A múlt héten több újdonsággal is megörvendeztettek minket a redmondiak. A Windows 10-es készülékek újabb vöröskövet kaptak, de az előző rendszerű mobilok is gazdagodtak néhány javítással, sőt, egyes feltételezések szerint már a kiadás előtti verzió csücsül a kíváncsiak telefonján. Ezt már sokszor hallottuk, igaz? Mindjárt beleássuk magunkat, jelen esetben mire alapozzák ezt az állítást, de előbb essen pár szó arról, ami kézzel fogható.

10586.164

A Windows 8.1-re szánt frissítés hétről hétre egyre stabilabb. Lassan belerázódik a Microsoft a patch-kedd rendszerbe, kezdenek ütemesen érkezni az összegző frissítések, így kezdem azt érezni, hogy egyszer tényleg elkészül a rendszer és hivatalosan is az univerzális Word-ben írhatom a vonaton a cikkemet. A rendszer megbízhatósága már összevethető a 8.1-gyel, az elérhető üzemidő apránként növekszik, bár több készüléknél is panaszkodnak még melegedésre és hasonló problémákra (ezeket majd valószínűleg egy firmware frissítéssel orvosolni tudják).

Lássuk, mit hozott az új build:

  • Foltoztak az alkalmazások értesítési rendszerén, beleértve az üzeneteket es a riasztásokat, amelyek hajlamosak voltak nem jelezni
  • Fejlődött az üzenetek biztonsági mentése, így kevesebb adatforgalmat és energiát emészt fel
  • Az Edge-ben már nem maradnak ott az ajánlott oldalak a címsorba való gépelés után, az összes ablak bezárása parancsra valóban bezáródik minden böngészési folyamat és a billentyűzet WordFlow funkciója is rendeltetésszerűen működik a címsorban
  • Az Outlook Mail és Naptár, valamint a Kapcsolatok most már minden esetben érzékeli a Microsoft-fiók jelenlétét
  • Megszűntettek egy hibát, ami több esetben a Wi-Fi kikapcsolódását eredményezte tartós használat után
  • Javítottak egy problémát, ami bizonyos alkalmazások frissítésének telepítését meggátolta, így azok elindíthatatlanokká váltak
  • Jobb lett az üzemidő, a rendszer megbízhatósága és a Bluetooth stabilitása is

Jelen verzió tulajdonképpen a .122-es build javítócsomagja, ugyanis semmilyen funkcióbeli különbség nincs a két változat között. Ezt az összegző frissítést az Insider programon kívüli Windows 10-es mobilok is megkapták, az előzetes verziót használók pedig a Lassú (Slow) vagy a Release Preview körön juthatnak hozzá, tehát aki a Gyors (Fast) körön van, annak ideiglenesen át kell váltania, ha telepíteni kívánja az újdonságot. Ennek oka, hogy egy körre nem tudnak egyszerre két rendszerverziót kibocsátani, a Gyors körön pedig már a Redstone vette át a hatalmat (ami pedig csak a gyárilag Windows 10-es készülékekre érhetőek el).

Lehet, hogy ez a kiadásra kerülő verzió?

Aki 8.1-ről frissített mostanában, észrevehetett a telepítés során egy változást, ami egy újabb jel a kiadás közeledésére. Nemrég léptem vissza az Insider Programba, egészen pontosan pár napja és felfedeztem azt magyar nyelven is, amit a Windows Central is közzétett pár napja, miszerint a rendszer telepítésének szövege is hivatalos formátumot öltött. Valószínűleg ezzel az üzenettel fognak találkozni a kiadáskor azok, akik jelenleg türelmesen várják a Messiás eljövetelét.

wp_ss_20160310_0002

Az új operációs rendszer kiadásának idejéről már több feltételezés született az elmúlt pár hónapban, a legutolsó híresztelés március 17. napját jósolja konkrét dátumként. A Microsoft már többször is jelzett körülbelüli időszakot a megjelenésre, de mindig el kellett halasztaniuk, így az utóbbi időben inkább okosan hallgatnak, amíg nem tudnak biztosat mondani. Fontos megjegyezni, hogy a találgatások csak a rendszer kiadására vonatkoznak, ezen kívül a kompatibilitási problémák elhárítására firmware frissítéseket is kibocsáthatnak a szükséges eszközökre a megjelenéstől függetlenül.

14283

A múlt héten napvilágot látott egy újabb verzió a Windows 10 jövőjébe betekintést engedő Redstone-ból is, mely a Telefon és az Outlook-alkalmazásokhoz járult hozzá új funkciókkal. Ezzel most részletekbe menően nem kívánok foglalkozni, mivel tesztkészülékkel sem rendelkezem hozzá és viszonylag kevés felhasználót érint a Current Branch-hez képest, amolyan csemege a Windows Mobile világában. Amint aktuálisabb lesz az új mérföldkő eljövetele, arról is bővebb beszámolókkal jelentkezem majd.

Mi a véleményetek az új buildekről?