Több jel is mutatott arra, hogy itt valami fog történni. Az egyik az, hogy a Windows 10-nek mind az asztali, mind a mobil verziójában új ikont illetve csempét kapott az eddigi Xbox Music, amely a mobil verzióban egy ideje már csak szimplán Music névre hallgat. Ez úgy néz ki, mint egy lemez (de lemezjátszót is bele lehet látni), ugyanakkor egy nagy g betű is benne van. Ezen felül a már általunk is megénekelt Phone Companion alkalmazásban ha az ember kiválasztja a zene menüpontot, akkor az alatta levő szöveg már most is Groove Music szolgáltatásról regél.

phone_companionMost viszont hivatalossá vált a történet. A Microsoft bejelentette, hogy új szolgáltatásokkal bővül az Xbox Music, és egyben új lesz a neve is: Groove. Amint látható, ez nem csak névváltoztatás, az alkalmazás többet is fog tudni. Lássuk, mit írtak erről a redmondiak (marketingszöveg-érzékenyek görgessenek gyorsan lejjebb)!

  • Stílus és arculat: a Groove-val jobb lesz hallgatni és kezelni a zenéket Windows 10 alatt. Az új, könnyen használható menükkel és navigációval gyorsabban el lehet érni a zenéinket akár billentyűzetet és egeret, akár érintőképernyőt használunk. Kétujjas ki- és bezoomolásal lehet nézetet váltani, a Tálán levő ikonra rámenve megjelennek a kezelőszervek, jobb klikk után a helyi menü segítségével a Start menübe tűzhetők az albumaink.A személyiségünket is hozzá adhatjuk az alkalmazáshoz: hangulatunktól függően választhatjuk a világos vagy a sötét témát, de a jelölő színek közül is választahatunk, hogy ragyogobbá tegyük a Groove alkalmazást.
  • Kedvenc eszközeiden elérheted a zenéidet: a beépített OneDrive integráció segítségével egyetlen kattintás választ már csak el a kedvenc zenéidtől. Töltsd fel a kedvenc mp3-aidat OneDrive-ra, akár azokat is, amelyeket iTunes-n vásároltál, és ingyen hozzáférsz a Groove alkalmazás segítségével a windowsos eszközeiden, Xboxon, weben – de akár Androidon és iPhone-on is (ez hamarosan várható).
  • Zene és Windows Áruház: feliratkozhatsz a Groove Music Passra, a prémium reklám- és megszakításmentes zeneszolgáltatásra. Havi 9,99, illetve éves 99 dollárért teljes hozzáférést kapsz zenék streameléséhez és letöltéséhez a Windows Áruházból, ami a bolygó egyik legnagyobb gyűjteménye több, mint 40 millió tétellel*. Az előfizetők saját rádióállomásokat is létrehozhatnak kedvenc dalaikra, albumaikra és előadóikra építve. Ha jelenleg Xbox Music Passod van, csak semmi pánik! Kisujjadat sem kell mozdítanod ahhoz, hogy Groove Music Pass váljon belőle.

A Microsoft egy új promóciós aloldalt is szentelt a Groove Music szolgáltatásnak. A cég szerint először – a Store Betán keresztül – a Windows Insider felhasználók ismerkedhetnek meg a változásokkal, a többi felhasználó pedig a Windows 10 hivatalos megjelenésének napjától, tehát e hónap 29-től. Mivel univerzális alkalmazásról van szó, a Windows 10 Mobile felhasználók is (elvben) automatikusan hozzáférnek – előbb ott is az Insider feliratkozók, aztán majd október táján a kevésbé bátrak.

grooveA történetnek egyetlen egy pikáns mellékszála van, ez pedig az, hogy már van a Windows Áruházban egy Groove alkalmazás, márpedig a Microsoft határozottan kijelentette, hogy maga az alkalmazás nem Groove Music, hanem csak Groove névre hallgat majd. Ha csak időközben fű alatt fel/meg nem vásárolták fel az azt kiadó Zikerát, vagy legalább magát az alkalmazást, vagy legalább a nevét, vagy legalább – ja, nincs tovább, akkor lehet ebből még újabb Metro vagy SkyDrive, vagyis haddelhadd, azt meg mi szeressük.


* Már ahol elérhető, ugye.

MEGOSZTÁS
Előző cikkQ/7 – a gyors nyereményjáték #5
Következő cikkMinden napra egy koncepció – Lumia 940
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.