Itt is, ott is, amott is (a facebookos Magyar Windows Mobile Közösségen meg pláne) állandó szóbeszéd volt, hogy mikor jön a régebbi telefonokra a Windows 10 Mobile, már ha jön egyáltalán, most jön, nem most jön, már megint nem jön, mikor jön. Sokan fel is adták a várakozást, átálltak az erő sötét vagy zöld oldalára, de a zöm azért hűségesen kivárt, csak éppen folyamatosan kérdezgette, hogy most jön, nem most jön, már megint nem jön, mikor jön.

A történethez hozzá tartozik, hogy a Windows 10 Mobile-t több, mint egy éve, 2015 januárjában jelentették be a redmondiak, és már az is novemberig tartott, hogy kiadjanak pár új telefont a rendszer meglehetősen béta állapotú verziójával, és bár a Microsoft tett halvány ígéreteket arra, mikor jelenik meg a Windows Phone 8.1-es verzióját futtató telefonokra az új csoda, azon túl nem sok történt, hogy minden héten felbukkant valami pletyka, vagy ellenpletyka. Miközben, ahogyan azt Michael Allison, a MSPoweruser (a korábbi WMPoweruser) társszerkesztője egy hosszas dohogás keretében kifejtette, a Microsoft időközben szép csendben magára hagyta a Windows Phone 8.1-et, és erőfeszítéseit a Windows 10 Mobile-ra összpontosította.

Na de most aztán

Tegnap végre megtört a jég, a Microsoft Windows Experience Blogján megjelent a hivatalosnak tekinthető közlemény, hogy 2016. március 17-től, vagyis tegnaptól megindult a Windows 10 Mobile kibocsátása. Bizonyos telefonokra. Ami többeknek kellemetlen lesz, ugyanis például sem a máig legnépszerűbb modell, a Lumia 520, sem a hivatalosan nem fogja megkapni a Windows 10 Mobile-t. Az indoklás azonban (sajnos) korrekt, hiszen magam is tapasztaltam, milyen az, amikor egy gyengébb modellen próbálom használni az új rendszert: kiábrándító.

Nézzük akkor azoknak a ketyeréknek a listáját, amelyekre eljő a Kánaán az új rendszer: Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501.

Update: nem hivatalos információnk szerint a lista nem végleges, a későbbiekben még lehet pár telefon, amelyekre valamikor később megérkezik a frissítés.

A Windows 10 Mobile frissítés telepítésének menete

Kezdjük a nulladik lépéssel! Olvasóink elég nagy hányada használ már Windows 10 Mobile-t a Windows Insider program keretében. Ha közülük valaki szeretné megkapni a hivatalos verziót, ami – figyelem! – jóval korábbi lesz, mint az utolsó Insider verzió, akkor előbb érdemes vissza állnia a WP 8.1-re. Van más megoldás is, de ez adja a legtisztább, legszárazabb érzést.

A Windows 8/8.1 felhasználók számára pedig az alábbi műveleteket kell elvégezni, mint az a fenti videón is látható:

 1. Telepítsük az Upgrade Advisort! Ez az alkalmazás szolgál arra, hogy ellenőrizzük, elérhető-e már telefonunkra a Windows 10 Mobile. Letölthető az alábbi képre kattintva, vagy a QR-kódot leolvasva, kinek hogy tetszik. (Megjegyzés: a cikk megjelenése időpontjában az alkalmazás nem elérhető, tehát türelem!)
  Update: ha a telefon régióját átállítjuk Egyesült Államokra, akkor az alkalmazás letölthető az Áruház alkalmazás segítségével.
  upgrade_advisor
 2. Elindítjuk az alkalmazást, az lecsekkolja, hogy a telefonunkra elérhető-e a frissítés, közben sűrűn nyomogatjuk a Next-next-et, megfelelő pillanatban bejelöljük, hogy igen, akarjuk a frissítést. Egy ponton, ha kevés a hely a telefonon, akkor be lehet jelölni, hogy az SD kártyánkra, vagy ha az sincs, akkor Onedrive-ra átpakoljon ezt-azt. Természetesen az átpakolt dolgokat a frissítés után visszapakolja.
 3. Ha lefutott az alkalmazás, és mindent jól csináltunk, akkor a megszokott helyen, Beállítások között a Telefonfrissítés menüpontban rákeresünk a frissítésre, amikor kell, engedélyezzük, amit kell, majd élvezzük, ahogy forognak a fogaskerekek.
 4. Élvezzük az új rendszert.
 • hightroller

  Olyat lehet, hogy a hivatalos frissítés után frissítek insider verzióra? Ha jól sejtem, az Insider-ben megjelenő legfrissebb verzió sokkal stabilabb, mint ami most kijött hivatalosan…

  • Panaro

   Nem vagyok bennfenntes ebben a kérdésben, de szerintem ez nem biztos, hogy igaz. Az új insider verziók már nem a Redstone előzetesei?

   UPDATE: a “szerintem ez nem biztos, hogy igaz” nem a felrakhatóságra, hanem a stabilitásra vonatkozott. 🙂

  • Természetesen lehet. Ugyanúgy, ahogy WP 8 alatt lehetett.

 • Panaro

  Hát én élvezem a Lumia 640-emen. Az Insider preview-kkal nem mertem próbálkozni, úgyhogy friss az élmény. A telepítés hosszú volt. Upgrade, majd azonnal egy frissítés. A Microsoft fiók ismert beállítási problémái így sem oldódtak meg, tehát HR. Reggel úgy jöttem dolgozni, hogy aludtam max. 3 órát, és a nem előre csomagolt alkalmazások többsége még nincs feltelepítve.

  Ami tetszik:
  – fejlett Office appok, outlookot is beleértve,
  – jobb beállítási lehetőségek,
  – integrált skype+sms kezelés,
  – magyar wordflow(!),
  – végül és utolsósorban szebb design.

  Ami zavaró benne:
  – MSN időjárás nem rakható háttérnek a zárképernyőre,
  – melegedés, gyorsabb merülés (bár utóbbihoz hozzá tartozik, hogy 6 óta szinte egyfolytában nyomogatom, állítgatom, de a majd’ 50%-os merülés így is sok),
  – Skype-üzenetekről az üzenetek alkalmazás nem ad értesítést csak sms-ekről.

  Esetleg a felsorolásokból nem látszik, de nálam nagyon pozitív a W10M mérlege. 🙂

  • alratar

   Azt hallottam, hogy a rendszer nagyon bugos és ezért sokan lehúzták.
   Mennyire igaz ez? Érdemes feltenni vagy inkább várjak még 1-2 hónapot?

   • Nem különösebben bugos. Egy resetet azért megér telepítés után, ha furán viselkedik.

  • feketedini

   Szia! A 164-es build jött le neked ugye?

   • Panaro

    Igen, az volt a w10 telepítése utáni azonnali frissítés. Amellyel elvileg nem lehettek volna fiókfelismrési problémák. De voltak. És a beépített appok egy része angolul jelent meg a magyar nyelvre történő átállítás után is. Kellett az a HR, na. Csak a 2-3 óra alvás volt kevés. 🙂

 • Throst

  Mi egyenlőre kollégával örülnénk ha az alkalmazás elérhető lenne! 😀

  • A cikk frissült az információval, hogy régióváltás után tölthető le az app, nálunk valamiért nem letölthető.

 • Tavaszi Levente

  Lumia 925-re várható vagy végleg lefújták??

 • Márk Gesztesi

  Régiót hol lehet állítani ?

 • Otártics Norbert

  Ti is tapasztaltok szinkronizalasi problemat? Nekem a korabbi sms-eimet nem szinkronizalta le.

  • Barta Balázs

   Sajnos nekem is eltűntek a régi sms-ek. Ha bárki tudja , hogyan is lehet visszahozni ne tartsa magában 🙂

   • Ha be volt állítva az üzenetek mentése, akkor az app beállításai között ott van, mekkortól lásd az SMS-eket.

    • Barta Balázs

     Időkorlát nélkülire volt beállítva, de semmi. Sajnos a névjegyeket sem szinkronizálta át (nem sim-en voltak) még az adatátvitel app sem tudta megoldani a dolgot, látta a névjegyeket át is mentette, de a telefonban már nem jelent meg. A probléma az outlook fiókkal van, hiába állítom be, nem jelenik meg.

 • Lalolib

  Valahol olvastam, hogy a Win10 alatt nem lesz elérhető a Here Drive+ és a Here Maps. Valakinek van már tapasztalata?
  És ha a hír igaz, épp olyan “vehemenciával” fog jönni a frissítés mint az asztali Win10-nél? Mert ha nem mennek a Here programok, nekem elég a 8.1 is.

  • Otártics Norbert

   Windows 10 mobile alatt junius 30.-tol nem lehet elerni majd az Aruhazba, viszont Windows 8.1 aruhazabol tovabbra is letoltheto marad de tamogatast nem fog mar kapni.

  • Otártics Norbert

   Március 29-én végleg törlik a Windows 10-es appok közül a Here Maps nevű navigációs alkalmazást, június 30-tól pedig se Windows Phone-on, se Windows 10 Mobile-on nem fog működni a szoftver. Bár a Windows 8-at futtató telefonokon, valamint Windows 8 alatt továbbra is lehet majd használni, a biztonsági frissítéseket és a hibajavító csomagokat már ezek a platformok sem kapják meg.

   • Lalolib

    Szuper…köszi az infót.

   • IamTwo

    Vajon a Here Transit is így jár?
    Néha meghalnék nélküle 🙁

  • Helyette ott lesz a Maps, a MS azt ígéri, ugyanazt fogja tudni, és el is indult ebbe az irányba.

 • levaij

  Az a vicces hogy az előző verzió (.122) teljesen stabil volt nálam. Lumia 930-as készülékem van.
  Amióta a most hivatalosan kiadott verziót használom(.164), kb két hete az insiderben folyamatosan jelentkeznek nem kis kellemetlenségek, mindezek úgy hogy minden frissítés után volt hard reset.

  – belassolás (látszólag ok nélkül)
  – edge összeomlás majd telefon magától újraindul
  – érintőbillentyűzet nem jön elő ami csak úgy orvosolható hogy újraindítom a telefont.

  Szóval miután realizáltam hogy a hivatalosan kiadott verzió megegyezik azzal amit már az insiderben használtam visszamentem 8.1-re, nem szinkronizáltam, nem restoroltam semmit, hanem a patyolat tiszta rendszerre upgradeltem, most kezdem belakni, de ismételten eltöltve egy órát 8.1-el az bizony látszik, hogy hatalmas különbségek vannak a rendszer gyorsaságával kapcsolatban a w10m rovására.
  Meglátjuk mi lesz az elkövetkezendő napok tapasztalata, de azért kicsit bánt hogy ennyi idő után sem tudtak alkotni egy rendszert ami egy upgrade után nem okoz több bugot mint amennyit megszüntetett. Ami különösen sajnálatos, hogy a lassan két hónapja új windows kamera szintje még mindig sokszorosan alulmúlja (nincsenek kifejezések) azt a szintet amit elvárnék és amit a Lumia Camera adni tudott…

  • Balázs Hoppácska

   Én ezeket a hibákat nem tapasztaltam. Nálam egy dolog jött elő, hogy a Beállítások alkalmazás nem törlődött magától és az sehová se mutatott, de a tegnap esti újabb frissítés azt is törölte.

 • abrakadabra

  8.1-ről frissítettem, és eltűntek a névjegyeim. Hiába lépek be a Microsoft-fiókkal, csak skype névjegyeket látom.
  Most vettem észre, hogy új névjegy + jelét kiválasztva kidob az asztalra. Ergó manuálisan sem reprodukálhatom az elveszett névjegyeket…FRANKÓ!

  • Sajnos néhány esetben ajánlott a reset, és ugye volt mentés mindenből.

   • abrakadabra

    Igen. Szerencsére minden megvan, mert kellett egy visszaállítás. Most minden rendben van, működik a rendszer. Ráment a mai napon az összes beállításra, appok töltögetésére.

 • Sam

  Sziasztok!
  A fent leírtakat elvégeztem, meg is kaptam az értesítést, hogy tölthető új frissítés, de 8%-nál leáll, majd hibaüzenet a netre. Túlterhelt lenne a szerver vagy máshol keresendő a hiba?

  • martonx

   Nálam napok óta ugyanez van, de már 0%-nál is gyakran ezt írja ki. Pedig olyan sok wp készülék nincs a világban, reklámozva se volt, hogy megjelent, upgrade advisort is fel kell rakni előtte, szóval nem hiszem, hogy hirtelen több tíz millióan mozdultak volna rá.

   • Sam

    Írtam a MS Lumia hazai FB oldalára, ahol azt tanácsolták, hogy várjak 1-2 napot, ha pedig nem akarok állítsam alaphelyzetbe a telefont, az adatok ne állítsam vissza és a tiszta rendszerre telepítsem azUpgrade Advisor-t. Nálam bevállt, bár az elején lassan akart beindulni, de minden helyére került. Cirka félnapja van rajta, eddig nem találtam bugot.

    • martonx

     Igaziból ennyit nekem nem ér a dolog. Ahogy nézem a win10 se lett valami fényes, szóval erőltetni nem fogom a frissítést, csak a fent leírtak alapján olyan könnyűnek tűnt, hogy gondoltam teszek egy próbát. De látva ezt inkább tényleg leszarós. Vagy megjön egyszer a 735-ömre normálisan, vagy nem jön meg soha. Leszarom.