Forrás:

Win

A Microsoft felfedte terveit arról, hogy Windows 10 felhasználók a világ minden táján meg fogják kapni a Cortanát, persze nem egyik napról a másikra. A népszerű digitális asszisztens mára a Microsoft egyik összetéveszthetetlen márkanevévé vált, ugyanakkor az egyik legtöbb helyen igényelt, ám még nem hozzáférhető szolgáltatásává is.

A Windows 10 e hónap 29-i érkezésével a Cortana az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Kínába, Franciaországba, Olaszországba, Németországba és Spanyolországba fog eljutni. Az ezt követő hónapokban a Windows Insider program résztvevői Japánban és Ausztráliában, illetve az Indiában és Kanadában angolul beszélők is hozzájutnak, majd később az év során Brazíliában, Mexikóban, majd a Kanadában franciául beszélők is, amint erről az alábbi videóban a Cortana csapat tagja, Marcus Ash beszél nekünk.

Amint a Microsoft Cortana csapatának tagjai a fenti videóban elmesélik, a Cortana fordítása egy új nyelvre nem egyszerűen abból áll, hogy fognak egy helyi színészt, hozzácsapnak pár új sort – a különböző kultúrák nagyon fontosak. Vegyük például Japánt a nagyon formális udvariasságnak része, hogy nem kérdezünk. Vagy az Egyesült Királyságot, ahol kicsit kevésbé veszik komolyan a dolgokat, és az asszisztensnek fontos, hogy erős öniróniája legyen ahhoz, hogy elég népszerű legyen. Ezért a Cortana csapat tagjai minden egyes országba a Cortana egy speciális, csak oda való verzióját fejlesztik, természetesen az ottaniakkal való együttműködés keretében.

Ahogy a Microsoft rövidesen az egész világon kibocsátja digitális asszisztensét nem csak pécékre, hanem Android készülékekre is, a Cortana jövője egyre fényesebbnek látszik. Mivel potenciálisan páratlan hozzáférése lesz számítástechnikai eszközökhöz az egész világon, a hatalmas mennyiségű adat (big data) elemzése révén a Cortana valószínűleg hamarosan igen komoly frissítéseket fog kapni, és fényes jövő áll előtte.

Persze mi magyarok elég pesszimistán állunk ehhez a kérdéshez, hiszen viszonyleg kevesek által beszélt nyelvünkre várhatóan nem az első, de nem is a második sorban fog megérkezni a Cortana. Ti mikorra várjátok a magyar verziót, és mit kérdeznétek először tőle?

MEGOSZTÁS
Előző cikkA Microsoft felrobbantotta a cukiságbombát
Következő cikkThreshold Wave 2: pár hónap múlva érkezik a Windows 10 első frissítőcsomagja
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.