Forrás:

The Verge

A tavalyi év egyik nagy szenzációja az volt, amikor a Microsoft a Build konferencián bejelentette, hogy tervei szerint az Android és iOS alkalmazások viszonylag könnyen portolhatók lesznek majd Windows 10-re – értve ez alatt a mobil és az Xbox verziót is. A cél egyértelműen az úgynevezett app-gap, vagyis az alkalmazások számában való lemaradás behozása volt, bár abban többet segíthet az, hogy kiderült, a Windows Phone fejlesztők átlagosan több, mint dupla annyit keresnek, mint Androidos kollégáik.

Mivel két nagy konkurens rendszer létezik két teljesen különböző fejlesztési eszközrendszerrel és filozófiával, ezért két irányba indult el a kezdeményzés. Az iOS szál (Windows Bridge for iOS) Project Islandwood, míg androidos megfelelője (Windows Bridge for Android) Project Astoria néven startolt el. Egy rövid időre aztán be is került a Windows 10 Mobile egyik kiadásába ennek a támogatása, egy apró trükk segítségével számos androidos alkalmazás futtatható volt a rendszeren. Aztán az egyik későbbi kiadásból ez nyomtalanul eltűnt, meg is indultak a pletykák, hogy vége a projectnek, ami mostanra igaznak bizonyult.

Időközben azonban a Microsoft rátette szőrös mancsát a Xamarinra is, amely éppen egy közös platform azoknak, akik a platforomok közötti fejlesztésbe vágják bele rögös fejszéjüket. Ilyeténformán a jövőben már nem okoz nagy problémát egy androidos alkalmazásnak rögvest elkészíteni a Windows 10-es megfelelőjét. Ráadásul a Microsoft olyan visszajelzéseket kapott, hogy a két „bridge” felesleges és csak zavaró, főleg azért mert az alkalmazások igen nagy hányada iOS-re és Androidra is elérhető.

Innen kezdve a Project Astoria lelövése logikus lépés. A fejlesztők nem igénylik a külön „bridge”-et, az új fejlesztésekre pedig ott a bónuszként még bevételt is termelő Xamarin. A Project Islandwood viszont megmarad, ami valahol érthető is, hiszen legalább az egyik konkurens platformról azért még érdemes lehet korábbi alkalmazásokat áthozni, ráadásul iOS-ről könnyebb, és mivel annak is jóval zártabb a formanyelve, mint az Androidé, ezért valószínűleg jóval egyszerűbb is. Innen kezdve a redmondiak azt ajánlják a fejlesztőknek, hogy vagy gondolják meg inkább az iOS-ről portolás lehetőségét (Project Islandwood), vagy használjanak Xamarint („we strongly encourage you to take a look at the iOS Bridge and Xamarin as great solutions”). Ami egyben azt is jelenti, hogy nem az androidos alkalmazások portolásának lehetősége szűnt meg, csak a saját Microsoft project helyét vette át a Xamarin.

Csak mellékes információ a végére: a Win32 (vagyis klasszikus asztali) alkalmazások portolására létrehozott Project Centennial viszont beindulni látszik. Bár tavaly év végén megtorpant a fejlesztése, mostanra már van egy nagyon korai eszközkészlet, és a Microsoft azt tervezi, még több fejlesztőhöz el fogja juttatni.