A különböző piackutató cégek még majd napok múltán teszik közzé a saját adataikat, de ha hihetünk a Microsoftnak, akkor a Windows 10 újabb mérföldkövön lépett át: elérte a 30 százalékos piaci részesedést.

os_market_share_2016_april_msA redmondi szoftveróriás most frissítette a saját adatait, amelyek szerint idén áprilisban – a várakozásoknak megfelelően – a Windows 10 újabb nagy eredményt ért el. Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Microsoft saját módszert használ a részesedés mérésére, mivel például a NetMarketShare adatai szerint a Windows 10 „csak” 15,34 százalékon állt áprilisban.

os_market_share_2016_aprilUgyanakkor a Microsoft a már említett 30 százalékot jelentette be, miközben náluk a Windows 7 51 százalékon áll. A két mérés közötti különbség oka elég gyorsan kiderül, ha egy kicsit alaposabban megnézzük a fenti két ábrát: a Microsoft nem tünteti fel sem a Windows XP, sem a nem Windows rendszerek részesedését. Ezen felül a NetMarketShare adatai csak az asztali rendszerekre vonatkoznak, míg a Microsoft nem csak a pécéket, hanem a tableteket (és vélhetően a hibrideket) is beleszámítja az eredménybe, ami elég jelentős különbség, pláne, hogy nagy eséllyel nem csak a már eladott, hanem a még üzletekben levő készletekkel is számol.

Ettől függetlenül a Windows 10 rendületlenül, nagyjából havonta 2 százalékot nyes le magának (és ezzel párhuzamosan a Windows 7 körülbelül ennyit veszít) az operációs rendszerek piacából, ami elég meggyőző. Kérdés, hogyan fog megváltozni ez a trend amikor megszűnik az ingyenes frissítés lehetősége.

MEGOSZTÁS
Előző cikk35 csapat, köztük a magyar InSimu is bejutott a Microsoft Imagine Cup döntőjébe!
Következő cikkJön a Snapchat – a Microsoft válaszol
Főszerkesztő, vagyis ő kiabál a szerkesztőség többi tagjával akik helyette dolgoznak. Valamikor régen sokat tett a Lumia 710 főzött ROM-ok elterjedéséért. Legújabb szerzeménye egy Lumia 640, az előző pedig egy ASUS Transformer Book T100-as, amit a rá jellemző kedvességgel Terminátornak hív, bár azóta már egy Lenovo T410-et használ a mindennapokban. Jelenleg WordPress oldalak dizájnjával bohóckodik, illetve keresi az ideális webszerver konfigurációt.