Ami rögtön el is szomorított. De most őszintén, mi a jó istennek kell külön vállalati kiadás is a mobil verzióból? Értem én, hogy mára a Windows igazi piaca a vállalkozói szektor de most komolyan emberek, 7 (hét) féle kiadás, ez komoly? Ráadásul a fele fizetős, a fele meg ingyenes?

Legszívesebben itt ezen a ponton hagytam volna abba a cikkírósdi bohóckodást, de ha már ribinek álltam, ciki lenne, ha sírnék, ezért legalább vázlatokban leírom a lényeget.

A 7 kiadásból 3-ra a frissítés ingyenes lesz, ezek a Windows 10 Home, a Windows 10 Mobile és a Windows 10 Pro. És lesz külön oktatási verzió is, most tényleg az óvodai verzió mikor jön?

A legegyszerűbb a Home verzió, fogyasztóknak, otthonra. A Windows Hello hardverfügő, ugorjunk. Jön a Mobile, ami a fogyasztói és az üzleti ügyfeleknek lett szánva, ehhez képest ugye lesz majd vállalati verzió is. Értem én, hogy kisvállalatoknak külön, meg mennyiségi licenszelés, de azért egy magyar káeftének durva lesz majd, hogy kezit csókolom, ha felveszünk még egy embert, akkor komplett szoftvercsere. A Moblie Enterprise az végképp nonszensz, de mindegy, majd meglátjuk, hátha csajozós lesz.

Amit viszont díjazok, hogy végre lesz lájt verzió is Windows 10 IoT Core néven, ráadásul külön említik az ATM-eket, kiemelten támogatom, tegnap negyedóra bénázás árán sem tudtam felveni pénzt az utcán, tehát reformpárti vagyok.

Persze az új marhaságok a régiekkel fűszereződnek, tehát Cortana csak ott lesz, ahol nem fog hiányozni, és úgy általában az alkalmazások és szolgáltatások erősen helyfüggők lesznek. A megjelenés időpontja továbbra sem tisztázott. Ahogy én ezeket elnézem, Tim Cook sem lesz ott a bemutatón.