Tegnap indult a Microsoft szokásos évi fejlesztői konferenciája a Build 2016, aminek a középpontjában a pécés Windows 10, a botok és a fejlesztői eszközök álltak, csak éppen a Windows Phone hiányzott kissé. Egyetlen néhány másodpercnél hosszabb ideig tartó megjelenése az új Skype alkalmazás mobil verziójának demózása volt.

Tom Warrennek, a The Verge vezető szerkesztőjének és Microsoft specialistájának sikerült Terry Myerson, a Microsoft illetékes vezetője közelébe férkőznie és néhány kérdést feltenni erről. A válaszokból egyértelmű lett, hogy fejlesztői oldalról idén nem a telefonokra koncentrál a Microsoft.

„Maximálisan elkötelezettek vagyunk a 4″-es kijelzőkhöz, és eljön még az ideje, hogy azokra koncentrálunk, de jelenleg bár a család fontos tagjai, most nem részei annak a magnak, amire reményeim szerint a fejlesztők figyelmét rá tudjuk irányítani az elkövetkezendő évben. Kétség nem fér hozzá, mennyire fontos ez a forma, ám a Microsoft és a Windows számára nem ez a megfelelő vezető irány.”

Amikor Tom Warren a Windows terjeszkedéséről faggatta Myersont, az üdítően őszintén nyilatkozott a Microsoft mobil részesedéséről. „Ha nagyon sok mobil felhasználót szeretnél elérni, nem a Windows Phone a megfelelő út. Ha sok Windows felhasználót szeretnél elérni, akkor 9″ és 30″ között találod a legnagyobb bázist. Ha új és izgalmas dolgokra vágysz, akkor pedig az Xbox és a HoloLens a legjobb téma.”

Ebből a realista megközelítésből is kiderül, a Microsoft erőssége továbbra is a pécé. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a Microsoft feladná a Windows Phone-t, csak idén nem az fog a középpontban lenni. Ki tudja, mit jelenthet ez a jövőre nézve, ám Myerson utalt rá, hogy ez nem a vég. „Fogunk mi még remek dolgokat művelni a telefonokkal, azonban bár a telefonok idén is a család fontos részei, most nincs úttörő szerepük.”

 • Panaro

  Hogy emiatt micsoda világvége-hangulat van a WMPoweruser és más hasonló oldalak fórumain. “A Windows Phone tényleg halott.” “Jól döntöttem, hogy leszálltam a W10M vonatról.” “Most már megtartom a windowsos telefonom, de a legközelebbi androidos lesz.” És hasonlók.
  Pedig a build a fejlesztőknek szól. És egy csöppnyi ésszel elég nyilvánvaló kellene, hogy legyen, hogy egy globálisan 2% alatti mobil OS miatt nem fog fejlesztők hada UWP-s appokat írni. Még a bejelentett 270+ millió – jobbára pécés – Win10 sem akkora szám, ha az – immár lassan ablakkezelésre és egeres használatra is alkalmassá válló – Android bázisát nézzük. A Microsoftnak szerintem az az érdeke, hogy fejlesztőket Windowson tartsa (Project Centennial) vagy oda (is) csábítsa (bash támogatás, Project Islandwood, Westminster, XBox, Hololens emlegetése, Edge bővítmények stb.), nehogy még a pécés Windowstól is elforduljanak. Mert az a vég lenne. Viszont ha a többi képernyőméret miatt több és több lesz az UWP-s app, akkor ez a mobilos app gapet is csökkenthetheti, és újra tolható lesz a mobilos a szekér is.
  Meg teljesen őszintén: a mostani W10M a Lumia 640-emen olyan, mint tavaly nyáron volt a pécés Windows 10. Egy – fannak legalábbis – szerethető, sok új funkcióval, amelyek miatt nem váltanék vissza WP8.1-re (tavaly Win7-re), de még nem eléggé megbízható: szürke képernyők, WP-n eddig szokatlan döccenések, néha újraindulások. Remélem, a Redstone elhozza azt a stabilitást, amelyet idén év elején ért el a pécés verzió. Ezzel jelenleg nem lehetne nagyot domborítani.
  Zárásként jelzem, hogy a meglátásaim és jóslataim sosem szoktak beválni. 🙂

  • alratar

   Gondolom főleg a redmondiak esetében. 🙂

   • Panaro

    Nem vagyok IT-s szakember, csak egy érdeklődő külsős. Eddig csak appok magyarításáig jutottam. 🙂

 • Dancsok Strogg Zoltán

  Én szerintem a windows a PC-n még mindig rivális nélküli, magyarul ha hozzá sem nyúlnak akkor is azt fogják előtelepítve venni az emberek! Egyszerűen nincsen OS/2, Linux, vagy bármilyen versenytárs PC-n. Túl sok teendő xbox-on sincsen, a game stúdiójuk csinálja hozzá a GOW-ot, és más gyártók készítenek játékokat a game studios rész is megoldja magát. Office dettó. Én pont, hogy gőzerővel a phone/tablet piacot fejleszteném, mert ott van rá szükség.

  • IamTwo

   Szerintem ez nem igaz, a linuxmint nagyszerű alternatíva, én is azt szoktam ajánlgatni, ha valaki ingyen akar oprendszert. Aki nem kifejezetten developer és egyébként is csak használni akarja a gépét (levél, böngészés, játék, mozi, zene, skype) annak jó választás.
   Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor én is csak a desktop Office miatt használok még win-t, de azt is már csak virtuális gépben, ami – micsoda meglepi – linuxminten fut 🙂
   Pedig alapvetően fannak tartom magam.

   • Dancsok Strogg Zoltán

    Nézd én az első linuxok óta linuxozom, és az elmúlt cirka 20 évben azt látom, hogy ha a fene fenét eszik is a linux soha de soha a büdös életben nem fogja legyalulni a wint PC-n. És lássuk be a nagy sikerű ubuntu és más linuxok is összesen ha 1-1,5% részesedéssel bírnak. Hidd el, a linux mint hiába remek oprendszer, ahogy az ubuntu, opensuse, debian nem fogják átvenni forradalommal a PC-s piacot 🙂 A számok világosak és ha évi 0,1%-ot is nőne állandóan akkor se 😀 A linux kiváló szerszámos láda és ezen lehet vitázni valójában NEM desktop OS. Könnyen kezelhető, (már) megy rajta multimédia, és minden, de még mindig messze vagyunk attól, hogy veszel egy bármilyen vasat a Media Marktban belerakod és a driver ott van készen 🙂 Játékok dettó. Az átlag user nem fog wine-al bohóckodni, és alap driverek sem éppen százasok, úgy mint Nvidia, ahol spontán elmegy az SLI, és a bechmarkok szerint is a linuxos driver láthatóan lassúbb mint a wines. Egyszerűen nem tudja ugyanazt mint a windows, és kialakításából fakadóan nem is fogja tudni. Nem arra találták ki! Azt tudod vele csinálni (a unix like rendszerekkel) amit csináltak is már mások: A unix szerű alaprendszer dohog és vezeti a vasat, a usernek meg egy totál más réteget mutatsz felette: Android, MacOS. Tisztán egységes api felette egy külön világ. Ez működik! Ezt pedig egy disztro sem szállítja neked jelenleg. Egyszerűen nem fogja letolni PC-n a wint a linux. (mindenhol máshol letolta, vagy komoly versenytárs, gondolok itt okos Tv, okostelefon, router, szerver, stb…) De PC-n a win oda van betonozva. A libre office is remek irodai csomag, de közel sem annyira kiterjedt mint az ms office, vállalati szegmensben nem versenytárs és otthon sem igazán. Hiába felelne meg a titkárnő gizikének körlevél irásra egy libre a fizetős office helyett hírértéke van ha valahol be is vezetik mert annyira nem jellemző! Ezen a hup-on elég sokat vitáztam már, hogy mi kéne ahhoz, hogy a linux tényleg desktop lehessen és reális versenytárs, és ahhoz túl sok “szent tehenet” kéne levágni a linuxban, és volt is rá törekvés. (gobo linunx) Mondom, 20 év linuxozás és 5 év szakújságírás után mondom: Redmond nyugodt lehet. (nyugodtak is 😉 )

    • IamTwo

     Az átlagusert nem érdekli, hogy mi hogyan működik, hogy ilyen API meg olyan réteg. Neki tök mindegy, hogy mi a varázsszó, ha megy, aminek mennie kell. Az irodai csomagot (és felhasználást) nem keverném ide, egyrészt, mert a libreoffice elég vacak (finoman szólva…) meg talán az már nem is átlaguser szint.
     Amelyik átlagusernek átlagoffice kell, az használhatja a google vagy a microsoft webes megoldásait, utóbbi szerintem kifejezetten jó.

     Az átlaguser egy gumikifejezés, én az otthoni felhasználót értem alatta, főleg azokat, akiket én ismerek, és Ismerőseim és rokonaim közül szinte egy sem játszik gépén, aki meg igen, az vagy minecraftozik vagy World of [Tanks|Warships]-ezik, mindegyik csont nélkül megy linuxon (a PlayOnLinux elég jó kezdeményezés). Nekem ők az átlaguserek és nekik bizony alternatíva a LinuxMint egy Cinnamon desktopppal.

     Nem állítom, hogy mindenkinek az lenne, “az átlaguser” sem mindenkit jelent, de nagyon sokaknak az lehet(ne).
     Csakhogy a kritikus tömeg itt is fontos, és ahogy a Windows mobile nem lesz már soha tömegtermék, úgy a linux sem lesz tömegdesktop.
     De mindkettő lehetne.

     • Dancsok Strogg Zoltán

      Meglepődnél az átlag usert mennyi minden érdekli. És mekkora sivalkodást képesek levágni egy linuxosításnál. Elég sok tapasztalatom van benne a KKV-tól a civil szervezetekig 🙂 Ezeket mér végigkűzdöttem 😀 Az, hogy nincsen egységes API az a fejlesztőket szokta érdekelni. És itt nem a nyílt fejlesztőkre gondolok, hanem akik kőkeményen pénzt akarnak keresni. És nem hajlandók buzizni azzal, hogy csomag források, karbantartás, verzióváltások, lib-ek verziói. Static-ba forgatnak oszt megy neked vagy nem. Maximum, jószívűségből, mert wines binárisból élnek, és belekóstolnak a linuxos világba és bizony nem törik össze magukat 🙂 Egyszerűen nem éri meg neki szórakozni azzal, hogy melyik disztrón, melyik gépen próbálta elindítani a user. Tudod fejlesztési időben és szupport költségekben k. nem mindegy, hogy kiadok egy binárist és ha nem csinál éppen tótágast és nem hivogat speckó dolgokat akkor w95-től w10-ig is elröfög, vagy azon szórakozunk, hogy éppen melyik disztró mit hogyan csinál, és egy dust-upgrade után már nem megy a cucca 😀 Van fogalmad hányszor halagattam ezeket végig cégektől? 😀 (amúgy én is ezért nem használok már linuxot desktop-ra, a kisf–om tele, hogy állandóan valamit reszelni kell egy verzió váltáskor) Az átlag user: Állami cégnél csináltunk egy 12 gépes átállást pont azért, hogy költséghatékonyan tudjon gizike működni. Értsd: körlevélhez ne kelljen már office és win licensz, meg nyomtatáshoz, stb… Namost gizike átlag user, alapból meghalt az új képernyő előtt, akkor jött az XP skin és reszelés. De persze nincsen C meghajtód. 😀 Aztán elkezdtek nyafogni, sivalkodni, és nem ezt tett be a kaput, hanem tönkrement a HP csilibigyó, és szemrebbenés nélkül berendeltek egy modernebbet, amihez (nem meglepő módon) még nem volt rendes linuxos támogatás, mert a HP sem töri össze magát, hogy a bináris csomagját frissítse 😀 És tele lett a töke a beszerzésnek, gizikék folyamatosan nyígtak, végül megkapták a wint és kész. Az átlaguser nem fog neked linuxozni, ezzel nagyon sok évem elment 😀 És amúgy pont azért, mert a linux NEM lehetne tömegtermék! Akkor lenne az, ha linux alrendszeren megy valami csilivbigyó rétegen minden, külön platform, és elnevezed Káposzta OS-nak vagy valaminek. Minden pöccröff megy, rádugja a karira kapott eszközét (akármi az) és bedurrantja a káposzta OS. Úgy mint linuxIZÉ sosem lesz, nem akar csomagkezelőzni, nem akar konzolt nyitni, (és ne mond, hogy nem is kell, mert ezer dolgot nem tudsz felkonfolni rendesen grafikusan, úgy meg tud ám döcögni), nekik setup.exe kell és C meghajtó. Időszakosan remekül elvannak vele, aztán valahogy mindig visszakerülnek a winek 🙂 A linux ebben a formában nem alkalmas rá sajnos. :/ És ezt mondom a WinMo. esetében is. A usernek szemmel láthatóan csilivili bizbaszos képernyő kell kúl külső, kúl tokozással, szappantartó műanyag lumia, csempével ahol “feature” az, hogy jobban átlátszó mint előtte volt a csempe és puzzléban látom a háttérképet kicsit sem vonzó 🙂

     • IamTwo

      Amíg CentOS-t próbáltam használni, addig én is sokat téptem a hajam, rémes volt. Ott aztán tényleg hetente azzal kellett molyolnom, hogy ha frissítem ezt vagy felteszem azt, akkor még mi a frászkarikát kell forrásból melléfordítanom, hogy menjen.
      Próbálkoztam még xubuntuval is, de amikor a márkás bluetooth fejhallgatót csak 5 perces konzolos mókolás után tudtam beélesíteni, és valami mindig core-t dobott, az eléggé zavart.
      Ugyanakkor amióta linuxmint-et használok, csak azért nyitok néha terminált, mert azt már megszoktam és nekem néha gyorsabb begépelni, hogy mit akarok, mint ugyanazt végigkattogtatni a GUI-n 🙂
      Van egy pár jól összerakott apt-get parancsom, amit installáláskor kiadok és onnantól nem nagyon van gondom vele. Pedig járt már benne nvidia videókártya, mindenféle usb eszköz (pendrive, lumia telefon, itthon noname-nek számító bluetooth adapter, mtp-s medialejátszó), BT fejhallgató, duál monitor és semmivel sem küzdök többet, mint korábban a windowssal.

   • Többek között pont ezért nem alternatíva jelenleg a Linux. Egy átlag user nem fog virtuális géppel szenvedni egy nyomorult Office miatt, a Linuxra elérhető Office-ok meg hát ugye ott, ahol.

    • IamTwo

     Egy átlagusernek nem kell Office sem. Akinek meg esetleg véletlenül mégis kell valami hasonló funkció, annak jó a webes felület is. Az informatikusok hajlamosak a saját igényeikből kiindulni, pedig az emberek többsége nem informatikus és az igényeik is mások.

     • Lehet, hogy valójában nem KELL neki, de IGÉNYLI. Megszokás.

      Plusz az alternatív Office csomagok még mindig nem kompatibilisek. Volt vele dolgom, amikor a LibreOffice képtelen volt .docx formátumra konvertálni, ellenben a Word hasimán olvasta és konvertálta ugyanazt az eredeti LibreOffice dokumentumot.

     • IamTwo

      Az alternatív office csomagokról én is elég rossz véleménnyel vagyok (tapasztalat alapján). A webes megoldásnál az ingyenes MS termékre, az Office online-ra gondoltam.

 • alratar

  Magyarul.
  Csináltunk egy mobil oprendszert. Tudjuk, hogy hibás és hiányos, de [email protected]átok be, mert mi leszarjuk.

  • Dancsok Strogg Zoltán

   Tömören igen. És amit műveltek a w10 frissítéssel lumiákon abból már erősen sejthető volt, hogy nem veszik komolyan. De elég ostobák ha azt hiszik, hogy majd egy elhanyagolt szoftverrel ha kihoznak egy surface phone-t akkor az majd meglódul. A lényeg: elég ostobák ha azt hiszik, hogy ha kiszorulnak a mobil piacról teljesen újra kezdhetik. Előállóban az a helyzet, hogy az android a mobilok windows-a, és a Windows lesz a mobilok linuxa 😀 (leszámítva, hogy ha tényleg nyílt forrású lenne és lehetne főzni rom-ot gyártó és magánember szinten ahogy androiddal eléggé máshogy állna a szénájuk 😀 )

  • Panaro

   Szerintem nem. Először is szerintem olyan sok hiány nincs benne, legalábbis egy “üzleti felhsználónak”, mint én. De fontosabb, hogy fejlesztik, javítják, csinálják rá az appokat, egyezkednek másokkal hogy azok is csináljanak stb., de nem ezzel akarják eladni a fejlesztőknek az UWP-t. Szerintem ez teljesen érthető. És a Build mint esemény éppen erről szól.

 • Gergely Nemeth

  Haha nekem is ez jutott eszembe, azaz PR-BLSHT: “WinPhone telefont vettél? Hát ezt jól
  besz?*tad! Majd talán jövőre javítunk rajta valamit!” Most fontosabb dolgunk van, a Win10-et kell gatyába ráznunk!