Mint ismert (vagy talán mégsem?) 2015., június 12. egy óriási nap minden európai sportoló és rajongó számára, hiszen Bakuban ezen nap estéjén indulnak el az első Európa játékok. Hogy ez a hír hogyan is került fel a WinMagazin radarjára? Természetesen mi is szeretjük a sportot (amivel talán az olvasóink nagyobb része is hasonlóan lehet), de van ennél egy konkrétabb célunk is. Egész pontoson rá szeretnék mutatni, hogy a Windows Phone-nak is helye van a második képernyős alkalmazások célpiacai között, de talán még fontosabb, a második képernyős alkalmazásoknak is helye van a sportesemények alatt. Hogy ez a mondat mit is jelent pontosan? Nézzük csak!

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/ZYtLn5gLH00?rel=0&controls=0″]

Mi is az a második képernyős alkalmazás? Ha valaki erre pontosabban kíváncsi, akkor a talán egy korábbi cikkünk ebben a témában segíthet, de most is összefoglalom tömören. Tehát egy olyan mobilalkalmazásról beszélünk, mely egy adott rendezvény, műsor, közvetítés támogatására készült, plusz információkat tartalmazhat arról, a nézők közösségét összehozhatja, segíthet a nézőknek műsor részévé válni, de talán ami a legfontosabb, hogy amíg egy kevésbé érdekes részt látunk, addig is a telefonunkat nyomkodjuk, ahelyett, hogy elkapcsolnánk. Az első már ilyen típusú alkalmazásnak mondható app (a hazai mainstream piacon) az MTVA 2014-es foci vb alkalmazása volt. Ez még nem mutatta minden tipikus jegyét a mk alkalmazásoknak, és hozott plusz, nem ilyen típusú szolgáltatásokat (pl.: élőzés), de az élő statisztikák és plusz adatok elérhetővé tétele már talán meggyőzhet minket, hogy mégis illik rá ez a kategória. Egy másik, már egyértelműbben ebbe a kategóriába eső app a Voice szavazó alkalmazása. Ez már tényleg a műsor szerves részévé tette a nézőt. Magyarországon az Eurovízió vitte el a pálmát (eddig), melynek hivatalos appja nem csak a ráhangolódásban és a műsor során többletinfók megszerzésében segített, hanem a tartalom folyamatos, szinte másodpercre pontos szinkronizálása végett már mindezt hihetetlenül kényelmessé és átláthatóvá is tette.

Mint láttuk sporteseményeknek is lehet mk alkalmazásuk, de azért sokkal nehezebb dolguk van a készítőknek. Nézzük a Baku 2015 appot! Közvetítéssel szinkronizált tartalmakról nem is álmodhatunk, hiszen minden közvetítőnek szíve-joga a saját közvetítési rendjét megalkotni. Tehát mit is adhat a sok videón, híren, értesítésen, menetrenden, nézői információn kívül, mi teszi mk appá? Talán a végtelen mennyiségű adat. Szünet van a vízilabdameccsen? Nézz utána a csapatoknak! Lement a kenufutam? Nézd meg kik következnek!

Összességében szerintem egy nehéz feladatot egész jól oldottak meg Bakuban, de ami talán még örvendetesebb, hogy ez a megoldás Windows Phone-ra is megszületett! Tehát mindenkinek ajánlom, aki csak egy picit is érdeklődik a sportok iránt, töltse le a Baku 2015 hivatalos alkalmazását!