Tegnap indult a Microsoft szokásos évi fejlesztői konferenciája a Build 2016, aminek a középpontjában a pécés Windows 10, a botok és a fejlesztői eszközök álltak, csak éppen a Windows Phone hiányzott kissé. Egyetlen néhány másodpercnél hosszabb ideig tartó megjelenése az új Skype alkalmazás mobil verziójának demózása volt.

Tom Warrennek, a The Verge vezető szerkesztőjének és Microsoft specialistájának sikerült Terry Myerson, a Microsoft illetékes vezetője közelébe férkőznie és néhány kérdést feltenni erről. A válaszokból egyértelmű lett, hogy fejlesztői oldalról idén nem a telefonokra koncentrál a Microsoft.

„Maximálisan elkötelezettek vagyunk a 4″-es kijelzőkhöz, és eljön még az ideje, hogy azokra koncentrálunk, de jelenleg bár a család fontos tagjai, most nem részei annak a magnak, amire reményeim szerint a fejlesztők figyelmét rá tudjuk irányítani az elkövetkezendő évben. Kétség nem fér hozzá, mennyire fontos ez a forma, ám a Microsoft és a Windows számára nem ez a megfelelő vezető irány.”

Amikor Tom Warren a Windows terjeszkedéséről faggatta Myersont, az üdítően őszintén nyilatkozott a Microsoft mobil részesedéséről. „Ha nagyon sok mobil felhasználót szeretnél elérni, nem a Windows Phone a megfelelő út. Ha sok Windows felhasználót szeretnél elérni, akkor 9″ és 30″ között találod a legnagyobb bázist. Ha új és izgalmas dolgokra vágysz, akkor pedig az Xbox és a HoloLens a legjobb téma.”

Ebből a realista megközelítésből is kiderül, a Microsoft erőssége továbbra is a pécé. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a Microsoft feladná a Windows Phone-t, csak idén nem az fog a középpontban lenni. Ki tudja, mit jelenthet ez a jövőre nézve, ám Myerson utalt rá, hogy ez nem a vég. „Fogunk mi még remek dolgokat művelni a telefonokkal, azonban bár a telefonok idén is a család fontos részei, most nincs úttörő szerepük.”