Egy magas rangú kommunista funkcionárius azt állítja, hogy a Windows 10-hez mellékelt végfelhasználói szerződés sérti azt az orosz törvényt, amely szerint csak speciális felhatalmazással rendelkező cégek gyűjthetik orosz állampolgárok adatait. Vagyim Szolovjov, az Orosz Kommunista Párt vezető ügyvédje egy olyan kérelmet nyújtott be Jurij Csajkának az orosz Duma főügyészének, hogy teszteljék le a redmondiak legfrissebb rendszerét – jelentette a keddi Izvesztyija.

Levelében az orosz politikus azt állítja, hogy a Windows 10-hez mellékelt végfelhasználói szerződés szerint az operációs rendszer összegyűjti és tárolja is a felhasználók böngészési előzményeit, hozzáférési adatait, jelszavait és egyéb személyes adatait, beleértve azok földrajzi helyét, emailjeit, üzeneteit és egyéb, hívásokkal kapcsolatos információkat. A Microsoft viszont fenntartja magának a jogot, hogy ezeket az adatokat megossza bizonyos speciális szolgáltatásokkal, felhasználja kutatásokra vagy egyéb célokra.

Ugyanakkor a jelenleg orosz törvénye szerint az ilyen adatok gyűjtése és feldolgozása csak olyan cégek számára engedélyezett, aki a Nemzeti Személyes Adatok Feldolgozóinak Jegyzékében szerepelnek. Ez alapján szerinte a Microsoft adatgyűjtése orosz területen törvénytelen. Ezen felül még azt a félelmét is kifejezte, hogy ilyen módon akár titkos információk is kiszivároghatnak.

A feltételezett jogsértés megállítása érdekében Szolovjov arra kérte Csajkát, hogy figyelje meg a Microsoftot és blokkoljanak minden olyan oldalt, ahonnan a Windows 10 letölthető. Ezen felül azt is javasolta, hogy a végrehajtó és törvényhozó hatalmak munkatársai ne használhassák a Windows 10-et eszközeiken.

A Microsoft sajtószolgálata annyit fűzött hozzá a kezdeményezéshez, hogy az adatgyűjtés kizárólag a felhasználók beleegyezésével történhet. A meglevő szabályozások mellett egyébként elfogadásra vár egy olyan törvény is, amely alapján az orosz állampolgárok adatait csak Oroszországban tárolhatnák az érintett cégek. Ez a törvény leghamarabb 2016 őszén léphetne életbe, hogy az érintett cégek időben tudjanak intézkedni. Ne feledjük, mindez egy olyan országban történik ahol az emberi jogokkal általában nem túlzott mértékben foglalkoznak, tehát az efféle szabályozásoknak vélhetően nem sok köze van az orosz állampolgárok jogainak védelméhez.