Forrás:

Neowin

Hölgyeim, és uraim, odaáti idő szerint este – tehát nálunk akkortájt, amikor még javában durmoltunk a jó, pihe-puha ágyban – legördült a gyártósorról a Windows 10 Mobile 10149-es kiadása, amely az előzőhöz képest rengeteg jól észrevehető frissítést tartalmaz. Ugyan elég sokan nem telepítik még, mivel az előző kiadások stabilitásával voltak néminemű problémák (bár a 10136-os az előző kettőhöz képest nagyot fejlődött), azért azoknak a kedvéért, akik esetleg mégis szeretnék, vagy kicsit bizonytalanok, íme egy kis lista az újdonságokról.

  • Microsoft Edge. Érdekes módon az asztali kiadáshoz képest ebben a Mobile verzió igyekszik kicsit előrébb járni – talán a mobile first elv itt már érvényesül? Az asztali verzióban még mindig ott figyel az Internet Explorer, és még mindig Project Spartan névre hallgat, a Mobile verzióban viszont már az előző, 10136-os verzió óta nincs Internet Explorer, és mostantól Project Spartan sem, ugyanis a névváltással az alkalmazás egyedi azonosítója is megváltozott – ami viszont sajnos azt jelenti, hogy a frissítés után az összes egyedi tartalomnak (kukik, elmentett jelszavak, előzmények, és a többi) harangoztak.
    Ami viszont sokaknak örömet fog okozni: a címsor visszaköltözött az őt megillető windows phone-os helyére, vagyis a képernyő aljára – méghozzá a felhasználók, tehát részben a ti kívánságotokra.
  • Mindenféle fejlesztések és reszelgetések a felhasználói felületen, többek között a Start menü is tisztább és szárazabb érzés szebb kinézetű lett, és jópár kezelőeszköz ikonját is finomították. Ezen felül az egész rendszer gyorsabban reagál, ami rá is fért. Jelzem: sokkal gyorsabban. És szinte már stabil.
  • Cortana fejlesztések. A Cortana jegyzetfüzete lassan elnyeri végleges állapotát, többek között a Quiet Hours beállításait is lehet közvetlenül innen intézni.
  • Zseblámpa az Action centerben. Pusztuljak meg, ha értem, de ez volt hosszú ideje az egyik legnépszerűbb óhaj, ám a Microsoft végre ezt is teljesíti. Vagyis az Action centerben ezentúl egy bökéssel zseblámpává alakíthatjuk át a telefonunkat.
  • Új fotóalbum alkalmazás. Ezt a Store betából lehet elérni. Egyrész teljesítménynövekedéssel számolhatunk, másrészt érkezik az animált gifek támogatása, ez utóbbi azonban egyelőre csak a legalább 1 GB memóriával rendelkező készülékekben működik.
  • A fényképek automatikus feltöltését ezentúl a Onedrive app intézi. Ehhez meg is kell nyitni, és be kell csekkolni, hogy akarjuk ezt a funkciót vagy nem. Ha ez valamiféle központosított adatszinkronizálás felé akar vezetni, akkor támogatom.
  • Frissíteni kell az alkalmazásainkat. Ez nem fejlesztés, már a 10136-os kiadásban is így volt, csak érdemes tudni, hogy a frissítés után érdemes belépni a Store beta alkalmazásba és ha még nem indult el automatikusan, akkor letölteni a legfrissebb alkalmazásokat, ugyanis a korábbi állapotokkal ellentétben (mint azt már jóelőre megírtuk) egy halom rendszeralkalmazás (Outlook Mail és Calendar, Music, Movies & TV, illetve az MSN alkalmazáok, mint a News, Weather, Sports és a Money) a rendszertől függetlenül frissülnek.

A Windows 10 Mobile-t tesztelő felhasználók élete azonban – egyelőre – nem csak játék és mese, az új kiadás is hemzseg a hibáktól, amelyekről hamarosan beszámolunk egy másik cikkben.

MEGOSZTÁS
Előző cikkLegyél te a legjobb mobilfotós – Eredményhirdetés!
Következő cikkHemzseg a hibáktól a Windows 10 Mobile 10149
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.