Forrás:

WinBeta

Még februárban adtunk hírt arról, hogy a Google-nak feltett szándéka magához ragadni a Microsoft Office üzletágának java részét. Nem valószínű, hogy mostanra sokan emlékeznek rá, de már akkor erős kételyeimet fejeztem ki az ügyben: nem egyszerűen szimpátiára vagy antipátiára alapozva, hanem arra, hogy a Google mintha nagyon elszabta volna a helyzetértékelést.

A nagy irodai programcsomag háború még biztosan nem dőlt el, tehát a Google akár győztesen is kijöhet belőle, egyelőre azonban csak azt látni, hogy újabb csatát nyertek a redmondiak. A Google tervének fontos része volt, hogy (persze, nem direkt módon, de) szépen apránként áttérítik a Zembereket a Google Apps használatára. Igaz, ebben már eleve kicsit furcsa eszköznek tűnt, hogy a Google foggal-körömmel igyekszik a Windows Phone és Windows 8 felhasználókat megóvni az Apps használatától, de erre ugye lehet azt mondani, hogy röpke pár tízmillió felhasználó nem oszt, nem szoroz, a Windows 8 felhasználók meg örüljenek, hogy lyuk van online hozzáférhetnek. Csakhogy a Google Play szerint 1-5 millióan telepítették mondjuk a pár hónapos Word alkalmazást, amihez képest a Google Apps 10-50 milliónál tart. A saját platformjukon.

A történet először akkor kezdett el furcsán kinézni, amikor az Office alkalmazások megjelentek a Play Store-ban, és mindenféle extra kampány nélkül is irdatlan sebességgel kezdtek el terjedni. Azután jött a Google-ból éppen kiszerelmesedő Samsung kokettálása a Microsofttal, ami előbb a Dellel egészült ki (de az ő szerelmük azért nem tegnap óta édes) most pedig 20 további nevesebb és kevésbé neves Android OEM-ről jelentette be a Microsoft, hogy tabletjeiken ezentúl előre telepítve jelenik meg az Office programcsomag, vagyis a Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive és a Skype.

Az OEM-ek számára egyszerű az előny: népszerű alkalmazásokat adnak „out of the boksz” a vásárlóiknak. A Microsoft esetében mindez még nyilvánvalóbb: egyre mélyebben és mélyebben hatolnak be az „ellenség” felségterületére, és ne feledjük, minden egyes Office alkalmazás felhasználója egyben potenciális Office 365 előfizető is. Tulajdonképpen semi mást nem csinálnak, mint megvalósítják a Google ambíciózus terveit – a Google ellenében. Van azért ebben némi fanyar humor.

MEGOSZTÁS
Előző cikkÉrkezik a Cortana Androidra és iPhone-ra is
Következő cikkMiért ne vegyünk új telefont 512 MB memóriával?
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.