Itt is, ott is, amott is (a facebookos Magyar Windows Mobile Közösségen meg pláne) állandó szóbeszéd volt, hogy mikor jön a régebbi telefonokra a Windows 10 Mobile, már ha jön egyáltalán, most jön, nem most jön, már megint nem jön, mikor jön. Sokan fel is adták a várakozást, átálltak az erő sötét vagy zöld oldalára, de a zöm azért hűségesen kivárt, csak éppen folyamatosan kérdezgette, hogy most jön, nem most jön, már megint nem jön, mikor jön.

A történethez hozzá tartozik, hogy a Windows 10 Mobile-t több, mint egy éve, 2015 januárjában jelentették be a redmondiak, és már az is novemberig tartott, hogy kiadjanak pár új telefont a rendszer meglehetősen béta állapotú verziójával, és bár a Microsoft tett halvány ígéreteket arra, mikor jelenik meg a Windows Phone 8.1-es verzióját futtató telefonokra az új csoda, azon túl nem sok történt, hogy minden héten felbukkant valami pletyka, vagy ellenpletyka. Miközben, ahogyan azt Michael Allison, a MSPoweruser (a korábbi WMPoweruser) társszerkesztője egy hosszas dohogás keretében kifejtette, a Microsoft időközben szép csendben magára hagyta a Windows Phone 8.1-et, és erőfeszítéseit a Windows 10 Mobile-ra összpontosította.

Na de most aztán

Tegnap végre megtört a jég, a Microsoft Windows Experience Blogján megjelent a hivatalosnak tekinthető közlemény, hogy 2016. március 17-től, vagyis tegnaptól megindult a Windows 10 Mobile kibocsátása. Bizonyos telefonokra. Ami többeknek kellemetlen lesz, ugyanis például sem a máig legnépszerűbb modell, a Lumia 520, sem a hivatalosan nem fogja megkapni a Windows 10 Mobile-t. Az indoklás azonban (sajnos) korrekt, hiszen magam is tapasztaltam, milyen az, amikor egy gyengébb modellen próbálom használni az új rendszert: kiábrándító.

Nézzük akkor azoknak a ketyeréknek a listáját, amelyekre eljő a Kánaán az új rendszer: Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501.

Update: nem hivatalos információnk szerint a lista nem végleges, a későbbiekben még lehet pár telefon, amelyekre valamikor később megérkezik a frissítés.

A Windows 10 Mobile frissítés telepítésének menete

Kezdjük a nulladik lépéssel! Olvasóink elég nagy hányada használ már Windows 10 Mobile-t a Windows Insider program keretében. Ha közülük valaki szeretné megkapni a hivatalos verziót, ami – figyelem! – jóval korábbi lesz, mint az utolsó Insider verzió, akkor előbb érdemes vissza állnia a WP 8.1-re. Van más megoldás is, de ez adja a legtisztább, legszárazabb érzést.

A Windows 8/8.1 felhasználók számára pedig az alábbi műveleteket kell elvégezni, mint az a fenti videón is látható:

  1. Telepítsük az Upgrade Advisort! Ez az alkalmazás szolgál arra, hogy ellenőrizzük, elérhető-e már telefonunkra a Windows 10 Mobile. Letölthető az alábbi képre kattintva, vagy a QR-kódot leolvasva, kinek hogy tetszik. (Megjegyzés: a cikk megjelenése időpontjában az alkalmazás nem elérhető, tehát türelem!)
    Update: ha a telefon régióját átállítjuk Egyesült Államokra, akkor az alkalmazás letölthető az Áruház alkalmazás segítségével.
    upgrade_advisor
  2. Elindítjuk az alkalmazást, az lecsekkolja, hogy a telefonunkra elérhető-e a frissítés, közben sűrűn nyomogatjuk a Next-next-et, megfelelő pillanatban bejelöljük, hogy igen, akarjuk a frissítést. Egy ponton, ha kevés a hely a telefonon, akkor be lehet jelölni, hogy az SD kártyánkra, vagy ha az sincs, akkor Onedrive-ra átpakoljon ezt-azt. Természetesen az átpakolt dolgokat a frissítés után visszapakolja.
  3. Ha lefutott az alkalmazás, és mindent jól csináltunk, akkor a megszokott helyen, Beállítások között a Telefonfrissítés menüpontban rákeresünk a frissítésre, amikor kell, engedélyezzük, amit kell, majd élvezzük, ahogy forognak a fogaskerekek.
  4. Élvezzük az új rendszert.