Navigálás kicsit másképp

2

Stefano Marchisio egy olasz fejlesztő, akinek az egyik szenvedélye a GPS használata, ám másokkal ellentétben egy kicsit másként áll ehhez az eleve érdekes témához. Tavaly már mutattuk be egy alkalmazását, amely azon a viszonylag egyszerű ötleten alapul, hogy mi lenne, ha a világ összes hozzáférhető nyilvános webkamerájának az élő képét, vagy az ottan időjárást megnézhetnénk a telefonunkról, és akár meg is oszthatnánk.

gps_navigator_recorder_1Legfrissebb alkalmazása a GPS Navigator Recorder egy alternatív GPS rendszer Windows Phone-hoz. Az alapelv itt sem túl bonyolult, viszont sokféle szolgáltatást kínál. A fő cél az, hogy az általunk megtett utat el lehessen menteni és később vissza lehessen játszani, méghozzá úgy, ahogyan ténylegesen megtettük, tehát nem egyszerűen csak egy képet fogunk eredményül kapni, hanem az egész visszajátszható, és megkapjuk a hozzá tartozó statisztikai adatokat is, úgymint hogy mikor indultunk, mikor érkeztünk, mekkora volt a legkisebb, az átlagos és a legkisebb tempónk, vagy a tengerszint feletti magasságunk. Ezek az adatok elmenthetők a telefonra, vagy OneDrive-ra is; apró hiba a programban, hogy a OneDrive-ot végig, következetesen SkyDrive-nak hívja.

gps_navigator_recorder_2A térkép négyféle nézetben jeleníthető meg: klasszikus, műholdképpel kombinált klasszikus, csak műholdképes és forgalmi – ez utóbbi sajnos Magyarországon nem az igazi, de ez nem az alkalmazás, hanem a Bing térkép bűne. Itt jegyzem meg, hogy a Windows 10 Mobile-ba kerülő új Maps hasonló nézetében már megjelenik az aktuális forgalmi állapot.

Következzen egy gyors lista az alkalmazás főbb funkcióiról!

  • Iránytű
  • GPS navigáció
  • Útvonal rögzítés
  • Útvonal követés
  • Korábban rögzített útvonal újrajátszása
  • Útvonal mentése a telefonra
  • Útvonal exportálása és importálása OneDrive-ra
  • Túristaútvonalak megosztása
  • Közeli webkamerák
  • A Here Maps indítása az alkalmazásból való kilépés nélkül.

gps_navigator_recorder_3Összességében ismét elmondhatjuk azt, amit a korábbi alkalmazásról is: egy látszólag egyszerű ötletre meglepően sok és sokféle szolgáltatást épít rá. Ahogyan amaz a nyilvános webkameráknak volt, úgy ez afféle navigációs svájci bicskaként szolgáló alkalmazás. Turistáknak és országjáróknak pedig egyenesen ajánlott, hiszen ha az ismerősünk bejárt egy szép útvonalat és felvette, mi csak importáljuk tőle, és már indulhatunk is megnézni mi volt az, ami neki annyira tetszett.

Az alkalmazás letölthető a Windows Phone Áruházból, illetve az alábbi QR-kód segítségével.

gps_navigator_recorder_qr