Forrás:

WMPoweruser

Amint azt már legtöbben tudjátok, egyes androidos alkalmazások futtathatók Windows mobile 10-en, ami egyben jelzés értékű, hiszen ez azt jelenti, hogy az alkalmazások portolása Windows 10 Mobile-ra valóban nem nem minden esetben lesz ördöngősség. Vagyis akár el is indulhat az androidos alkalmazások áradata a microsoft mobil rendszerére, ami akár meg is szüntetheti a nevezetes „app-gap”-et, vagyis az alkalmazások számában levő óriási különbséget, ami viszont vonzóbbá teheti a rendszert, amitől megéri rá fejleszteni, és ezzel feloldódhat a Windows Phone-t jóformán indulása óta sújtó 22-es csapdája.

Mehedi Hassan, a WMPoweruser szerzője egy hétig játszadozott azzal, hogy különféle Android alkalmazásokat hákolt a telefonjára, és ennek tapasztalairól tette közzé a fenti videót. Ahogy azt le is írja, azok az alkalmazások, amelyek nem igényelnek valamilyen plusz, esetleg Windows 10 mobile-on (egylőre?) el nem érhető szolgáltatást (mint például a Snapchat a Google Play szolgáltatást), viszonylag könnyen telepíthetők és megfelelően is futnak apróbb-cseprőbb akadozásokat leszámítva, illetve vannak még egyéb apró kellemetlenségek, mint hogy például a Twitter alkalmazás lassan tölti le a képeket. Összességében az lett a véleménye, hogy kifejezetten kényelmesen használhatók ezek az alkalmazások, és ezek az apróbb hibák minden bizonnyal el fognak eltűnni, amikor a fejlesztők végrehajtják azokat az optimalizációkat, amelyekre a Microsoft utalt, amikor bejelentette, hogy ki fogja adni az ehhez a feladathoz szükséges fejlesztőeszközöket.

Ugyanakkor – akárcsak Mehedi Hassan – mi is szeretnénk figyelmeztetni mindenkit, hogy bár a telepítés valóban nem nehéz, nem ajánljuk senkinek. A hivatalosabb indok az, hogy ez bizony ebben a formában warezolásnak minősül, ugyanis (akár ingyenes az adott alkalmazás, akár nem) a fejlesztő engedélye nélkül való telepítés több helyen is törvénytelen lehet. A praktikus indok pedig az, hogy mivel az így telepített alkalmazások nem optimalizáltak a Windows 10 Mobile-ra, vagy akár más okból is kárt okozhatnak a rendszerben – a szerző sem élesben tesztelt, hanem emulátoron. Többek között ezért is nem tesszük közzé az eljárást, bár tudjuk, hogy kis munkával kikereshető a leírás.