Nem csak a tegnapi Windows 10 Mobile frissítésről szóló cikkünkhöz, vagy a Facebook csoportunkba érkezett hozzászólások miatt érdemes tanulságokat levonni a tegnap előtt érkezett frissítés kapcsán. Mondhatni bizonyos tanulságokat már jó ideje megérte (volna) levonni. Évek óta halogatott téma következik, elvégre mégis csak hétvége van.

Óriás és ékszerész

Az egyik tanulság az, hogy ha egy cégnek nincs egységes kommunikációja a saját rendszerének jövőjéről, az baj. Satya Nadella sok pozitív változást hozott a Microsoft üzleti stratégiájában, még az is lehet, hogy hosszú távon megmentette a céget – bár ebben nem hiszek, hiszen többnyire Ballmer regnálása alatt jelentek meg mindazok, amikkel ő elindíthatta a sikeres stratégiát –, de a kommunikációs problémákon sokat nem javított.

Megértem, hogy a Microsoft nagyon óvatos. Egy olyan cégről beszélünk, amely hiába uralja elképesztő fölénnyel a pécés piacot évtizedek óta, az átlag felhasználó fejében valami zsarnokként jelenik meg, aki időnként ráerőltet a felhasználókra valamit, és akkor nem beszéltem arról, hogy néha nem csak az átlag felhasználó, hanem a nagyon komoly hatóságok is így vannak ezzel. Most komolyan: a Microsoftot azóta is példátlan módon megbüntette az EU azért, mert a Windows 95-be utólag bele merte csempészni alapértelmezettként a saját böngetőjét, miközben akár MacOS-ről, akár iOS-ről, akár Androidról van szó, ez a mai napig élő gyakorlat, és ezért nem, hogy senkit sem büntetnek, de még a szándék sincs meg rá. MacOS esetében még viszonylag áll az az ellenérvelés, hogy de hát nem a piacot uraló cégről van szó, de a piac elég erős többségét mostanra uraló Android esetében ez már vicces. Félreértés ne essék: a Google-nak (Apple, whatever) szíve joga eldönteni, mi legyen a saját rendszerében az alapértelmezett képnézegető, filmlejátszó, pornóletöltő böngésző, és a többi. De ne csak neki legyen az.

Ilyen előzmények után értem én, hogy egy cég nem nyilatkozgat csak úgy. Azt kevésbé értem, hogy miért engedi meg azt, hogy enged Microsoft Akármi néven nyilatkozgatni külsősöket arról, hogy a Microsoftnak mi a véleménye. Bizony, nálunk is megjelent olyan cikk (megfelelő forrásokra hivatkozva), amely szerint a WP7-es telefonokra fog jönni WP8, vagy hogy az összes WP8-as telefonra fog jönni Windows 10 mobile, csak éppen ezek a megjelenés idejében megbízható információknak tűntek többek között azért is, mert a Microsoft nem cáfolta ezeket egy szóval sem.

A balgaság dícsérete

Ugyanakkor nem lehet elmenni az mellett sem, hogy a felhasználók többsége mennyire szélsőségesen viszonyul a Microsofthoz. Vicces, amikor ugyanaz a júzer egyszerre van abban a meggyőződésben, hogy a redmondiak alapértelmezetten hazudnak, ugyanakkor elhisz (el akar hinni) tetszőleges állítást ami alá valaki azt írta, hogy ezt a Microsoft mondta.

Erősen facepalm-díjra érdemes, hogy amikor – végre, végre – a redmondiak kialakítottak egy egészen jól működő felhasználói visszajelző rendszert, akkor a felhasználók egy része háborog azért, hogy miért nem jött ki a hivatalos, végleges Windows 10 Mobile arra a bizonyos telefonra, ami nekije van (és ezért most azonnal vált bármi másra), miközben épp a többi, azt a bizonyos telefont használó ember adott szép számban olyan visszajelzést, hogy azon a telefonon az nem az igazi, és nem ajánlaná a többieknek sem.

Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné

És persze a Microsoft és az egyszeri felhasználó között itt vagyunk mi, jelen esetben a WinMagazin, amelyik miért is állította ekkor és akkor, hogy lesz WP8 minden WP7-re, és hogy lesz W10M minden WP8-ra.

Tisztelt bíróság, töredelmes vallomást szeretnék tenni! Mi nem kitaláljuk, hanem többnyire csak közvetítjük a híreket, ahogy többnyire az általunk felhasznált források is. Főleg mostanában, amikor (elnézést az olvasóktól!) sajnos nem mindig vagyunk naprakészek. Ilyenkor ha egy szerző meglát egy nagyjából megbízható forrásban egy elég fontosnak tűnő hírt, hát közzéteszi a tisztelt olvasóknak. Aztán az vagy igaz, vagy nem igaz. Amennyire tőlünk telhető, igyekszünk utána nézni a forrásainknak, és úttörő becsszó mondom, hogy én magam is megkezdett cikkek tucatjait dobtam ki, mert a megírásuk közben a valahányadik referencia átnézése közben derült ki, hogy téves a bennük levő információ, de ez ugye kit vígasztal.

A kritikusnak nincs jobb dolga

Mi kevesen vagyunk, az olvasók meg sokan, ezért nekik szól az a tanács, hogy nem mindent elhinni (nekünk sem!), de mindent többször végiggondolni. Főleg, ha a Microsoftról van szó, amely cég sajnos nincs a topon ha a kommunikációról van szó. És legfőképpen az érzelmeket amennyire lehet félretenni. Én, ha az érzelmeimre hallgattam volna, már akkor szakítottam volna a rendszerrel, amikor kiderült, hogy a nagyon megbízható források (értve ezalatt természetesen a WinMagazin jogelődjét is) értesülései ellenére a Lumia 710 mégsem kapja meg a WP8-at, csak a maximum kozmetikázásnak jó WP7.8-at.

Nagyon kellemetlen, ha az ember (egészen idáig) kedvenc telefonja nem kapja meg az (egészen idáig) imádott rendszer legújabb verzióját, de ez bizony megesik. A nagyvilágban még olyan is megesik, hogy egy telefon egy több, mint két éves rendszerrel jelenik meg úgy, hogy a bejelentése pillanatában is tudni lehet, hogy soha semmilyen rendszerfrissítést nem kap. Ezek után azon sírni, hogy majdnem egy év tesztelés után az én több, mint 3 éves telefonomra mégsem jön ki a legújabb hiper-szuper – az sajnos érzelmileg érthető, de picit is hideg fejjel nézve már jóval kevésbé.

A véleményeket, ahogy eddig is, várjuk a hozzászólásokban.