Nemrég érkezett a hír, miszerint a Windows Insider Program résztvevőinek viszonylag hosszú várakozás után ismét van tesztelnivalója. A Fast Ringre (Gyors kör) feliratkozó bátrak mától kipróbálhatják a 14342-es kiadást (én biztosan, már majdnem a fele le is jött).

Nézzük a legérdekesebb változásokat, akit a részletes hibalista érdekel, az sajnos kénytelen lesz elolvasni Gabe Aul blogbejegyzésének végén, ugyanis nagyon hosszú.

Először is a WiFi-Sense fejlesztése egyelőre lezárul. Az egyébként ötletes szolgáltatás (az általunk használt WiFi hálózatok megosztása ismerőseinkkel) nem igazán lett népszerű a Windows 10 felhasználók körében, ezért a Microsoft illetékesei úgy döntöttek, hogy bár nem szüntetik meg a funkciót, és aki eddig használta, annak továbbra is rendelkezésére áll, de egyelőre nem fecsérelnek rá több energiát.

A Microsoft Edge kiterjesztéseit (extensions) ezentúl az Áruházból lehet letölteni, és nem pedig a számítógépünk egy adott helyére letöltött fájlokból. Ez utóbbiak használata meg is szűnik. Amint azt a legtöbb olvasónk legalább valami pletykából hallhatta, múlt hét végén megérkezett a Windows Áruházba az Ad Block és az Ad Block Plus. Ezek természetesen használhatók az új kiadással érkező Edge verzióval is ám persze egyszerre csak az egyik. Ezzel kapcsolatos egy érdekes hiba, ugyanis jelenleg, ha lekapcsolunk egy kiterjesztést, az mindenféle hibajelenségekhez vezethet, megváltoztathatja a helyi menüket és esetleg le sem tudjuk lőni a böngészőt. Így jelenleg érdemesebb inkább eltávolítani, mint kikapcsolni az(oka)t a bővítmény(eke)t, amelye(ke)t nem használunk.

Ugyanakkor az új kiadásban az Edge is kap valós idejű értesítéseket, amelyek a szokott helyen, vagyis az Action Centerben (Értesítési központ) megjelennek a többi között.

Ha már az Action Center szóba kerül, ettől a kiadástól kezdve a középső egér gombbal is lehet eltüntetni számunkra érdektelen értesítéseket. Logikus módon, ha az értesítési csoport tetején levő alkalmazásnévre kattintunk ugyanígy, akkor az egész értesítési csoportot távolítjuk el.

Ami az én szívemnek sokkal kedvesebb, az az, hogy a Microsoft visszaad egy azóta valamiért kihagyott funkciót, mégpedig azt, hogy az érintőképernyős eszközök felhasználói a böngésző felületén jobbra, illetve balra simítással is tudnak az előzmények között navigálni, és ez a funkció a hamarosan érkező új Windows 10 Mobil kiadásnak is része lesz (természetesen az is csak a Gyors kör felhasználóinak érkezik először).

dark-mode-uacEzen felül kap fejlesztéseket a Windows 10-be integrált Ubuntu, cserélik az Ink Workspace ikonját, és sötét témát kap a felhasználói hozzáférés ellenőrzés (UAC) felülete (lásd fentebbi illusztrációnkat). Tudjátok, amelyik azt kérdezi tőlünk, hogy ez meg az hozzáférhet-e ehhez meg ahhoz. Végül a Skype is kap egy sötét témát, de ami fontosabb, ezentúl lehet több fiók között váltogatni. Az új verzió az elkövetkezendő hetekben fog érkezni.