Mindeddig teljes egyetértés uralkodott azon a téren, hogy a Windows 10 Mobile-t szinte minden windows phone-os telefonra fel lehet majd hákolni, a legolcsóbbakat is beleértve. Lehetséges, hogy mégsem? Steve Litchfield az All About Windows Phone szerzője Chris Webernek a Microsoft Mobile Devices csoport értékesítési alelnökének a Conversationsnek (akkor még Lumia Conversations) adott interjúja alapján úgy gondolta, érdemes tenni egy próbát. Hogy mit is nyilatkozott majdnem egy fél éve Chris Weber? Ezt:

A lehető legkönnyebben elérhetővé tesszük a Windows 10-et. A Windows 10-et úgy tervezték, hogy megfelelően fusson a mostani Lumia telefonokon. Ahogy az újabb rendszerekre való frissítéseknél szokott lenni, nem minden telefon lesz frissíthető, vagy fogja támogatni az összes Windows 10 funkciót, bizonyos funkciók és felhasználói élmények pedig fejlettebb, most még el sem érhető hardvert igényelnek. A célunk az, hogy a Windows Phone 8-at és 8.1-et futtató Luma telefonok többsége csatlakozhasson ahhoz a várhatóan több száz millió pécéhez és tablethez, amelyeken futni fog a Windows következő generációja.

Ennek hatására Litchfield a következőket okoskodta ki. Szerinte a jóságból ki fognak maradni egyrészt az olyan rettenetesen olcsó telefonok, mint például a Lumia 530, vagy esetleg az 520, illetve a nem nokiás és microsoftos telefonok egy része, mint pl. a HTC 8S, amelyeken maradni fog a Windows 8.1 Update 2. A következőképpen okoskodott: a memóriánál valószínűleg fontosabb a belső memóriának csúfolt háttértár mérete, konkrétan kimondva, azok, amelyek mindössze 4 GB háttértárral rendelkeznek.

A puding próbája az evés, ezért kipróbálta, hogyan lehet a jelenlegi próbaverziót felvarázsolni a leginkább érintettnek tűnő Lumia modellekre, vagyis a Lumia 530-ra, 435-re és 520-ra. Lássuk az eredményt!

  • Lumia 530 – ahogyan az várható, a 4 GB háttértár miatt a frissítés lehetetlen, a próbálkozás egy „’there was a problem configuring your phone” (a telefon konfigurálása közben hiba történt) hibaüzenettel véget ért. Hiába próbálta a micro-SD kártyát is bevonni a műveletbe, elegendő hely híján sikertelen lett. Marad a Windows Phone 8.1.
  • Lumia 435 – ezzel elméletben tökéletesen mennie kell a dolgonak. Nagyjából éppen elegendő szabad hely van, micro-SD támogatás és 1 GB memória is akad, tehát minden megfelelőnek tűnik a sikeres letöltéshez és telepítéshez, ehhez képest három óra szenvedés után egy boot loop lett a vége, vagyis a rendszer fogaskerekezett, aztán újraindult, aztán megint fogaskerekezett, megint újraindult, a többit a kedves olvasó fantáziájára bízom. Végül a Microsoft Recovery Tool segített, hogy legalább a téglásodást elkerülje.
  • Lumia 520 – szintén sikerülnie kellene – és végül sikerült is, csak éppen több próbálkozásba és négy órába került.

Egyértelmű tehát, a problémát valóban a háttértár mérete és nem a processzor vagy a memória jelenti: még a 8GB háttértárral rendelkező telefonok frissítése is problémás, még akár egy frissen resetelt telefon estében is. Ráadásul egy átlagos telefon, amit mondjuk egy évig használtak, már valószínűleg jóval kevesebb szabad hellyel bír, mint eredetileg.

Mindezek alapján Litchfield arra jutott, hogy mindössze a jelenlegi telefonok 15 százalékát fogják Windows 10 mobile-ra frissíteni – leginkább ezek miatt a kényelmetlenségek miatt. Természetesen a Windows 10 Mobile Technical Preview nem tökéletes erre a tesztre, hiszen a Microsoft remélhetőleg slankít majd a telepítőn, illetve reményeink szerint elképzelhető, hogy lesz majd lehetőség mondjuk pécéről USB kábellel frissíteni (vagy legalábbis igen praktikus lenne).

A Facebook csoportunkban olvasottak alapján elég sok Lumia 520 tulajdonos próbálkozott eddig a Windows 10 Mobile Technical Preview telepítésével, ezért ha úgy gondolják, itt leírhatják, mennyiben egyeznek a tapasztalataik Litchfieldéivel!