Forrás:

ZDNet

És ez a szám egyre csak nő. Az első mérföldkő az volt, amikor július 29-én, vagyis az első napon már 14 millió példányt aktiváltak a lelkes felhasználók. Az elmúlt kevesebb, mint egy hónapban pedig már 75 millió felett járnak. Az információ nem mástól, mint Yusuf Mehditől, a Microsoft Windows and Devices Group (Windows és eszközök csoport) vállalati alelnökétől származik, aki tegnap tette közzé a Twitter fiókján.

A történet ott vett egy csavart, amikor Mary Jo Foley rákérdezett a redmondi kapcsolatainál, hogy ez a szám tulajdonképpen mit is takar, például esetleg külön nyilvántartják-e az eladott eszközökhöz tartozó licenszeket is. A válasz az volt, hogy nem. A 75 millió az nem más, mint az aktivált példányok száma.

Yusuf Mehdi egyébként egy sorozatot indított ezzel a tweetével, a második szerint 192 országban használnak már Windows 10-et, vagyis „virtuálisan” a világ összes országában jelen van (magyarul olyan bénán hangzik, hogy a bolygó összes országa).

A következőből az derül ki, hogy eddig összesen 90 millió eszközön frissítettek a korábbi rendszerről Windows 10-re (ezek egy jókora hányadát tehát még nem aktiválták). A sorozat egy másik darabjából pedig (azt már nem tesszük ki, mert tweetből is megárt a sok) azt tudhatjuk meg, hogy még 2007-es eszköz is van, amin Windows 10-re frissítették a rendszert – talán ennyit az örök legendáról, hogy új Windowshoz új pécé kell. Igaz, ezt már a Windows 8 esetében is cáfoltnak tekinthettük, csak azt nem fogadta akkora lelkesedés, mint a 10-est: jellemző adalék, hogy az index.hu-nál az összes eszközük rendszerét Windows 10-re frissítik, amelyik esetében ez lehetséges (nem, az iPhone-okat nem) – a Windows 8 megjelenésekor ez eszükbe sem jutott.

Végül, de nem utolsó sorban (de még mennyire, hogy nem!) a sorozat 8. darabjával zárjuk a sort, amelyből kiderül, hogy az új Áruház is sikeres. Ez szerint ugyanis eszközönként hatszor (6×) több alkalmazást töltenek le a Windows 10 Áruházából, mint a Windows 8 esetében. Ez egy nagyon jelentős növekedés, ami egyben azt is jelentheti, hogy hamarosan kifizetődő lehet Windows 10-re alkalmazásokat fejleszteni, főleg ha ilyen tempóban növekszik a felhasználók száma.

Ez jó hír a leendő Windows 10 Mobile számára is, hiszen az univerzális alkalmazások az új rendszeren is elérhetők lesznek, ami ha közvetve is, de talán megtörheti a sokat emlegetett app-gap problémáját. Márpedig, ha ez az app-gap kezd megszűnni, akkor eggyel kevesebb érv marad arra, hogy ne windows-os telefont vásároljanak maguknak a felhasználók. Persze ki tudja, mit hoz még a holnap? Szerintetek mi fog ebből kisülni?

MEGOSZTÁS
Előző cikkLumia 950, 950 XL: kiszivárgott képek, plusz Continuum adapter
Következő cikkSegítsd a WinMagazint!
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.