Forrás:

BetaNews, ZDNet

A Windows 10 tavaly júniusi megjelenése óta a Microsoft többször is közölte, éppen hány eszközön fut a rendszer. Most januárban például azt, hogy több, mint 200 millió eszközről van szó világszerte, és a NetMarketShare szerint az eszközök 10 százalékán.

Mintegy három hónappal később nyilván még komolyabb számokat vártunk, és ennek megfelelően a tegnapi Build 2016 konferencián egy bő 30%-os növekedést jelentő 270 milliós számmal álltak elő. Ez a 70 milliós növekedés igen nagy ahhoz képest, hogy a Windows felhasználók azért tipikusan eléggé ragaszkodók az aktuális kedvenc Windows verziójukhoz.

Ennek a látványos növekedésnek persze nyilván köze van két tényezőnek. Az egyik a Microsoft hiperagresszív kampánya és a Windows 10 minél gyorsabb elterjesztésének szolgálatába állított új frissítési stratégiája. A másik pedig az a tény, hogy még néhány hónapig a frissítés ingyenes a Windows 7 és 8/8.1 felhasználók részére.

Ami felveti azt a kérdést, meddig folytatódhat a Windows 10 valóban elképesztő ütemű adaptációja. Az egyik korlát nyilván a már említett határidő, amelyet a Microsoft egyelőre nem újított meg, márpedig onnan kezdve, hogy majd fizetni kell érte, nyilván csökken utána az érdeklődés. Persze az is igaz, hogy az ingyenes időszak végén elképzelhető még egy utolsó nagy roham.

A másik korlát tulajdonképpen két tényezőből áll össze. Az egyik az, hogy a pécés piac az öt évvel ezelőtti csúcshoz képest egyre látványosabban esik vissza. A másik tényező ennek hatására jött létre: a jelenleg is üzemelő pécék közül mintegy 600 millió öt évnél régebbi. És ne felejtsük azt se, hogy ennek még az a következménye is fennáll, hogy a felhasználók egyre inkább halasztják operációs rendszerük lecserélését.

Az Apple ki is használ minden lehetőséget arra, hogy ez miatt beszóljon a Microsoftnak, részben arra is utalva, hogy bezzeg az Apple saját pécéjének a Macnek az eladásai (egyelőre) nem csökkennek – gondosan elhallgatva azt a tényt, hogy növekedés ide, növekedés oda, még mindig windowsos pécéből adnak el többet. Terry Myerson reakciója a beszólásra egyébként körülbelül annyi volt, hogy ők mindenkit üdvözölnek a Windows 10 felhasználói között, legyen neki akár új, akár öt évnél régebbi pécéje, vagy akár egy sír új Macje.

Az átállás viszont már ettől függetlenül is lassul, és bár így is megvan az esélye, hogy év végéig 400 millió eszközön fut majd Windows 10, maradnak kétségek az iránt, hogy ténylegesen összejön-e a Microsoft nagy terve a 2018 végére remélt 1 milliárd eszközzel.