Forrás:

The Verge

A Microsoft-Apple savazóparty nem ma indult. Ki ne emlékezne a PC-Mac reklámokra? Vagy mondjuk pár évvel ezelőttről az iPadet a Surface-szel „összehasonlító” redmondi hirdetésekre?

Ezeknek a folytatása a legújabb Surface Pro reklám, amely az Apple egyik legújabb videója szolgáltatott ürügyet. Ennek az a hangzatos címe: iPad Pro – Micsoda egy számítógép? A válasz pedig még a vártnál is egyszerűbb: van neki egy – szükség esetén eltüntehető – billentyűzete (amelyről gondosan elfelejtjük megemlíteni, hogy valójában a gonosz rivális évekkel ezelőtti, akkor kinevetett ötlete volt), van neki érintőképernyője, amelyre akár írhatunk is, és persze van benne egy (az eddigiekhez képest) erősebb processzor. És (a reklám szerint), ha látunk egy számítógépet, ami minderre képes, akkor az „talán elgondolkodtat arról, hogy «hé, mi mást is tudna»”?

Egészen meglepő módon a Microsoftnak erről teljesen más a véleménye. Amit elég pikírt módon tár a világ elé. Az ő verziójukban (Micsoda egy számítógép? Kérdezd a Cortanát) nagyjából az alábbi párbeszéd folyik le a Cortana és a Siri között:

– Szia Siri, Mit ünnepelsz?
– Épp most kaptam billentyűzetet. Mostantól már én is számítógép vagyok, ahogy te.
– Vagyis erősebb vagy? Van Intel Core i7-es processzorod?
– Ahogy mondtam, most kaptam billentyűzetet.
– De azért elmegy rajtad az Offices teljes verziója, nem csak az appok, igaz?
– Beszélgessünk valami másról!
– És mi a helyzet a trackpaddel és a csatlakozókkal?
– Talán mégsem volt annyira jó ötlet ünnepelni.

Majd megjelenik a szlogen, miszerint „a Surface többet tud. Ahogy te is”.

Vagyis a vita nagyjából ott tart, ahol eddig is. Az Apple úgy véli, a legújabb tablete valóban megfel egy számítógép kritériumainak, a Microsoft meg kétségbe vonja ezt, mert (szerintük) nem elég erős a processzora, nem futnak rajta asztali alkalmazások, csak appok, nincs trackpadje, és nincsenek külső portjai sem. Részemről nem szeretnék ebben a kérdésben állást foglalni, hiszen pusztán a felépítését tekintve az iPad Pro kétségbevonhatatlanul számítógép (ahogyan az okostelefonjaink is), ugyanakkor annak már valóban nem felel meg, ahogyan a számítógép kifejezést a mindennapokban használjuk. Igaz, annak a Surface is csak éppen, hogy.