A Microsofthoz közel álló, ám névtelen források szerint a redmondiakban megvan a hajlandóság, hogy megvásárolják a mostanság gyengélkedő hardvergyártót. Bár a Microsoft alapvetően inkább az Intellel áll közelebbi kapcsolatban, a konzolok frontján már szorosabb a barátsága az AMD-vel, amely az Xbox One APU-ját is szállítja. Az üzlettel sokat nyerhetne a Microsoft, ugyanis az AMD nem csak nekik szállít Jaguar-architektúrájú APU-kat, hanem a legnagyobb (igazából egyetlen komoly) konkurensnek, a Sonynak is. A sikeres felvásárlás így azt jelentené, hogy a Microsoft (az Android után) újabb konkurensének eladásaiból tudna szakítani egy combos darabot.

Ugyanakkor nem a Microsoft az egyetlen cég, amelyről azt állítják, hogy ott sertepertél az AMD körül. Kezdjük a Qualcomm-mal: Steve Mollenkopf, a cég vezérigazgatója éppen nemrég nyilatkozott arról, hogy szeretnének a szerverek piacára is betörni, és ehhez a legalkalmasabb fogás az AMD lenne, akár egy partneri kapcsolat, akár felvásárlás útján. Ha már itt tartunk, a Samsung neve is felbukkant az ügyben azért, hogy ennek révén éppen az előbbiekben említett Qualcomm és Intel komoly versenytársa lehessen a CPU és GPU piacon.

Az AMD piaci értéke jelenleg már csak úgy 2 milliárd dollár körül van, ami a 93 milliárdos készpénztőkével rendelkező Microsoftnak és a 66 milliárddal rendelkező Samsungnak jóformán aprópénz, és a 12 milliárdos tartalékkal rendelkező Qualcomm számára sem egy kifizethetetlen összeg. Ne feledjük azonban, hogy az AMD kiterjedt portfóliója miatt az esetleges felvásárlás nem lesz egy sétagalopp, arra több hivatalos piacifelügyeleti szervezetnek rá kell majd bólintania, ami a Nokia mobil üzletágának felvásárlásakor sem volt éppen egy két perces történet.

MEGOSZTÁS
Előző cikkQ/7 – a gyors nyereményjáték
Következő cikkWindows 10: itt a 10158-as kiadás
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.