Már nem emlékszem pontosan, mikor röppent fel az első pletyka egy Surface Phone megjelenéséről, talán úgy bő három éve lehetett, még a Lumia 920 bejelentése környékén, és azóta is hol ritkábban, hol sűrűbben jelenik meg valamilyen oldalon, hogy most aztán már biztosan jön. Talán emlékszik még mindenki, hogy az októberi Microsoft keynote kapcsán is szinte mindenhonnan érkeztek a tudatmódosító sugarak, hogy most aztán mégis – aztán már ki tudja hányadszor mégse.

Persze már kicsit óvatosabban, de most, hogy telefonos üzletágat besorolták a Surface üzletág alá, megint egyre többen biztosabbak abban, hogy ebből aztán tutira jön a trúság maga, vagyis a sokszor megálmodott ultima ratio, a Surface Phone maga. Jelenleg éppen arról folynak a találgatások, hogy a redmondiak kőkeményen belecsapnak a lecsóba, és a titokzatos Surface Phone vonal majd nem ARM, hanem x86 vonalon valósul meg, ami ugye kapásból azt (is) jelenthetné, hogy túllépnek a Continuum mérsékelten sikeres varázsán, és lehetővé tennék win32-es alkalmazások (tudjátok, azok az .exe végű dolgok) futtatását az új generációs szupertelefonokon – na most képzeljük el, amint Béla a Surface Phone-jára Photoshopot warezol, majd a Continuum segítségével egér, billentyűzet és nagy felbontású monitor felhasználásával varázsol vele a nagymamából Piroskát. Na ugye!

Ezekre a várakozásra tett rá most egy méretes lapáttal a Microsoft, amikor szép csendben lefoglalta a surfacephone.com-ot. A kedélyeket gyorsan lehűteném azzal, hogy a surfacecar.com-ot (Surface autó, ugye) is lefoglalták ugyanezzel a lendülettel, márpedig annak jelen pillanatban reális esélye nem látszik, ha csak be nem előzik a guglit hátulról mellbe. A link ráadásul jelenleg a Surface oldalára irányul át, de ettől függetlenül nem is kicsit alkalmas a remények (nagyon sokadszori) felélesztésére. Jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Microsoft eldobja a még a Nokiától örökölt Lumia védjegyet, és azt váltja majd talán az egységesített Surface márkanév. Erre utal többek között az is, hogy (mint azt fentebb említettük) az egyre sikeresebb Surface főnöke Panos Panay megkapta a telefonos részleget is, márpedig ő (saját fogalmazásában) egyáltalán nem szégyenli kimondani, hogy a Surface úgy általában az Apple vetélytársa szeretne lenni, és abban ugye a már letámadott iPad és MacBook mellé az iPhone is mintha beleférne. Ami eddig kétharmadnyi sikerecske, hiszen (ismétlés következik) – némi meglepetésre, főleg az első két generáció már-már kilátástalannak tűnő bukdácsolása után – a Surface már nem pénztemető, hanem egyre masszívabb bevételeket is hoz, az októberben beharangozott Surface Bookot pedig egy már-már Apple keynote-hoz illő ünneplés fogadta.

Mindenesetre, ha a pletykák igaznak bizonyulnak (ezen a ponton egy hatalmas kérdőjel úszik át lelki szemeim előtt a levegőben), akkor még az is megeshet, hogy az év folyamán (valamikor később, ugye, valamikor később) végre tényleg elkezdenek tesztelni egy Surface Phone-t. Remélem, nem kell addig állnunk fél lábon.