Forrás:

BetaNews

A Microsoftot már eddig is azzal vádolták, hogy agresszív megoldásokkal igyekszik a felhasználókat rávenni arra, hogy váltsanak Windows 7 vagy Windows 8.1 rendszerükről Windows 10-re. Legújabb húzásuk egyértelműen felerősíti majd ezeket a vádakat, hiszen az eddig csak „választható frissítés” státuszú Windows 10-re történő frissítés tegnaptól már „ajánlott frissítés”-ként jelenik meg.

Az új státusz azt jelenti, hogy egyes számítógépeken a Windows 10-re való frissítés automatikusan el fog indulni – bár természetesen ez a folyamat leállítható. Ahogy azt Mary Jo Foley részletezi friss cikkében, az „ajánlott frissítés” a legtöbb esetben csak azt jelenti, hogy akinél az automatikus frissítés be van kapcsolva, annak adott lesz a lehetőség arra, hogy letöltse és telepítse – jobban mondva (beállításoktól függően) a letöltés elkezdődik, a telepítés elindításához viszont mindenképpen engedély kell. Amennyiben viszont a felhasználó kiválasztja a „Give me recommended updates the same way I receive important update” (vagyis az ajánlott frissítések telepítése történjen meg a fontos frissítésekkel együtt) opciót, akkor már nem csak a letöltés indul el automatikusan, hanem a telepítés is, bár ismét hangsúlyozandó, hogy ez megszakítható, amennyiben a felhasználó ezt kívánja.

A Microsoft illetékes szóvivője amúgy egy elég homályos megfogalmazású nyilatkozatban „jelentette be” a még agresszívebb nyomulást:

Ahogy azt a Windows Blogon októberben megosztottuk, elkötelezettek vagyunk arra, hogy Windows 7 és Windows 8.1 felhasználóink számára megkönnyítsük az áttérést Windows 10-re. A mai napon megújítottuk a frissítést, hogy segítsünk beállítani egy telepítési időpontot azoknak az ügyfeleinknek, akik korábban már igényelték a frissítést.

A változás persze azért nem a semmiből jött, de sokakat érhetett felkészületlenül. Ugyanakkor még mindig le lehet iratkozni, és ha esetleg mégis lefutna a frissítés, a Microsoft egy 31 napos időszakot biztosít valamennyi felhasználó számára, amely alatt zökkenőmentesen visszatérhet kedvenc Windows 7 vagy Windows 8.1 rendszeréhez. Persze ettől még ez a húzás továbbra is meglehetősen erőszakos, még ha valahol érthető is.