márka nem keverhető össze, tehát fellebbezünk. A döntés nem kötelez bennünket semmiféle névváltoztatásra.

A Sky – jobban mondva annak tulajdonosa Rupert Murdoch a híres-hírhedt sajtócézár – mindig is arról volt ismert, hogy agresszíven védi a Sky nevet. 2012-ben például a Sky WiFi okos toll miatt fenyegették meg annak gyártóját, amely végül engedett és Livescribe Wifi smartpenre változtatta a termék nevét.

A Sky és a Skype háborúja sem most kezdődött. Rupert Murdoch már a Skype 2010. augusztusi tőzsdére kerülésekor, vagyis jóval az előtt perrel fenyegette a Skype akkor jogtulajdonosát, mielőtt a Microsoft felvásárolta volna, azzal az indokkal, hogy a Skype névből a Sky már az ő tulajdona. Amint látható, ezt a mai napig nem sikerült elérnie, ami legalábbis kétségessé teszi, hogy a Microsoftnak akár a közeljövőben, akár hosszabb távon meg kell majd változtatnia a márkanevet.

Elméletben, szigorúan csak elméletben lehetséges az ügynek olyan kimenetele, hogy a Sky jogdíj fizetésére kötelezi a Microsoftot cserébe azért, hogy tévés társaság ne akadályozza meg a név használatát, de egyelőre még a Sky képviselője sem nyilatkozott erről, mindössze annyit közölt, hogy tudomásul vették az Európai Unió Bíróságának döntését. Senkinek sem ajánljuk, hogy addig álljon fél lábon, amíg ennek az ügynek pont kerül a végére!

MEGOSZTÁS
Előző cikkA Spotify beléphet a videóüzletágba is
Következő cikkVideón a Windows 10 10114
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.