Forrás:

WMPoweruser

Az idei év ősze és a következő év ősze sok szempontból izgalmas időszak lehet a Windows Phone/Windows 10 Mobile rajongóknak, és nem csak azért, mert a Microsoft ütős Lumiákat ígért be. A helyzet ugyanis az, hogy mintha a hardverszállító partnerek is elkezdenének mozgolódni. Lássuk is akkor, mire számíthatunk, de ne feledjük, több esetben is még csak spekulációkról van szó, tehát ne tessék reklamálni, ha mégsem lesz belőle semmi!

Mindenekelőtt itt volna az utóbbi idők pletykáinak egyik főszereplője, az egyelőre Microsoft Talkman fedőnéven futó Lumia 940/950 a maga 5,2″-es full-HD (1920×1080-as) kijelzőjével, 6 magos Qualcomm Snapdragon 808-as SoC-jával, 3 GB memóriával, 20 megapixeles kamerával, 32 GB háttértárral és cserélhető akkumulátorral. Nagytestvére a Microsoft Cityman (Lumia 940/950 XL 5,7″-es QHD (2560×1440-es) kijelzővel, 8 magos Qualcomm Snapdragon 810-zel, SD-kártya bővíthetőséggel tér el a kisebbtől.

Ugyanakkor mindkét telefonnak tripla LED villanója, 5 megapixeles előlapi kamerája lesz, és legalább az egyikben lesz retinaszkenner Windows Hello támogatással és vezeték nélküli töltés lehetőségével. Kinézetre valószínűleg a Lumia 830-ra és 930-ra fognak hasonlítani. Várhatóan úgy szeptember végén vagy október elején jelentik majd be ezeket, és novemberben kerülhetnek a boltokba.

lumia-940-concept-7_thumbMaradva a Microsoft saját telefonjainál, egyre erősebbek a pletykák egy Surface telefonról, ami Intel Atom X3 Sofia processzorral érkezne, a Surface család tabletjeire hajazna, és talán valamikor 2016-ban jelentenék be. Mivel valami hasonlóról már igen hosszú ideje keringenek pletykák, ráadásul igen változatos formában, én egyrészt igencsak meglepődnék, ugyanakkor nagyon örülnék is, ha tényleg kiadnák.

surface phoneMost lássuk az OEM, vagyis hardvergyártó partnereket! A HTC elméletben a One M9 Windows 10 Mobile verziójával rukkolhat elő, de kizárólag az Egyesült Államokban, másutt nem. A készülék 9,6 mm vastag lenne, 5″-es full-HD kijelzővel, Qualcomm Snapdragon 810 SoC hajtaná, 3 GB memóriája és 32 GB háttértára lenne, és elől 4, hátul pedig 20 megapixeles kamerával lehetne lődözni a képeket.

htc one m9Most jön a Samsung, amely a Windows Phone 8 megjelenése után nem nagyon jeleskedett, mindössze az ATIV S-t dobta piacra, és még össze is veszett a Microsofttal. Azóta a két óriás ismét egymás kebelére borult, ennek eredményeként a koreaiak nagy eséllyel visszatérnek a Microsoft rendszeréhez, méghozza, ha minden igaz, akkor a Galaxy S Windows 10 Mobile verziójával. Ez mindössze 6,8 mm vastag lenne, 5,0″-es QHD képernyővel, Qualcomm Snapdragon 810 vagy 820-es SoC kergetné körbe a biteket, 3GB memória, talán 32 GB háttértár dolgozná fel és őrizné adatainkat, 20 megapixeles kamerája, vezetéknélküli tölthetősége, és ujjlenyomatolvasója lenne, amihez persze a Windows Hello is adná magát.

galaxy s6 windows 10 mobileVégül, de utolsósorban jöhetne az egyik legelső Windows Phone 7 az Optimus 7 gyártója, vagyis az LG. Amennyiben a hír igaz, hogy ők is adnának ki egy telefont Windows 10 Mobile-lal, az igen komoly jel lenne, ugyanis az ő szerelmük még a Samsungénál is előbb hamvadt el, hiszen a már említett Optimus 7 és a Quantum 2010 októberi, kiadása után majdnem öt évig bottal sem piszkálták meg a Microsoft rendszerét, és bár idén májusban kidobtak egy Lancet nevű telefont, az sem lett éppen világsiker.

A másik koreai gyártó ezek szerint a G4-es Windows 10 Mobile-ra hangolt verziójával rukkolna elő, ami 9,8 mm vastag, 5,5″-es QHD kijelzővel, Snapdragon 808-cal, a már megszokott 3 GB memóriával és 32 GB háttértárral, SD bővítési lehetőséggel, 16 megapixeles, lézeres autofókuszos kamerával és gyorstöltés lehetőségével jelenhet meg.

lg g4 windows 10 mobileA fenti OEM telefonok közül az M9 az, ami szinte garantált, és a Samsung is nagyon esélyes, az LG talán kevésébé. De ha a Microsoft valóban tudná biztosítani a többi OEM megjelenését is, akkor végre ismét nehéz választás elé kerülne az, aki igazi odaverős windowsos telefont szeretne magának. Ti melyiket választanátok?