Nem csak a tegnapi Windows 10 Mobile frissítésről szóló cikkünkhöz, vagy a Facebook csoportunkba érkezett hozzászólások miatt érdemes tanulságokat levonni a tegnap előtt érkezett frissítés kapcsán. Mondhatni bizonyos tanulságokat már jó ideje megérte (volna) levonni. Évek óta halogatott téma következik, elvégre mégis csak hétvége van.

Óriás és ékszerész

Az egyik tanulság az, hogy ha egy cégnek nincs egységes kommunikációja a saját rendszerének jövőjéről, az baj. Satya Nadella sok pozitív változást hozott a Microsoft üzleti stratégiájában, még az is lehet, hogy hosszú távon megmentette a céget – bár ebben nem hiszek, hiszen többnyire Ballmer regnálása alatt jelentek meg mindazok, amikkel ő elindíthatta a sikeres stratégiát –, de a kommunikációs problémákon sokat nem javított.

Megértem, hogy a Microsoft nagyon óvatos. Egy olyan cégről beszélünk, amely hiába uralja elképesztő fölénnyel a pécés piacot évtizedek óta, az átlag felhasználó fejében valami zsarnokként jelenik meg, aki időnként ráerőltet a felhasználókra valamit, és akkor nem beszéltem arról, hogy néha nem csak az átlag felhasználó, hanem a nagyon komoly hatóságok is így vannak ezzel. Most komolyan: a Microsoftot azóta is példátlan módon megbüntette az EU azért, mert a Windows 95-be utólag bele merte csempészni alapértelmezettként a saját böngetőjét, miközben akár MacOS-ről, akár iOS-ről, akár Androidról van szó, ez a mai napig élő gyakorlat, és ezért nem, hogy senkit sem büntetnek, de még a szándék sincs meg rá. MacOS esetében még viszonylag áll az az ellenérvelés, hogy de hát nem a piacot uraló cégről van szó, de a piac elég erős többségét mostanra uraló Android esetében ez már vicces. Félreértés ne essék: a Google-nak (Apple, whatever) szíve joga eldönteni, mi legyen a saját rendszerében az alapértelmezett képnézegető, filmlejátszó, pornóletöltő böngésző, és a többi. De ne csak neki legyen az.

Ilyen előzmények után értem én, hogy egy cég nem nyilatkozgat csak úgy. Azt kevésbé értem, hogy miért engedi meg azt, hogy enged Microsoft Akármi néven nyilatkozgatni külsősöket arról, hogy a Microsoftnak mi a véleménye. Bizony, nálunk is megjelent olyan cikk (megfelelő forrásokra hivatkozva), amely szerint a WP7-es telefonokra fog jönni WP8, vagy hogy az összes WP8-as telefonra fog jönni Windows 10 mobile, csak éppen ezek a megjelenés idejében megbízható információknak tűntek többek között azért is, mert a Microsoft nem cáfolta ezeket egy szóval sem.

A balgaság dícsérete

Ugyanakkor nem lehet elmenni az mellett sem, hogy a felhasználók többsége mennyire szélsőségesen viszonyul a Microsofthoz. Vicces, amikor ugyanaz a júzer egyszerre van abban a meggyőződésben, hogy a redmondiak alapértelmezetten hazudnak, ugyanakkor elhisz (el akar hinni) tetszőleges állítást ami alá valaki azt írta, hogy ezt a Microsoft mondta.

Erősen facepalm-díjra érdemes, hogy amikor – végre, végre – a redmondiak kialakítottak egy egészen jól működő felhasználói visszajelző rendszert, akkor a felhasználók egy része háborog azért, hogy miért nem jött ki a hivatalos, végleges Windows 10 Mobile arra a bizonyos telefonra, ami nekije van (és ezért most azonnal vált bármi másra), miközben épp a többi, azt a bizonyos telefont használó ember adott szép számban olyan visszajelzést, hogy azon a telefonon az nem az igazi, és nem ajánlaná a többieknek sem.

Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné

És persze a Microsoft és az egyszeri felhasználó között itt vagyunk mi, jelen esetben a WinMagazin, amelyik miért is állította ekkor és akkor, hogy lesz WP8 minden WP7-re, és hogy lesz W10M minden WP8-ra.

Tisztelt bíróság, töredelmes vallomást szeretnék tenni! Mi nem kitaláljuk, hanem többnyire csak közvetítjük a híreket, ahogy többnyire az általunk felhasznált források is. Főleg mostanában, amikor (elnézést az olvasóktól!) sajnos nem mindig vagyunk naprakészek. Ilyenkor ha egy szerző meglát egy nagyjából megbízható forrásban egy elég fontosnak tűnő hírt, hát közzéteszi a tisztelt olvasóknak. Aztán az vagy igaz, vagy nem igaz. Amennyire tőlünk telhető, igyekszünk utána nézni a forrásainknak, és úttörő becsszó mondom, hogy én magam is megkezdett cikkek tucatjait dobtam ki, mert a megírásuk közben a valahányadik referencia átnézése közben derült ki, hogy téves a bennük levő információ, de ez ugye kit vígasztal.

A kritikusnak nincs jobb dolga

Mi kevesen vagyunk, az olvasók meg sokan, ezért nekik szól az a tanács, hogy nem mindent elhinni (nekünk sem!), de mindent többször végiggondolni. Főleg, ha a Microsoftról van szó, amely cég sajnos nincs a topon ha a kommunikációról van szó. És legfőképpen az érzelmeket amennyire lehet félretenni. Én, ha az érzelmeimre hallgattam volna, már akkor szakítottam volna a rendszerrel, amikor kiderült, hogy a nagyon megbízható források (értve ezalatt természetesen a WinMagazin jogelődjét is) értesülései ellenére a Lumia 710 mégsem kapja meg a WP8-at, csak a maximum kozmetikázásnak jó WP7.8-at.

Nagyon kellemetlen, ha az ember (egészen idáig) kedvenc telefonja nem kapja meg az (egészen idáig) imádott rendszer legújabb verzióját, de ez bizony megesik. A nagyvilágban még olyan is megesik, hogy egy telefon egy több, mint két éves rendszerrel jelenik meg úgy, hogy a bejelentése pillanatában is tudni lehet, hogy soha semmilyen rendszerfrissítést nem kap. Ezek után azon sírni, hogy majdnem egy év tesztelés után az én több, mint 3 éves telefonomra mégsem jön ki a legújabb hiper-szuper – az sajnos érzelmileg érthető, de picit is hideg fejjel nézve már jóval kevésbé.

A véleményeket, ahogy eddig is, várjuk a hozzászólásokban.

 • Balázs Hoppácska

  Főleg ami a magyar médiában megy, az is felháborító. Vegyük csak lesújtó példának a HUP-ot, ahol a főszerkesztőnek az a hobbija, hogy egy Linux/Unix (!) alapú portálon bármilyen rosszul kommunikált Windows Phone hírt átemelve, megy a folyamatos hangulatkeltés és az ócsárolás, vagy ott a HWSW, amely már többször el is temette konkrétan a platformot újabb kattintásvadász cikket generálva.

  • tafofob

   már többször is? 😀 szerintem minden héten olvasok olyan cikket magyar portálon (legyen az szak portál vagy online újság “szak” része), hogy el van temetve, a vagy a mobil részleg vagy a pc vagy minden. 😀 mindezt úgy, hogy továbbra is az egyik legnagyobb IT cégről beszélünk.

 • Dancsok Strogg Zoltán

  Azért azt lássuk be, hogy amit az M$ művel w10 címszó alatt az több mint kritikán aluli. Én jószívűségből azt szoktam mondani, hogy komplett struktúrát váltanak kommunikáció, fejlesztési ütem, stb… szinten ami nem egyszerű, és ha beáll az új rendszer nagyon ütős lesz, vagy inkább korszerű. Csak tény, hogy ez pistikét nem fogja érdekelni, akinek a lumiáján atom módon bugzik a w10. A helyzet az, hogy laptopon nem egy frissítés után elkezdte eldobálni a wifit, skype frissítés után egyszer csak nem működött stabilan a köv. frissítésig, tableten wifi fagyás, érintő képernyőről “lecsúszott a desktop” kb: negyed képernyőnyit teljesen spontán, egyszer csak SSSSSSSSS hangot adott a hangszóró és újraindításig nem volt hang, és a többi, ami nagyon frusztráló. Az insider buildek meg mobilon eszement hullámzó minőségűek voltak, amire lehet legyinteni, hogy beta, de a boltból buheráció nélkül megvett zászlóshajókra is rengeteg a panasz. Erről semmi “bocsika javítjuk” kommunikáció sem volt. Ezen (nagyon nem kicsi) gondok közben/után/alatt a cég mindent megtesz, hogy akár erőszakkal is egy szeneslapát nyelével tunkolva tolja le a userek torkán a w10 frissítést, a fórumok azzal vannak tele, hogy hogyan NE tudja felrakni a w8 a w10-et frissítésként. És az a helyzet, hogy én is agyalok egy komplett visszalépésen 8 irányba, ugyanis nem vagyok kibékülve az állandó önkényes frissítésekkel, korlátozásokkal, és úgy általában a w10 policyvel. A tabletemet meg eladom ha nem tudom visszahuzatni vele a gyári beállításként a 8-ast, márpedig hekkelés nélkül nem tudod sajnos. (próbáltam :/ ) Ez az erőszakos “mindenáron w10” irány nekem nagyon nem tetszik, és nem érdekelne alapból ha olyan lenne amivel tényleg nincsen gond, kicsit megváltozott a külső, és ennyi a változás. De sajnos hibák, policy-ből fakadó kényelmetlenségek tömkelege, botrányos kommunikációval. NEM engedheti meg magának egy ilyen cég lássuk be. Amúgy a mobilon én is temetem már a windowst, mert oltári jó oprendszer lenne, de nem tudnak se rendes PR-t csinálni neki, a meglévő usereket nem becsülik meg, és amit w10 frissítés néven leműveltek az a bohózat kategória. Én úgy vagyok vele, hogy a 8.1 tök jó a 735-ön nekem megfelel, és amíg nem olvasok új lumia+w10 kombóról halleluja hangvételű cikkeket és teszteket, addig egyszerűen nem merek microsoft vonalon új készülékre lépni, megvárom inkább míg ez szétesik, aztán nézek mást 🙂

  • “Csak tény, hogy ez pistikét nem fogja érdekelni, akinek a lumiáján atom módon bugzik a w10.”

   Pontosan ezért csak most, és ezért csak ezekre a telefonokra jött meg a W10M frissítés (és ezt kivételesen teljesen érthetően közölték is), de a Pistikék már csak olyanok, hogy ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az.

   “a fórumok azzal vannak tele, hogy hogyan NE tudja felrakni a w8 a w10-et frissítésként”

   Meg kell nézni a W8 és a W10 részesedését, aztán átgondolni, hogy miről is beszélünk.

   “A tabletemet meg eladom ha nem tudom visszahuzatni vele a gyári beállításként a 8-ast, márpedig hekkelés nélkül nem tudod sajnos. (próbáltam :/ )”

   Ha a tableteden elég a háttértár, akkor 30 napon belül bármikor megtehetted volna, ha nem, akkor meg időben kellett volna gondolkodni.

 • Dávid Kakuk

  A hiba tényleg a kommunikációval van. X nyilatkozik valamit és sajnos nem cáfolják meg ha valamit rosszul mondott / nem szólnak később hogy változott a dologgal kapcsolatban valami. Bevallom 530 tulaj vagyok (nem kell bántani szegényt, nem csúcstelefon, de amire használom tökéletes…), várható volt hogy nem kapja meg végül, de azért örült volna neki a pici szivem.

  De akkor jön a másik probléma. Szeretnék telefont WM10-el. De nem igazán látok alternatívát hasonló árban mint ez a kis buta teló lett beszerezve. 🙁

 • ájemrosszatszóltam?:D

 • Lalolib

  Win 3.1 óta használom a MS termékeit. Voltak nagyon jók, voltak kevésbé elfogadhatók. Sok minden nekem sem tetszik a MS kommunikációjában és üzleti politikájában, de néha felháborít az a ócsároló stílus amit egyesek megengednek maguknak. Soha nem volt kötelező használni a termékeiket, van másik, tovább lehet állni.
  Most nekem is vannak gondjaim a Windows Mobile 10-el kapcsolatban (nem működik együtt a Here programokkal), de túlélem. Vagy váltok Androidra.
  Mindig szeretjük a legújabbat használni, de egy telefonnál (még ha okos is) nem dőlök a kardomba, ha esetleg nem fog frissülni a rendszert. Amit jelenleg tud a 8.1, az tökéletes megfelel.

  • “nem működik együtt a Here programokkal”

   Pont fordítva. A HERE-t megvette egy csapat a Nokiától, és ők nem támogatják a Microsoft rendszereket. Igazából amikor megvették, már akkor sem nagyon leplezték, hogy majd így lesz, tehát aki nem számított a támogatás megszűnésére az nem nagon figyelt oda az utóbbi bő fél évben.

   • hogabesz

    Azért azt valljuk be, hogy az átlag user nem fogja az email alján lévő kisbetűs angol szövegeket meg a fórumokat olvasgatni, hogy képben legyen a telefonja szoftvereivel kapcsolatban 😉

   • Lalolib

    Igazad lehet, nem figyeltem oda. Ilyenkor jönne elő a kommunikáció. Amikor megvettem a Lumiát, erről senki sem tájékoztatott. Kellett volna? Valószínűleg nem, de egy eleve a rendszerrel adott programcsaládról elvártam volna, hogy ne ilyen vége legyen. Ha én töltöm le az Áruházból, most nem reklamálok. De a telefonhoz adták, a telefonnal együtt “hirdették”, mint a Lumia kamera programokat. Így nem fair, de ez az én nyűgöm, és bízom benne, hogy az MS nem fogja üresen hagyni a térképeket és tesz melléjük egy navi programot.

    • Balázs Hoppácska

     Hogy nem lesz natív Here, nem akkora érvágás szerintem, mivel ha jól emlékszem a Térképek appban is van már offline útvonaltervezés.

     • Tavaszi Levente

      A kérdés valójában nem az, hogy lesz-e natív Here, hanem az, hogy a már viszonylag jól működő Térképek alkalmazás által használt térkép adatbázis továbbra is működni fog-e, vagy a Microsoft egy “utolsó” verziót fog saját maga tovább fejleszteni. Ez a nem mindegy, mivel a Microsoft nem nagyon ért a térképekhez…

     • Balázs Hoppácska

      Ha valamikor lej is jár a HERE térképek licence, akkor véleményem szerint integrálhatja a saját térképes szolgáltatásait.

  • BZG

   “Soha nem volt kötelező használni a termékeiket, van másik, tovább lehet állni.”
   Egy cégnél nem tudsz mást használni, mint windowst – már önmagában az Office miatt is. De ott vannak a játékok, meg az emberek fejében lévő tudat is, hogy ha PC = Windows. Ennyi, ezen a szegmensen lévő dominanciájukat soha nem fogják mikkmakklinuxok überelni, bár ezek nem is leváltani akarják. Persze vehetek Mac-et, csak az ötszörös árat egy átlagos család nemigen tudja megfizetni, meg milyen már hogy nincs start gomb meg fent van a státuszsor, azt nem is lehet megszokni… ; ) Chromebook egy szegmest fed le, az nem 1 az 1-ben használható.
   Tehát marad a Windows.

 • penumbra

  Némi tanaácsra lenne szükségem. Eddig Insideren keresztül telepítettem a Win10 Mobile-t a Lumia 930-ra, legutolsó build ami feltelepedett a 164. Tegnap csináltam neki egy hard resetet, sokat segített neki, mert ette az akkut, melegedett, stb. Illetve mióta Win10 van a telefonon, se a HERE Drive se a Windows Térképek autós navigációja nem beszél. Egy ideig a Waze se beszélt, csak az Egérút. Most a Waze elkezdett beszélni, még a reset előtt. Gondoltam a reset ezt rendbeteszi, de a Térképek még mindig kussol, a HERE Drive-ba meg még nem jelentkeztem be kipróbálni.
  Tehát a kérdésem: olvastam, hogy a firmware update-ek miatt egyes esetekben vissza kell állni WP8.1-re és úgy lehet firmware-t updatelni majd jöhet a Win10.
  Utánanéztem, nálunk azt írja, hogy a legutolsó firmware verzió a 02540.00019.14522.260xx, nekem is ez van fent, 03 végződéssel. Azonban az angol Microsoft oldalon az szerepel, hogy a legutolsó az 02540.00019.15236.54xxx! Erre rákeresve egy helyütt olvastam, hogy ez csak UK régióban került kiadásra, máshol nem. Meg tudja valaki erősíteni, hogy akkor magyar régióban mi is a helyzet? Korábban volt egy hír, hogy valami frissítés után már nem szükséges az FW updatehez visszamenni WP8.1-re. Ez akkor hogyan van? Mert ha nálunk nem érhető el ez az utóbbi FW, akkor nem állnék neki downgradelni WP8.1-re majd újra Win10, elkezdem belakni így. Illetve ez a hangos navigáció nem működése aggasztó, erre van valami ötletetek? Segít rajta egy downgrade majd azutáni frissítés? Mi okozhatja? A preview buildeknél arra gondoltam, hogy esetleg régióbeli probléma lehet, hogy az operációs rendszer eredendően nem magyar régiójú, de telefon arra van állítva és amiatt, de reset után sem javult meg.

 • Ljani

  Sziasztok! A Lumia 820-ban vajon mi a gyenge pont amiért nem kapja meg? Vagy van rá esély, hogy még bővül a lista?

 • BZG

  “…mert a Windows 95-be utólag bele merte csempészni alapértelmezettként a saját böngetőjét, miközben akár MacOS-ről, akár iOS-ről, akár Androidról van szó, ez a mai napig élő gyakorlat, és ezért nem, hogy senkit sem büntetnek, de még a szándék sincs meg rá.”
  : ) Azért ez nem ennyire egyszerű, nézz utána mi volt a vád. Piaci fölénnyel való visszaélés, ami hát minden jogállamban necces. Nem önmagában hogy csinált egy másik böngészőt (mert ugye a netcápát nem adták el nekik), hanem azzal a tettével kiszorította a konkurenciát. Mindezt nem a mai mércével mérve (akkor nem volt play, áruház meg store), hanem az akkori keretek és technikai szint szerint. Kiszorította? Ki.