A Microsoft nemrég tette közzé legutóbbi negyedéves jelentését, amely szerint valamennyi üzletága él és virul, a felhőszolgáltatások, az Office 365, a Surface, az Xbox és a Bing is. Egyetlen kivétel van, a Windows Phone, amely egyre jobban csúszik lefelé – bár a Kantar Panel legutóbbi jelentése szerint januárban egy kicsit megint elindult felfelé.

A 2014 április és június közötti utolsó pénzügyi negyedévben 10,5 millió Lumia telefont adott el a Microsoft, míg 2015 legutóbbi teljes negyedévében október és december között mindössze 4,5 milliót. Ez az eredmény ugyanakkor nem volt nagy meglepetés, hiszen 2015 júliusában Satya Nadella egy vállalati körlevélben igen komoly változásokat helyezett kilátásba a telefonos üzletág szempontjából. Arról az emailről beszélünk, amelyben bejelentette a munkatársaknak, hogy a Nokia telefonos üzletágának felvásárlásával kapcsolatban leírnak 7,6 milliárd dollár veszteséget, és úgy mellesleg elbocsátanak 7800 dolgozót is. Ebben – többek között – a következőket is írta:

Rövid távon egy sokkal hatékonyabb telefonos kínálatot fogunk kezelni, miközben a hosszabb távú mobil fejlesztésekre is fenntartunk kapacitásokat.

Amire mindenkinek érdemes koncentrálnia, az az idézet végén van, miszerint „hosszabb távú mobil fejlesztésekre.” Emiatt gondolom én, hogy a Windows Phone mindössze szendereg. Nem teljesen él, de nem is teljesen halott. Az eredeti kifejezés (dormant) nagyjából azt jelenti, hogy a szokásos fizikai funkciók fel vannak függesztve, vagy lelassultak egy időre. Ez alapvetően állatokra vonatkozik, de azt gondolom, jól leírja azt, mi történik most a Windows Phone-nal és végső soron a Windows 10 Mobile-lal is.

Az alábbi képet, amellyel fel- és levezették a Windows 10 bejelentettését, valószínűleg mindenki látta már.

win10ecosystem

Ezen a Windows 10 eszközök teljes skálája látható, amelyekre a Microsoft mint a Windows 10 ökoszisztémára tekint, kezdve az IoT eszközöktől a nagy kijelzős Surface Hubig. A kettő között mindenféle eszközök találhatók, közöttük a Windows 10 Mobile is. Minden, amit a Microsoft az utóbbi fél évben tett mobil platformjával, arra utal, hogy azt „alvó állapotba” helyezték arra várva, hogy egyéb szempontokból a Windows 10 ökoszisztéma felnőjön és összecsiszolódjon.

Nem a felületbe (vissza)helyezett átlászóságról vagy a (sokak által utált) hamburger menüről van itt szó, hanem az alkalmazásokról. Tavaly 6 hónapot töltöttem el Androiddal, miután előtt annak 2010-es érkezése óta Windows Phone-t használtam. Ez alatt rájöttem, hogy bár mindent megtaláltam Windows Phone és Windows 10 Mobile alatt, amire szükségem volt, egy teljes(ebb) alkalmazás áruház való hozzáférés kényelme igen fontos volt számomra.

Természetesen banki és biztosítós alkalmazásokra gondolok, nem pedig a fiatalabbak körében rendkívül népszerű Tinder, Snapchat és hozzájuk hasonló appokra.

Mindig is azt mondtam, hogy az „app gap”-ként emlegetett jelenség – vagyis az alkalmazások száma közötti nagyon nagy különbség – jelentősége egyedi, személyenként változó. Sokféle szempont alapján választunk mobil rendszert, de ha egy alkalmazás nem elérhető az adott platformra amelyet használni szeretnél, akkor nem valószínű, hogy emiatt a választás miatt majd kibírod nélküle. Ehelyett inkább választasz egy olyat, amelyre elérhető, és átköltözöl arra.

A Windows 10 ökoszisztéma egyik aspektusa az Universal Windows Platform (UWP, vagyis Univerzális Alkalmazás Platform), amely megpróbál alkalmazásokat biztosítani a különböző készülékekre. Már látható cégeknek egy olyan stabil vonulata (és sok közülük vagy egyáltalán nem fejlesztett Windows Phone-ra, vagy egy idő után felhagyott vele; a fordító), mint például a PBS, a Ring, az NBC, a CBS, a TED, a Netflix, a TuneIn Radio, a Shazam, az AccuWeather, a Garmin Connect, az American Express, az NPR One és Pandora, amelyek szolgáltatásaikat sorra megjelentetik UWP-re és ez a trend folytatódik majd az idei éveben is.

A múlt hónapban a Microsoft megerősítette, hogy a Windows 10-nek már 200 millió aktív felhasználója van havonta, így az UWP alkalmazások közönsége folyamatosan növekszik. Nemrég jelent meg a ZDNeten Mary Branscombe kiváló cikke arról, Miért lehet még mindig csak nagy lehetőség a Windows 10 Mobile, amelyben az alkalmazás fejlesztésre, konkrétabban az UWP-re összpontosít, mint arra a végső eszközére, amely majd elhozza a Windows 10 Mobile platform számára az alkalmazások számának megnövekedését.

Ennek a területnek a növekedése azonban még időt vesz igénybe, az összes energia felesleges hardverek fejlesztésére pazarlása helyett, inkább ezek egyfajta téli álomban tartásának van értelme, amíg a túloldalon az alkalmazások száma megfelelő mértékű nem lesz. Vagyis a hardverek éppen csak szivárognak, főként a középső és a prémium kategóriában.

Azt már tudjuk, hogy a Microsoft képes stabil hardvert előállítani és tovább fejleszteni, tehát ez a minimum elvárás a Windows Mobile eszközökre esetében is. Ez magában foglaljaaz olyan technológiák további finomítását is, mint például a Windows Hello vagy a Continuum mód, ahogyan ezt a Lumia 950 és 950 Xl esetében már láthatjuk. Ezek a technológiák könnyen alkalmazhatók majd az új tabletekre, és talán majd egy Surface Phone-ra vagy egy Surface Minire is.

A lényeg az, egy percig sem hinném, hogy a Microsoft veszni hagyná a Windows Phone-t, csupán hagyja szenderegni mindaddig, amíg a körülötte levő ökoszisztéma lassan felnőjön, ami az eszközök egy új korszakához vezethet.

Richard Hay

 • Benedek ifj. Horváth

  A Blackberryvel kapcsolatban hasonló cikket olvastam pár évvel ezelőtt.
  Az a baj, hogy a mai világban ha valami nem pörög, akkor halott.
  Ha majdan kijönnek valami újjal, már nem lesz elég a média meg a PR, meg a színpadon szökdelő 50-es menedzserek.
  Valami kézzel foghatót kell adniuk, valami hasznos ajándékot, élményt, ami a felhasználók gyermeki énjére hat, és amit addig senki más.
  Ebben nagyon jó a Google, és ez az, amire a Windows Mobile évek óta képtelen.

  • A Blackberryről még csak hasonlót sem olvashattál, ugyanis nekik hasonló ökoszosztémájuk nem volt soha, mint a Microsoftnak, univerzális alkalmazásokról meg aztán végképp ne beszéljünk.

   • Ádám Szász

    Benedek szerintem a BB temetésére utalt….

    • Azt értem, csakhogy a két történet között semmiféle egyezés nincs. Most olyan apróságoka ne térjünk ki, mint amikor emberünk 1 mondatban a Google-t és a “Windows Mobile”-t “hasonlítja össze”.

 • Dancsok Strogg Zoltán

  jó, de az ms szerintem most épít egy olyasmit amire a googlenak soha nem lesz rendes válasza! Mindenki hajlamos dupla vagy semmi alapon hozzáállni az okostelefon piachoz, ami szinte mindig igaz is. Pl. a bb-re. Az felejtik el, hogy a mobil az ms palettán csak egy szegmens. Nincsen cég jelenleg, amely annyi lábon állna mint ők, jah és mellesleg van mobil oprendszerük és telefonjuk is. Ha korrekten elkezd működni amit satya épít, akkor a google iszonyat nagy bajban lesz. Miért? Mert van oprendszer desktopra. Jelenleg a windows AZ oprendszer pc-n. google-nak nincsen mérhető desktopja. Az ms office de facto szabvény, igazi pénz fejős tehén, stabilan. Nem gapps a nagyvállalati “szabvány”. Van felhő tárhely adat szinkronizálással, levelező, (naptár, inyencségek), van game studió siker címekkel (gow), van konzol külön hálózattal (xbox live), övék a skype ami szintén lassan de facto a voip-ban, van komplett fizikai biznisz vonal (mindenből, de itt a surface-re gondolok), tabletre is képes oprendszere, jah és mobil gyártás, és mobil oprendszer. És mindegyik összeköthető a többivel! Xbox-ról skype, filnézés onedrive-ról, (média központ is), minden adat mehet minden vastól-vasig, totál mindegy hol írom meg az üzleti levelet, akár xboxról s megírhatom, laptopról, telóról, tabletről, és a mobilból is csinálhatsz már pc-t. Ekkora ökoszisztémája a google-nak sincsen. Egyszerűen nincsen desktop rendszere, rendes office, konzol. A chromebook biznisz szinten egy vicc. Én egyáltalán nem temetném a wp-t. Egyszerűen szinte a végtelenségig életben tartható, egészen addig amíg az életed minden területét jól lefedi már a w10 és a hülyének s megéri lumiát venni. Egésze egyszerűen próbálj összekommumikálni egy xbox, laptop kombót egy androidos telóval. sok sikert…. szóval globális 10-15%-ot várok a lumiáktól 3 éven belül

  • rodosto

   Pontosan mi is a nehézség a összekommunikálásban? Az MS célja jelenleg az, hogy minden platformon j legyenek, és e így szó szerint ki is hangsúlyozták többször is.
   Androidra letöltöd a Word/Excel/PP/Onenote-ot, Onedrive, Skype, es Outlook appot és kész. Ha nem Edge-t használsz, akkor még a böngészők is szinkronizálnak. Xbox-ot is tudod kezelni nem win-es tabletről. Szóval: siker.

  • IamTwo

   ez is egy mérőszám: az egyik magyar operátor LTE/4G forgalmának 7%-a származik WP telefonoktól.

 • martonx

  Attól, hogy a platform szendereg még igazán adhatnának ki normális közép kategóriás, normális árú telefont. A 650-es minden lett csak nem közép kategóriás, és nem normális árú 🙁
  A béta wp plusz nem épp felsőkategóriás minőségi érzet miatt meg a 950-es is simán csak bukás lett, pedig az legalább árban és hardverben is jó lett volna.
  Így még szenderegni is nehéz szerintem.

  • Benedek ifj. Horváth

   Sajnos egyet kell, hogy értsek. Akik érzelmi alapon állnak hozzá, azok azt mondják, hogy jó a MS Phone, de vannak hibái.
   Nos, van egy telefonom, amin a Youtube app egy shortcut, 1 perc alat tölt be egy videó. Az Edge görgetés helyett klikkel, vagy fordítva. A pop-up ablakok bezárhatatlanok, nem tudok bejelentkezni egy oldalra, mert UN és pass. beírása után nem reagál sem enterre, sem OK-ra. Ha meg az Edge lefagy, legalább pihenek egy kicsit. A Waze, az Időkép, töredék szolgáltatást nyújt, ha működik. És nincs alternatív billentyűzet, amin normális sebességgel gépelhetek magyar szöveget, a felkínált szavak között néha minden ott van, csak az nem, ami kellene.
   Uh. most vissza Androidra,és ha majd az oroszlán felébred, megvárom, míg más leteszteli helyettem.

   • Ádám Szász

    A W10mobile meg beta, ezt mindenki tudja, de nincs mindenben igazad, a youtubetol a mytube fenyevekkel jobb az eredeti android apptol is, edge nallam kituno, wazet nem hasznalok, se idokepet,arra ott van a here drive ami tokeletesen mukodik, es nincs tolle jobb se droidon se iosen , tokeletes offline navi…(lumia930)

    • IamTwo

     Hogy ne lehetne “igaza”, ha egyszer a saját tapasztalataid sorolja fel? Szerinted nem ezeket tapasztalja? Amúgy az Edge szerintem is egy talicska majommal egyenértékű… (gyakran fagy, lassú, oldalakat néha feleslegesen újratölt, néha nem bírok elolvasni egy cikket, mert mire megtalálom, hogy hol tartottam, újratölti, majd az 5. után közli, hogy sokadjára sem sikerül. Anyád. Néha megfagy a youtube-tól, de ez Lumia 710 óta így van, ilyenkor csak gombos szoft reset segít)
     Az meg hogy béta, nem mentség, nem kéne annak lenni, egy 200.000-es telefon került kereskedelmi forgalomba egy béta állapotú operációs rendszerrel? Igen. De azért lássuk be, hogy ez vicc vagy egy elfuserált kísérlet. Olyan hibák vannak benne, amelyek nemcsak kellemetlenséget okoznak (duplikálódó, triplázódó Outlook kontaktok – jelenleg kivizsgálása alatt, kb cikk van róla -, vagy lassú Edge), hanem konkrétan funkcióvesztéssel járnak, mint a záróképernyő hatására kikapcsoló internet megosztás bizonyos telefonokon (6+ hónap kellett arra, hogy Gabe bácsi elismerje a hibát és hogy valaki workaroundot találjon rá).
     Értem én, hogy az MS mérnöki szemléletű vezetést kapott és így is viselkedik, de azért vannak még olyan fogalmak, hogy ügyfélélmény… Legalábbis kellene lennie.

     • “Hogy ne lehetne “igaza”, ha egyszer a saját tapasztalataid sorolja fel? ”

      Érvelésben ezer éves alapszabály, hogy a saját tapasztalat semmire sem érv.

   • “Nos, van egy telefonom, amin a Youtube app egy shortcut, 1 perc alat tölt be egy videó. ”

    Mármint a hivatalos Youtube app (ami pont a Google rugalmatlansága miatt olyan, amilyen), miközben van legalább fél tucat nem hivatalos, amik egymásra licitálnak funkcióban, és egyben élő cáfolatai a Google mondvacsinált érveinek, amik miatt a hivatalos appot kiheréltette.