A Microsoft a tegnapi nap folyamán kezdte el kiadni a Windows Mobile 10 10586.122-es kiadását, amely a felhasználók egy régi problémáját oldja meg, nevezetesen a firmare frissítését.

Mi is volt itt a probléma?

A felhasználók és talán kedves olvasóink közül sincs mindenki tisztában azzal, hogy kedvenc telefonjukon nem csak az operációs rendszerhez (ez ugye maga a Windows Mobile 10) érkeznek időnként frissítések, hanem magának a telefonnak a firmware-jéhez is (jobb híján nevezzük alapszoftvernek). Csakhogy a Windows Insider keretében jó darabig csak magát az operációs rendszert lehetett frissíteni, és később is csak egy trükk segítségével. Amíg egyáltalán nem lehetett, addig szépen vissza kellett állítani a rendszert Windows Phone 8.1-re, utána letölteni a firmware frissítést, aztán visszatenni a Windows 10 Mobile-t. Macerás? Igen. Pláne, ha hozzá vesszük azt, hogy a kedves felhasználó semmiféle értesítést nem kapott a rendszerétől, tehát eleve csak akkor tudott (volt neki érdemes) nekiállni ennek a macerának, ha valahol olvasta, hogy az ő készülékére van firmware frissítés.

Később, a Production/Release Kör bevezetésével ez annyiban módosult, hogy ha valaki erre állt át, akkor már megkapta a firmware frissítéseket. De mondjuk egy Gyors Körön levő felhasználó továbbra sem kapott értesítéseket, várnia kellett a híreket, és ha jött a bíztató jel, mehetett a váltás a Production/Release Körre, firmware letölt, aztán visszaállás a Gyors Körre. Macerás? Igen, bár persze sokkal kevésbé, mint a korábbi megoldás.

Ezen segít a 10586.122-es kiadás. Innen kezdve a firmware frissítések automatikusan érkeznek, ugyanúgy, ahogy Windows Phone 8.1 esetében már megszoktuk. A félreértések elkerülése végett: ne várjuk azt, hogy a frissítés letöltése után hipp-hopp elindul az új firmware letöltése. A Microsoft az új kiadással mindössze a hátterét módosította a firmware frissítésnek, tehát az majd akkor fog a készülékre megérkezni, ha elérhető lesz. Azonnal kizárólag a Lumia 950/950 Xl tulajdonosoknak érkezik új firmware – kivéve persze a már említett AT&T-s verzióét, de ez szerencsére minket nemigen érint.

A mobil szolgáltató is számít

Apró bibi, hogy a szolgáltatók által támogatott telefonokra (mint például az AT&T-nél kapható Lumia 950) firmware-e továbbra is csak a szolgáltató beleegyezésével érkezhet meg. Ezek jellemzően a szolgáltatók által „brandelt” telefonok, tehát magán a készüléken is rajta van a szolgáltató logója. Az egyéb szolgáltatófüggő, és persze a független készülékek esetében is a firmware frissítéshez nem kell a szolgáltató hozzájárulása.

Mi a helyzet a régebbi Windows Phone 8.1-es készülékekkel?

Ezekkel sajnos egyelőre az a helyzet, hogy ezeken most már csak az operációs rendszer frissül. Egyes készülékek esetében ez problémákhoz is vezethet, illetve vezet is, tekintve a nagy mennyiségű, többnyire bizonyos készülékekhez kapcsolódó panaszokat a Windows 10 Mobile kapcsán. Még február 25-én a Microsoft azt ígérte, hogy amelyeknek még mindig csak 8.1-es firmware-e van, azokra fog majd érkezni Windows 10 Mobile-hoz való – majd, valamikor.

Figyelem! A 10586.122-es kiadás letöltéséhez előbb át kell váltani a Windows Insider programmal a Slow Ringre (Lassú Kör), mert ismeretlen okból a Fast Ringen (Gyors Kör) nem érkezik meg.

 • ghost

  helló! lumia 950xl-re az insider programot letölthetem? és ha igen meik kört érdemes használni??

 • hogabesz

  Egy két hülye kérdés. Ha insider-ből felteszem a Win10-et, akkor az update lesz és megmarad mindenem, vagy legyalulja a telefont? És ha később megjelenik a végleges, akkor az insider féle befolyásolja -e valamiben azt? Érdemes egyáltalán ezzel szórakoznom, vagy most már maradjak nyugton és várjak a véglegesre? (Lumia 640) Köszi!

  • IamTwo

   Upgrade.
   Igazából már nem lesz olyan, hogy végleges, csak különböző mértékben majdnem kész.
   Mire megjelenik a végleges, addigra insider-rel már előrébb fogsz járni.

 • Ljani

  Röhejes a Microsoftnak ez a hozzáállása, hogy húzza a hivatalos frissítést mint a rétestésztát. Amikor a statisztikák azt mutatják, hogy már zsugorodik az az 5%-os részesedés is, nemhogy összekapnák magukat, hogy legalább a meglévő felhasználókat ne veszítsék el, még szívatnak is minket. Céges telefonként iPhone-t használok, annak ellenére, hogy a winphone rendszert jobban szeretem egyre inkább úgy látom váltás lesz belőle. Az applikációk hiánya nagyon nagy hátrány az okoseszközök világában, szinte mindenhez csak ios és android applikáció van. Siralmas a Microsoft, kár érte.

 • Istvan

  Sziasztok!
  Nálam ez a hiba szintén bejött. Ezek után a mai napon gyors körön 10.0.10586.164 frissítés jön le épp amikor ezeket a sorokat írom….
  Nem tudom mit tartalmazhat.
  De épp most kutakodom utána.
  Hozzá teszem hogy még mindig Technical Preview verzió tehát még mindig nem a végleges!
  De valószínűsítem hogy ismét csak inkább hibajavításokat eszközöltek a fejlesztők.

  • IamTwo

   Melyik készülékre jön a .164-es build fast ringen?
   Inisder fast ringen miért vársz végeleges verziót (holott az önmagában sem létező fogalom már)?

   • hogabesz

    Én tegnap délután tettem fel slow ringen a Win10-et Lumia 640-re. Este megjött hozzá a 164 is.

  • András

   Lumia 925 re a 122 es az utolsó frissítésem. Vagy vissza kell állnom 8.1 re majd újra insider hogy lejöjjön a 164 es build?

   • IamTwo

    Állítsd át slow-ra az Insider-t és keress frissítést és akkor lejön (nekem is L925).

    • András

     igen már meg van köszi. Mi lett benne potimalizálva? Mi a válltozás tudsz róla?

     • hogabesz

      Windows Central : “The previously released 10586.122 build is nearly identical to this new .164 build. There are no major feature changes between the two builds. Changes were focused on a few key bug fixes and other required updates to ensure this build was ready to release to Retail users.”

      Tehát semmi extra 🙂