Forrás:

The Next Web

A Microsoft eddig alulteljesít a mobil ágazatban. A Windows Phone 7 megjelenése óta hiába próbálják elcsípni a Google-t és az Apple-t. Ennek egy csomó oka van: későn léptek be a játékba, ritkán jönnek ki erős hardverrel, sok funkció és sok alkalmazás hiányzik hozzá. Ezen a ponton elég nehéz kitalálni bármit, amivel a redmondiak teret tudnának nyerni az Androiddal és az iOS-szel szemben.

És itt jön az a lehetőség a Build 2016, vagyis a Microsoft nagy fejlesztői konferenciája kapcsán: ki kell nyírni a Lumiát.

Már nem csak a szoftverről van szó

Amikor az emberek a Windows Phone (vagyis inkább már Windows Mobile) problémáiról beszélnek, egy idő után az alkalmazások kerülnek szóba, jobban mondva azok hiánya. Csakhogy, bár ez valóban egy nagyon fájó pont, azt mondani, hogy a Windows Mobile baja az appok hiánya, egy körkörös érveléshez vezet: nincsenek alkalmazások, mert senki sem veszi a telefonokat, mert nincsenek alkalmazások (holott a Windows Mobile alkalmazásokkal lehet a legjobban keresni).

A Windows Phone hosszú utat járt be © Ben Woods/TNW
A Windows Phone hosszú utat járt be
© Ben Woods/TNW

Az Androidnak annak idején az iOS alkalmazás ökoszisztémáját kellett üldöznie – és bizonyos szempontból még most is azt teszi, és az iOS-nek is kapaszkodnia kellett a Blackberry után. A lényeg, hogy minden új platform alulról kezdi, de ez nem jeleti azt, hogy nem lehet sikeres; persze kell hozzá megfelelő hozzáállás és megfelelő hardver.

Mobil rendszerként a Windows mára hosszú utat tett meg. A három nagy közül vitathatatlanul a legletisztultabb a dizájnja, funkciókat tekintve többnyire egálban van az Androiddal és az iOS-szel, sőt van pár extrája is – a Continuum különösen figyelemre méltó – amellyel a konkurencia egyelőre képtelen versenyezni.

És lassan, de biztosan a Microsoft Universal Windows Platformja is kifut a pályára. Az a lehetőség, hogy olyan asztali alkalmazásokat fejlesszünk, amelyek könnyedén futtathatók mobil eszközökön, biztosan nagy hatással lesz a következő években, pláne, hogy a Microsoft egyre inkább erőlteti, hogy ez legyen a windowsos szoftverek elsődleges fejlesztési módja – várhatóan erről is lesz majd szó a Build 2016-on. Lehet, hogy a Windows Mobil szenved, a Windows viszont a helyén marad.

Egy „Lumia Akárhányas” a kutyát sem érdekli

Bizony helyén marad, és áldozatul hátra hagyja ezeket a telefonokat. Nem mintha olyan borzalmasak lennének, csak éppen senki sem kap a szívéhez, ha azt hallja, hogy „jön egy új Lumia.” Ha a márka ki is váltott valaha efféle érzelmeket, most már nem nagyon.

A legjobb példák erre a legfrissebb modellek, vagyis a Lumia 950 és a 950 XL. Papíron ezek nem akármik, olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a legjobb androidos csúcskészülékek, és még olyan tapasztalt felhasználóknak való funkciókat is kaptak, mint a cserélhető akkumulátor vagy a bővíthető háttértár, amik inkább a Google csapatában jellemzők.

Valahogy mégsem jöttek össze igazán. Hónapokig használtam egy 950-est, és a specifikációk ellenére azt az érzést adta, mint egy átlagos műanyag csoda. Ha felveszed, maximum egy satnya „ahá”-t vált ki – főleg más gyártók ugyanakkor megjelent telefonjaihoz képest – és a hardvernek (a kamerákat leszámítva) kevés olyan része van, amitől az ember azt mondaná, hogy „ez kell nekem.”

Ajjaj, olcsó műanyag!
Ajjaj, olcsó műanyag!

Sokkal inkább hasonlít egy fejlesztőkészlethez, mint egy igazi, fogyasztóknak szánt csúcskészülékre – a hozzám hasonló kockáknak megfelel, az átlag vásárlónak nem igazán. Aztán hogy (az Egyesült Államokban) a 950 az AT&Tnél jelent csak meg, az az utolsó szög volt a koporsóban. Mintha a Microsoft nem is igyekezett volna túlzottan.

A Lumia 2011 óta közöttünk van, a Microsoft (és a Nokia) már több, mint harmincat kiadott azóta ezen a néven. Sok volt belőlük, és csak kevés lett ismert bármi másért, mint a kamerája. A márka jó hírneve szépen lassan megkopott, és a Microsoft képtelen volt ellene tenni bármit is.

Gyerünk már azzal a Surface Phone-nal!

Merthogy a Microsoftnak mindeközben van egy hardver márkája, aminek következetes munkával nagy hírnevet épített ki az összeszerelés minősége, a teljesítmény és a benne levő innováció miatt. Ez a Surface.

A Surface egy olyan eszköz, amitől az emberek izgalomba jönnek.
A Surface egy olyan eszköz, amitől az emberek izgalomba jönnek.

Eltartott egy darabig, amíg ezt elérték, de a Surface 4 és a Surface Book már kiváltotta az emberek elismerését. Amikor múlt októberben bemutatták a Surface Bookot, a közönség szó szerint állva tapsolt. Lehet, hogy nem ér fel az Apple következő MacBookjával, de vitathatatlanul a legjobb windowsos pécé jelenleg.

És a Microsoft ezt tudja is. Aa Surface már nem csak az a 2 az 1-ben tablet márka, aminek indult, hanem hozzá tartozik egy igazi laptop és egy óriási konferencia számítógép is (ami mellesleg nemrég került tényleges üzleti forgalomba), és ezek már megjelentek az utca emberénél is. Ezek után, hogy a Microsoft még mindig nem jelent meg egy Surface telefonnal, jóval inkább meglepő, mint nem.

De talán éppen ez volt a cél. Mire a Lumia 950 sorozat megérkezett, a Windows 10 Mobile még mindig tele volt kisebb nagyobb hibákkal, amiken dolgozni kellett, nem is véletlen, hogy a többi készülékre (már amelyikre) még csak most nemrég érkezett meg. Talán a Lumia 950 tényleg csak egy fejlesztő kit, ami csak a kemény magnak szántak, hogy aztán amikor a redmondiak lecsiszolták segítségével a rendszert, akkor előálljanak a nagy durranással.

Surface-Book-22-1200x600
A Surface Book valami egészen újat, érdekeset hozott. A Surface Phone-nak is ezt kell tennie.

Aminek valami olyasmit kell majd villantania, ami még nem volt – természetesen a kötelezően odaverős formaterven, teljesítményen és szoftveren túl – amitől a Windows 10 Mobile lendületbe jöhet. Ez passzolna azzal az innovációs hullámmal, aminek az új pécék vagy a HoloLens is része, és a Microsoftnak le kellene csökkentenie a saját telefonok számát évi néhányra (és tényleg, Satya Nadella is valami ilyesmit körvonalazott). Remélhetőleg ez egy igazi Surface Phone lesz – ahogy azt már jó ideje pletykálják – vagy valami teljesen más. Nem valószínű, hogy előállnak vele a Build konferencián, de hát a remény hal meg utoljára.

Akárhogyan is van, nem hiszem, hogy 2017-ben lesz még Lumia. Azért jó kör volt.

Napier Lopez
The Next Web