Az illetékes Facebook csoportban, de személyesen is elég gyakran találkozom azzal a kérdéssel: felrakjam-e a Windows 10-et, elég erős-e hozzá a számítógépem. Nos, akkor itt a válasz, amely Paul Thurrott jóvoltából érkezik.

Lényegében bármin. Nehezen tudnék elképzelni jelenleg olyan, nem legalább tíz évnél öregebb vasat, amire nem lehet simán feltenni. Nézzük kicsit részletesebben!

Processzor

Minimum 1 GHz-es órajelű, x86 vagy x64 kompatibilis utasításkészletű processzorra vagy SoC-re (System on Chip) van szükség, amely rendelkezik PAE-vel (Physical Address Extension) és NX (No eXecute) bittel, valamint támogatja az SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2) utasításkészletet. Ez így elsőre nyilván kínaiul hangzik egy átlagos felhasználónak, ezért tegyük hozzá, hogy ezeket a feltételeket már egy harmadik generációs (Prescott kódnevű) 2004-es Pentium 4 processzor is vígan teljesítette. Ha pedig 64 bites a processzorunk, akkor nyugodtan legyinthetünk, mert azok megfelelnek a feltételnek. Azok esetében a PAE nem is szükséges, ne keressük a leírásukban.

Memória

Minimum 2 GB RAM szükségeltetik. Ez már egy valósabb korlát, ugyanis (ha nehezen is), de elképzelhető, hogy valakinek csak 1 GB RAM található a pécéjében. Azonban ez is ritka, ráadásul van egy érdekes kerülőút: amennyiben ezen Windows 7 található, akkor a frissítéshez elegendő 1 GB memória is, márpedig manapság ennyi még a legdurvább őskövületekben is akad.

motherboard-386669_1280
© vait_mcright | PixaBay

Háttértár (merevlemez vagy SSD)

Itt van egy kis eltérés attól függően, hogy 32 vagy 64 bites rendszert szeretnénk telepíteni. Előbbinek 16, utóbbinak 20 GB az igénye. Nem akarok hülyeséget mondani, de 80 GB-osnál kisebb merevlemezt utoljára több, mint tíz éve láttam boltban, 20 GB-osra meg már nem is emlékszem. Aki a 2000-es évek közepén vett magának leselejtezett banki munkaállomást, annak is legalább 80 GB-os van benne.

Grafikus kártya

Minimum a DirectX 9-es verzióját, illetve a WDDM (Windows Display Driver Model) 1.0-ás verzióját kell támogatnia. Előbbi 2002-es, utóbbi viszont 2005-ben jelent meg, és a Windows 7-es verziójáig nem volt kötelező, tehát egyes olyan gépek, amelyeken még Windows XP, Vista, vagy 7 fut, lehetséges, hogy nem alkalmasak. Mára ritka, mint a fehér holló. Viszont ha Windows 8 van a kérdéses pécén, akkor nem érdemes gondolkodni, ugyanis garantáltan megfelel.

Képernyőfelbontás

Minimum SVGA (800×600) szükségeltetik. 1987-es keltezésű (29 éves) szabványról beszélünk, a 2000-es évtized közepére már nagyjából mindenütt 1024×768 pixel volt a minimum. Hadd ne részletezzem tovább.

Hálókártya

Legyen. Kötelező legalább egy Ethernet vagy WiFi kártya, de ezen felül semmiféle követelmény nincs.

Ennyi. Természetesen, ha gyorsabb működést, vagy extra funkciókat szeretnénk, akkor ennél több szükséges. A teljes hardverigény lista az MSDN Hardware Dev Centeren található.