Múlt heti utolsó Tegnapi cikkeinkben részben temettük a Windows 10 Mobile-t, részben a Xiaomi Mi 5 kapcsán felmerült a kérdés, hogy a Microsoft termékvonalának lyukait vajon betömik-e az úgynevezett OEM-ek, vagyis a készlékgyártók.

Nos, még a végén az lesz a válasz, hogy igen. Bár a „nagyok” továbbra sem rukkoltak elő semmivel, a „kicsik” mintha kezdenék megemberelni magukat – itt jegyezném meg, hogy a közeli Tesco kínálatában pont az efféle „kicsik” telefonjai és tabletjei vitték a prímet. Jelen esetben egy nálunk körülbelül tökismeretlen spanyol cégről lesz szó, amelyik Funker W5.5 Pro néven ad ki Windows 10 Mobile rendszerű telefont. Amint a neve is sugallja, a készülék 5,5″-es kijelzővel büszkélkedik, aminek 720p-s (720×1280 pixeles) a felbontása. Ezen felül 2 GB memóriával és 16 GB (bővíthető) háttértárral, 13 megapixeles fő és 5 megapixeles előlapi kamerával rendelkezik, 4 magos, 1,2 GHz-es Qualcomm MSM8916 (Spadragon 410) hajtja, és egy 2600 mAh-s akkumulátor biztosítja neki a várhatóan legalább stabil egy napos üzemidőt.

A telefon egyébként úgy néz ki, mint a cég androidos telefonjai: semmi extra, de azért kellemes külső, és a cég tájékoztatása szerint vízálló is. Ha valakit érdekel, akkor a spanyolok honlapjáról január 30. óta meg lehet rendelni potom 239.90 euróért, vagyis durván 80 ezer forintért, ami nagyjából rendben van a kategóriában (még ha a Windows Central olvasói fanyalognak is), a hasonló tudású Lumia 640 XL indult annak idején körülbelül ennyiért, legfeljebb a SoC lehetne kicsit erősebb.