A Windows 10 egyik újítása az, hogy a Windows Phone-ban megismert Cortana már az asztali rendszernek is része lett. Egy apró bibi van csak vele: miközben mindenütt a Hey Cortana! funkcióval hirdetik, alapértelmezetten ez ki van kapcsolva, tehát ha élőszóban akarunk kérdezni tőle, akkor minden alkalommal nyomogatni kell a keresőmező jobb szélén található mikrofon ikont.

Mark Guim, a Windows Central szerzője a fenti kis videót állította össze, illetve nézzük végig írásban is, mit kell tenni ahhoz, hogy használhassuk a közkedvelt funkciót:

 • Kattintsunk vagy koppintsunk a kereső területre a Tálcán!
 • Kattintsunk vagy koppintsunk a notesz ikonra!
 • Válaszuk a Settingset!
 • Kapcsoljuk be a Let Cortana respond to “Hey Cortana” opciót!

windows-10-hey-cortana-scnEnnyi az egész! Ezen felül, mint az a videóban is látható, még az is beállítható, hogy a Cortana bárki felszólítására reagáljon, vagy csak a miénkre. Utóbbi esetben az előző beállítás alatt válasszuk a To me opciót és kattintsunk vagy koppintsunk a Learn my voice gombra. A Cortana kiír 6 egyszerű mondatot, aimt meg kel ismételnünk, és már végeztünk is a folyamattal.

Ne feledjük, a Cortana hivatalosan csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban elérhető, de megfelelő regionális beállításokkal nálunk is bekapcsolható.

MEGOSZTÁS
Előző cikkVideó a Windows 10 Mobile 10240-es kiadásáról
Következő cikkEgy rakás játék jön hamarosan Windows 10-re

Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.

 • IamTwo

  A regionális beállítások módosításával sikerült életre kelteni, de minden egyes beírt kérdést hosszabb-rövidebb gondolkodás (Thinking…) után egyszerűen a bing-be továbbít, pedig a a felső részen olyan javaslatokat ír, amik jók.
  Mondjuk beírom neki, hogy show me letters from Gábor, akkor rájön, hogy search documents, de 5mp thinking után a keresőkifejezésem átpasszolja a Bing-nek.
  A naptárra vonatkozó kérdésekre ugyanez van. Felismeri, hogy check calendar event, de ha rákattintok, akkor ahelyett, hogy megnyitná a naptárat pár másodperc után bing-re megy.
  Ha valakinek van valami ötlete, kérem szépen ossza meg 🙁